Blogzine

Így kalapozz crowdfundung oldalakon!

Dübörögnek a közösségi finanszírozási kampányok, de vajon hány kampány végzi a süllyesztőben, és mekkora az esély rá, hogy egy magyar ötletet sikeresen lehessen futtatni a nemzetközi mezőnyben – a szerző, Szesztay Péter engedélyével a hvg.hu írásának részleteit közöljük.

 

Van benne potenciál

 

 

 

Innovatív, pozitív társadalmi hatást kifejtő, esetleg szórakoztató? Nehéz megmondani, hogy mitől lesz sikeres egy vállalkozási ötlet a közösségi finanszírozási oldalon adakozók szemében, ugyanakkor vannak olyan dolgok, amiket mindenképpen meg kell tenni a siker érdekében. A legnépszerűbb oldalakon egyre nagyobb összegek folynak keresztül, a sajtó hangos az újabb rekordokat döntögető projektektől, miközben sikertelen próbálkozásokból Dunát lehetne rekeszteni. A két legnagyobb közösségi finanszírozó oldal, a Kickstarter és az Indiegogo együttes forgalma 2015-re elérheti a 4,35 milliárd dollárt is. Ebben a mezőnyben több magyar vállakozásnak is sikerült labdába rúgnia, amivel jócskán felülteljesítették az átlagot, amit a temérdek bukás elég nyomott szinten tart. A legnépszerűbb forrásgyűjtő oldalon, a Kickstarteren az átlagos adományok összege 25 dollár. A magyar RingClock gyűrűóra átlagos támogatott összege 187 dollár volt, amíg ez az összeg a szintén magyar PikkPack cipő esetében 101 dollár volt. Ezeknél a projekteknél ráadásul mindkét esetben termék előrendelésről volt szó, ami jócskán hozzájárult a sikerhez. A projektek jelentős része nem termék előrendelésről szól, hanem nem-megfogható (intangible) jutalmat biztosítanak. Ilyen lehet egy sorozat új évada, színházi előadás vagy kiállítás. De a magyar példákból is látszik, hogy olyat érdemes kínálni jutalomként, ami valóban érték a vásárlóknak.

Sajtó nélkül nincs siker

RingClock

 

 

 

A sikeres közösségi finanszírozó kampány egyik kulcsa a sajtómegjelenés, amit az említett két sikeres magyar projekt is igazol, hiszen számos megjelenéssel maguk mögött értek el sikereket. A Ringclock kiemelkedően pozitív példa, ugyanis a magyar honból indított projekt 388 278 dollár támogatást gyűjtött 51 napos kampánya alatt. A RingClock példája is mutatja, hogy a sikeres crowdfunding egyedül sajtómegjelenésekkel képzelhető el. Esetükben a kampány korai fázisában – a harmadik napon – felfigyelt rájuk az egyik jelentős amerikai design site, az Uncrate, aminek hatására átlépték a napi 10.000 dolláros támogatottságot, amit további nemzetközi sajtó megjelenések tápláltak, majd az újabb áttörést a tizedik nap hozta meg, amikor az Indiegogo hírlevelében is megjelentek.

Ennek következtében több mint 40.000 dollár támogatás – jelen esetben termék megrendelés – érkezett, amivel túlszárnyalták a 100.000 dolláros álomhatárt. Egy nap alatt 10 millió forint értékben terméket értékesíteni szép teljesítmény, ugyanakkor senkit ne tévesszen meg a gyorsnak tűnő siker, hiszen azt hosszú felkészülés előzte meg. A kampány lezárultakor a RingClock a 26. legsikeresebb Indiegogo kampányként debütált, és második volt a nemzetközi – nem amerikai székhellyel indított – projektek sorában.

PikkPack

 

 

 

A PikkPack cipő is kiemelkedik az átlagos projektek közül, hiszen a design kampányok átlagát, ami 16.913 dollár, jóval meghaladta. A projektgazda, Gulyás Sára is úgy látja, hogy a médiamegjelenések nélkülözhetetlenek voltak ahhoz, hogy az amúgy innovatív terméküket valóban megrendeljék. A kampány időszaka alatt több mint 15 cikk jelent meg a PikkPackról. Ezek közül is kiugró jelentőséggel bírt a Gizmagban megjelent cikk, ami számos megrendelést hozott a cégnek.A közösségi finanszírozás nagy előnye, hogy a kampányokból rengeteg adat nyerhető a támogatókról. Mint kiderült, a RingClock támogatóinak egyharmada amerikai, akik a leginkább nyitottak erre az új finanszírozási technikára. Ami talán kevésbé várt eredmény, hogy a második legtöbb gyűrűórát vásároló ország – a tömegfinanszírozásban korábban kevésbé jeleskedő – Japán volt. A legnagyobb támogató ország között megtalálható még Németország, Anglia, Ausztrália, Hong-Kong, Kanada és Svájc.

A PikkPack esetében a magyar sajtófelhajtás annyira jól sikerült, hogy a támogatások több mint fele Magyarországról érkezett. A második legtöbbet vásárló ország az USA volt. Ez a jelenség általánosságban jellemző: az induló projektek általában a helyi sajtóban jutnak először nyilvánosságra, ami miatt a helyi közösségek gyorsan „felkarolják” őket. Emellett persze bekapcsolódhat a nemzetközi crowdfunding közösség is, de ehhez nemzetközi megjelenésekre is szükség van.

Milyen csatornán keresztül érkezik a támogató?

A RingClock eredményeivel elérte, hogy az Indiegogo a napi hírlevélében értesítette regisztrált felhasználóit a gyűrűóráról. A „kütyü” fanatikusok, akik nyitottak a tech jellegű újdonságokra, szerették a terméket, ami borzasztó erős elérésnek bizonyult, a kampány majdnem 30 százalékát az Indiegogo által „hozott” támogatók adták össze. Az adatokból látszik, hogy a személyes megkeresések (email, facebook megosztás) és azok továbbterjedése is fontos szerepet játszik a sikerben.

A PikkPack esetében a közösségi megosztás nagyon hatásosnak bizonyult, a kampány közel 20 százalékát a Facebookon keresztül sikerült behozni. A RingClockhoz hasonlóan itt is sokat segített a közösségi finanszírozási oldal (esetükben a Kickstarter) közreműködése. A kampány körülbelül 15 százaléka folyt be az oldalon böngésző érdeklődőktől. Kérdésünkre a tervező elmondta, hogy a Kickstarter oldaláról számos magyar támogató talált az oldalukra, ami biztató hír lehet a leendő hazai kampány gazdák részére.

Annyi biztos, hogy csak nagyon tudatos előkészítéssel lehet sikeres kampányt futtatni. A kiugró sikerek – 100 000 dollár feletti kampányok – elérése nagyon ritka.

Nagy számok törvénye

A Kickstarter jelentéséből kiderül, hogy 2014-ben 3,3 millió ember adakozott az oldalon, ami több mint 500 millió dolláros támogatást eredményezett a 22.000 támogatott projektnek. A pénzt utalók közül 2,2 millió ember életében először adományozott a Kickstarteren. Több mint 770.000-ren támogattak legalább 2 projektet és 1.125 ember volt, aki több mint 100 projektet támogatott. Átlagban a sikeres crowdfunding projektek támogatási összege 6.405 dollár volt. A legkevesebbet a kézműves projekteknek kellett teljesíteni a sikerhez, mindössze 1.216 dollárt. A nehézsúlyú csoportnak a technológia bizonyult, itt átlagban 19.350 dollár volt a sikeres projektek támogatottsága.

Érdekes, hogy a média kevésbé hangos már a Kickstarter eredeti célközönségétől – a kreatív projektektől – mégis a „film” és „zene” kategóriákból van a legtöbb projekt. A sikerarány szempontjából szintén kreatív kategóriák – a „színház” és „tánc” – emelkednek ki, 60% feletti átlaggal. A sikeres projektek átlagban 1.000 és 10.000 dollár közötti célt érnek el. A statisztika szerint 100 000 és 1 000 000 dollár közötti összegre körülbelül 2 százalék esély van, amíg 1 000 000 dollár fölötti összeg kaszálására kevesebb mint 1 százalék.

A szerző a MiniBrake startup alapítója, a hazai startup ökoszisztéma élénkítésének aktív szereplője.

Megosztás