Segítenek a vakoknak netezni

Az új, online fejlesztés világszerte könnyíti meg vak, gyengénlátó, diszlexiás és más, olvasási nehézséggel élő emberek mindennapjait, lehetővé téve számukra az akadálymentes olvasást. A szolgáltatás hazai fejlesztését 2015. január 12-én, hétfőn mutatják be az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán.

A RoboBraille szolgáltatást 2004-ben indította útjára a Dán Vakok és Gyengénlátók Oktatási Központja és a Sensus Aps.

A vak, gyengénlátó, diszlexiás és más, olvasási nehézséggel élő emberek mindennapjait világszerte megkönnyítő szolgáltatás hazai fejlesztését 2015. január 12-én mutatják be. A kapcsolódó konferenciát a dán Vakok és Gyengénlátók Oktatási Központja, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara és a magyarországi projektpartnerek szervezik.

A vendégeket Tanja Stevns, a RoboBraille-projekt nemzetközi koordinátora is üdvözli, a RoboBraille-ben rejlő egyedülálló lehetőségeket Lars Christensen, a RoboBraille International igazgatója mutatja be. Az Egyetem képviseletében Zászkaliczky Péter, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának dékánja, Stefanik Krisztina, tudományos és nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettes és Kovács Krisztina, fogyatékosügyi koordinátor köszönti a megjelenteket. A projekt magyarországi elindításáról Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fogyatékosságügyi miniszteri biztosa és Szőke László, a Nemzeti Fogyatékosügyi Tanács titkára tájékoztatják az érdeklődőket.

Az egyszerűen kezelhető, internetalapú szolgáltatás célja, hogy vak, gyengénlátó, diszlexiás és más, olvasási nehézséggel élő emberek számára világszerte ingyenesen lehetővé tegye az akadálymentes olvasást. A RoboBraille segítségével nem akadálymentes (például pdf, kép és egyéb, nehezen kezelhető formátumú) fájlok könnyen és gyorsan átalakíthatók doc, txt, rtf, Daisy és más, akadálymentes verziójú dokumentummá. A RoboBraille segítségével mp3 és különböző E-book formátumú, sőt Braille-nyomtatásra kész dokumentumok is előállíthatók. A magyar nyelvű fejlesztés 2012-ben kezdődött, 2014-re készült el.

One thought on “Segítenek a vakoknak netezni

 • 2015. január 12. hétfő at 11:10
  Permalink

  Olyan jó, hogy már megint nélkülünk fejlesztenek valamit.
  Ezeket a lehetosegeket a vakok nelkul fejlesztettek ki,
  csak a projektpartnerek kaptak meghivot, de mi, vakok nem.
  Oszinten gratulalok az eredmenyekhez, tovabbi sok sikert hozza
  rolunk, nelkulunk.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .