Blogzine

Az EY szerint felpörögnek a felvásárlások a régiónkban

Tovább nőtt a vállalati bizalom a közép- és délkelet-európai régió gazdasága iránt . 

Tovább erősödött a vállalati bizalom a közép- és délkelet-európai (CSE) régióban: a cégvezetők négyötöde szerint stabilizálódik vagy javul országuk gazdasági helyzete. A vállalatok 37 százaléka tervez akvizíciót a következő egy évben, míg közel felük bővítené munkatársai számát – derül ki az EY legfrissebb Tőkebizalmi Barométeréből. „A visszaesést és stagnálást követően a tranzakciós aktivitás az élénkülés jeleit mutatja. A régió gazdaságának javuló megítélése az akvizíciós tevékenységre is kedvezően hat. Az idei évet a nagyobb üzletkötések jellemezték, azonban a következő 12 hónapban várhatóan a közepes méretű ügyletek fogják meghatározni a vállalati összeolvadások és felvásárlások (M&A) piacát” – mondta Dezse Margaret, az EY Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások Üzletágának vezető partnere.

 A közel 200 cégvezető bevonásával tíz közép- és délkelet-európai országban, köztük Magyarországon készült felmérés szerint a döntéshozók 46 százaléka javulást tapasztalt saját országa piacán. A megkérdezett vállalatvezetők 44 százaléka a felvásárlásokkal és összeolvadásokkal kapcsolatos tranzakciók további bővülésére számít az elkövetkező 12 hónapban. A cégek 37 százaléka tervez akvizíciót, ami több mint ötven százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest.

 A közép- és délkelet-európai régió reménykeltő gazdasági kilátásai a foglalkoztatási kedvre is kedvező hatással vannak. A válaszadók 46 százaléka bővítené a következő egy évben munkatársai számát és mindössze 11 százalékuk fontol leépítést.

mergers_and_acquisition

  Az alaptevékenységük megerősítésére és az innovációra fókuszálnak a döntéshozók

 Az akvizícióra készülő vállalatok nem kockáztatnak, elsősorban az alaptevékenységüket erősítő tranzakciókat részesítik előnyben.

 A megkérdezett cégek kiemelt figyelmet szentelnek a kutatás-fejlesztési tevékenységük megerősítésére. A vállalatok ötöde számára a tranzakciók új technológiákhoz való hozzáférésre vagy szellemi jogok megszerzésére irányulnak. A növekedést szem előtt tartva a cégvezetők továbbra is költséghatékonyságra és a működési költségek csökkentésére törekszenek okulva a gazdasági válság alatt szerzett keserű tapasztalatokból. A régiós kutatás válaszadói nem számítanak a gazdaság vagy a pénzügyi rendszer váratlan visszaesésére, azonban komoly veszélynek tartják a geopolitikai kockázatokat.

Az EY Tőkebizalmi Barométeréről

Az EY közép- és délkelet-európai régiós Tőkebizalmi Barométerében 193 vállalati döntéshozót kérdeztek meg 10 délkelet-európai országban, melyek a következők: Bulgária, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Törökország, Málta és Lettország. A vállalati döntéshozók összességében 18 iparágat képviseltek. A felmérés célja, hogy mérhetővé tegye az elhúzódó piaci bizonytalanság idején a vállalati bizalom alakulását. Az évente kétszer megjelenő Tőkebizalmi Barométert 2009-ben készítette el először az Ernst & Young.

Megosztás