Rövidesen akár ujjlenyomatunkkal is fizethetünk a PayPalen

Az online átutalások egyik fő kihívása a bonyolult jelszavak megjegyzése. A világ vezető online pénzügyi szolgáltatója, a PayPal szerint a közeli jövőben az azonosítás jelentősen egyszerűbbé válik, és a jelszavak akár teljesen el is tűnhetnek életünkből.

A közelmúltban a PayPal részt is részt vett a FIDO (Fast Identity Online) biztonsági szövetség létrehozásában, amelynek célja egy egyszerűbb, és biztonságosabb azonosító rendszer kidolgozása. A PayPal jelenleg is egy olyan biztonságos, felhő alapú online pénztárcát biztosít felhasználói számára, amely semmilyen személyes vagy pénzügyi információt nem tárol a hozzáféréshez használt eszközön. A közeljövőben azonban szeretnék újragondolni azt, amit jelenleg az online azonosítás jelent, így bevezetni például az ujjlenyomat segítségével történő autentikációt. A technológia rövidesen készen is áll, hiszen néhány új telefon már most rendelkezik FIDO-képes szoftverrel, amely biztonságosan kommunikálhat a PayPal felhő és a telefon ujjlenyomat-olvasója között. Az egyetlen információ, amit a készülék megoszt a PayPallel az egy egyedi, kódolt kulcs, amelynek segítségével a szolgáltató beazonosítja a felhasználót.

 

Az újításra azért is van szükség, mert a PayPal egyike a leggyakrabban használt online fizetési eszközöknek. A vállalatnál a fizetések volumene 2012 és 2013 negyedik negyedéve között mintegy 25%-kal emelkedett és elérte az évi 52 milliárd dollárt.

 

Ahogy az online, és ezen belül is a mobil fizetés egyre népszerűbb lesz, úgy értékelődik fel a biztonság szerepe is. Egy hatékony védelmi rendszer létrehozásához a hamis emaileken keresztül történő személyi adatlopásokra is figyelmet kell fordítani, ezért a PayPal szoros együttműködésben dolgozik több email szolgáltatóval azon, hogy még azelőtt elfogják a kártékony üzeneteket, mielőtt azok célba érhetnének. A PayPal Biztonsági Osztálya 2000 szakembert foglalkoztat világszerte, akik a bűnüldöző szervezetek tisztviselőivel közösen védik a felhasználókat a csalásoktól és visszaélésektől.

 

A DMARC rendszer

 

2011 tavaszán olyan vezető vállalatok, mint a PayPal, a Yahoo! Mail, a Bank of America, a Facebook, a LinkedIn és a Gmail együtt kezdtek harcolni az interneten megjelenő csalások ellen. Létrehozták a DMARC rendszert, amely jelenleg is 2 milliárd embert véd a hamis emaileken keresztül elkövetetett csalások ellen. A rendszer egységesíti az emailküldők, és fogadók közötti hitelesítést, a már jól ismert SPF (Sender Policy Framework) és DKIM (DomainKeys Identified Mail) mechanizmusokkal. A Twitter arról számolt be, hogy a DMARC megjelenése előtt 110 millió hamis üzenet jutott el a címzettekhez naponta, a DMARC elindítása után ez a szám azonban 1000-re csökkent. A DMARC-hoz hasonlóan több olyan rendszer létezik a világon, amely nagymértékben segít megelőzni a káros emailek célba érését.

 

 

Hogyan vásároljunk biztonságosan online?

·     Használjunk biztonságos jelszót! – Ne használjuk ugyanazt a jelszót minden oldalnál. Online vásárlás esetében ez olyan, mint ugyanazt a kulcsot használni minden ajtó kinyitásához.

·     Védjük a számítógépünket és a mobiltelefonunkat! – Frissítsük rendszeresen vírusírtó szoftverünket és böngészőnket, mivel ezek a frissítések gyakran segítenek kiszűrni a veszélyes technológiákat, hamis weboldalakat, és figyelmeztetnek, illetve blokkolják azokat a próbálkozásokat, amelyek személyes adatlopáshoz vezethetnek.

·     Óvakodjunk a gyanús emailektől és linkektől! – Legyünk figyelmesek, amikor olyan emailt kapunk, ami látszólag a bankunktól, a hatóságoktól vagy éppen a PayPaltől jön! Sose kattintsunk olyan linkekre, ami azt kéri, hogy osszunk meg személyes, pénzügyi információkat!

·     Használjunk biztonságos fizetési módszereket! – Használjunk biztonságos fizetési módszereket, mint a PayPal, amik nem osztanak meg pénzügyi vagy személyes információkat az online vásárlás során.

·     Sose adjunk ki információt a bankkártyánkról emailen!

·     Csak jó hírű weboldalakról és kereskedőktől vásároljunk! – Az e-kereskedők azzal tudják építeni jó hírüket, hogy vásárlóik elégedettek velük. A vásárlók értékelésének minősége garancia arra, hogy valóban azt kapjuk, amit rendeltünk.

·     Ellenőrizzük kétszer vásárlásunk minden részletét, és amikor vegztünk, jelentkezzünk ki a weboldalról.

·     Ellenőrizzük a bank és a bankkártya kivonatát alaposan az online vásárlás után, hogy megbizonyosodjunk arról, minden rendben van a pénzügyi részletekkel!

·     Csak jó hírű oldalakról töltsünk le applikációkat! – Ahhoz, hogy megbizonyosodjunk mobileszközeink védelméről és biztonságáról, csak olyan applikációkat használjunk, amelyek ismert és hivatalos oldalakról származnak.

·     Ha egy csalás áldozatául esünk, azonnal jelentsük! – Ha véletlenül ilyen történik, azonnal cseréljük le az összes jelszavunkat, amelyeket illetéktelen kezekbe kerülhettek, és jelentsük az estet a megfelelő hatóságnak.

·     Szűrjük a kéretlen leveleket! – Az online bűnözés elleni harc legegyszerűbb lépése a megelőzés. Kapcsoljuk be email fiókunk spam szűrőjét, és a kéretlen emailek számának csökkenésével arányosan a rizikófaktor is csökkenni fog.

2 thoughts on “Rövidesen akár ujjlenyomatunkkal is fizethetünk a PayPalen

 • 2014. augusztus 5. kedd at 12:54
  Permalink

  “újjlenyomatunkkal”? komolyan???

  Reply
  • 2014. augusztus 8. péntek at 16:13
   Permalink

   köszi, bocsi, javítva

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .