BlogzineHazai pályaPiaci füles

Közel 14 milliárd forint a Prezinek!

57 millió dollárt, mai árfolyamon 13,85 milliárd forintot fektet a Prezibe a Spectrum Equity és az Accel Partners. A szolgáltatásnak több mint 50 millió felhasználója van és ma már több mint 160 millió prezi van a rendszerben.

57 millió doláros befeketetést kapott a Prezi, a felhő alapú prezentációs szoftver, amely különegessége, hogy segít az előadóknak érthetőbben előadni a történetüket. A befektetést a Spectrum Equity-től a világ egyik legsikeresebb növekedésitőke finanszírozójától és korábbi befeketetőjétől az Accel Partners-től kapta. A tőkét a globális növekedés felgyorsításához fogják használni.

Egyúttal bejelentették, hogy a Prezi  regisztrált felhasználóinak száma meghaladta az 50 milliót, vagyis az elmúlt 12 hónapban közel megduplázódott.  A felhaszálók eddig több mint 160 millió prezit készítettek, azaz a Prezinek van a világ legnagyobb, nyilvánosan is elérhető prezentációs adatbázisa.

„Nagyon örülünk, hogy a Spectrum Equity is befektetett a Prezibe. Külön öröm, hogy egy olyan céggel dolgozhatunk együtt, akik ismerik a piacunkat és a működési modellünket. Óriási tapasztalatuk van a felhő alapú szoftverekkel, és hozzánk hasonlóan, hosszú távra terveznek” – mondta Árvai Péter, a Prezi ügyvezető igazgatója és társalapítója. „Egyre több ember bízik a Preziben, és egyre többen választanak minket, amikor emlékezetes, maradandó előadást akarnak tartani –  legyen az egy osztályteremben vagy akár egy igazgatótanács előtt. Mi azon dolgozunk, hogy akinek prezentálnia kell, az a Prezivel élvezetesen tudja elmondani a történetét, és előadásával magával ragadja a közönségét.

„Jónéhány éve figyeljük a Prezi növekedését, és látjuk, hogy a prezi milyen gyorsan lett cégek, vállalkozók és oktatók kedvenc alkalmazása. Sikerét a kiemelkedő vizuáltásának köszönheti, amivel sokkal könnyebb ötleteket megosztani. A Prezi különböző platformokon használható eszköz, a felhasználók számának növekedése valamint a nyilvánosan elérhető prezentációk száma különösen vonzóvá teszi ezt a lehetőséget” – mondta Victor Parker, a Spectrum Equity ügyvezető igazgatója. „A Prezi pontosan az a típusú cég, akibe be akarunk fektetni: nagy erejű, innovatív termékkel rendelkezik, erős a nemzetközi jelenléte, amely segíti az organikus növekedést. Folyamatosan bővül a felhasználók által létrehozott tartalom, és vonzó üzleti modellel rendelkezik.”

A Prezi gyors globális növekedése mögött azok az üzleti felhasználók vannak, akiknek egy jobb prezentációs eszközre van szükségük az előadásaikhoz, hogy ügyfeleket szerezzenek, oktassák felhasználóikat vagy meggyőzzék közönségüket. Olyan cégek vezetői váltottak már slide-ok helyett Prezire, mint a Salesforce, a Lufthansa vagy az IBM. Az a tapasztalatuk ugyanis, hogy a külünbség mérhető.

„Azt látom, hogy az ügyfeleink elégedettsége lényegesen – közel 30 százalékkal – megnőtt amióta 18 hónappal ezelőtt Prezire váltottam” – mondta Robert Duffner, a Salesforce mobil stratégia csoportjának igazgatója. „Fantasztikus látni, hogy mennyivel jobban tudjuk elmagyarázni, hogy mit csinálunk és hogyan; saját bőrünkön érezzük, hogy mérhető a különbség, amit a Prezi ad a megbeszéléseinkhez.”

A Preziről

A Prezit 2009-ben alapította Árvai Péter, Halácsy Péter és Somlai-Fischer Ádám. Különlegessége, hogy  a hagyományos, slide-okon alapuló előadásforma helyett térben meséli el a történeteket, aminek köszönhetően sokkal élvezetesebb és maradandóbb prezentációkat tarthatunk. Az indulás után nem sokkal a világ leghíresebb előadásait szervező cég, a TED Conferences fektetett be a Prezibe. A gyors növekedésnek és az egyre több felhasználónak köszönehetően még 2009-ben megnyitották a cég második irodáját San Franciscóban. Ma több mint 50 millió ember használja a Prezit a világ 190 országában. A magyar mellett angol, német, francia, spanyol, portugál, japán és koreai nyelven is elérhető a Prezi. A TED Conferences mellett az ACCEL Partners, a Spectrum Equity és a Sunstone Capital is befektetett a cégbe.

Az Accel Partnersről

Az 1983-ban alapított, palo altói (Kalifornia) székhelyű Accel Partners hosszú ideje segít vállalkozóknak és vezetőiknek, hogy világszínvonalú céget építsenek. Az Accel már több mint 300 sikeres technológiai cég felépítéséhez járult hozzá, amelyek közül sok új kategóriát teremtett, mint például az AdMob, az AirWatch, az Atlassian, a Braintree, a Campaign Monitor, a Cloudera, a Couchbase, a Dropbox, az Etsy, a Facebook, a Fusion-IO, a Groupon, a Kayak, a Lookout, a MoPub, a Nimble Storage, az Opower, az OzForex, a QlikTech, a Qualtrics, a Real Networks, a Riverbed, a Spotify, a Squarespace, a SuperCell és a Trulia.

A Spectrum Equityről

Az 1994-ben alapított, bostoni és san franciscói irodával működő Spectrum a világ vezető növekedésitőke-finanszírozó cége, amely tőkét és stratégiai tanácsadást is ad a portfóliójában szereplő cégeknek. A Spectrum az elmúlt 20 évben több mint 120 cégbe fektetett be – néhány jellemző példa az Ancestry.com, a BATS, a GrubHub, a Lynda.com, a Passport Health, a RiskMetrics Group, a SurveyMonkey és a World-Check. További információért a Spectrummal kapcsolatban, beleértve a befektetések teljes listáját is, kérjük, látogassa meg a www.spectrumequity.com oldalt.

Megosztás