Beindult az 5G – egyelőre tesztüzemben

A Mobil VIlágkongresszuson lehetett a jövővel ismerkedni.

Ugyan az 5G hálózatok kereskedelmi elindítása csak 2020-ra várható, az Ericsson már most bemutatja azon alapvető 5G hálózati funkciókat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az új technológia a fogyasztók illetve gépek közötti kommunikáció (MTC) terén egyaránt széles körben elterjedjen. Az Ericsson 5G tesztrendszere által produkált 5 Gbps átviteli sebességen felül a társaság két, mérföldkőnek számító új technológiai megoldást is bemutat a 2015-ös MWC konferencián: a kettős  5G–LTE (Dual Connectivity) és a többpontos 5G összeköttetést (Multipoint Connectivity).

Az legfrissebb 5G rádió teszthálózati fejlesztések a mobilkészülékek és a rádió-hozzáférési hálózat közötti bel- és kültéri interakciókra összpontosítanak:

·         Kettős 5G-LTE összeköttetés (Dual connectivity): Az 5G mobilkészülék az LTE és 5G lefedettségi területek között mozog, szimultán kapcsolatot létesítve mindkét hálózattal a gördülékeny átadáshoz. Az 5G-LTE Dual Connectivity lehetővé teszi az 5G hálózatok számára az eszközök és rádióhozzáférés terén számos szabvány és sáv támogatását (multi-standard és multi-band támogatás).

·         Többpontos 5G összeköttetés (Multipoint Connectivity): Az 5G mobilkészülék egyszerre két 5G bázisállomáshoz kapcsolódik, többszörös downlink stream révén biztosítva a magasabb adatsebességet, valamint az erősebb és stabilabb jelet. A többpontos 5G kapcsolódás elengedhetetlen lesz a többrétegű, mind a makro- és kis cellás lefedettséghez.

Az 5G a teljes mobilhálózatra és az ezzel kapcsolatos rendszerekre is jelentős hatással lesz, az eszközöktől, a rádiós hozzáférésen és az IP maghálózaton át a felhőig. Rádiós hozzáférés szempontjából az 5G a mai LTE technológia továbbfejlesztett változatát egyesíti új, általában magasabb frekvenciákon működő rádiós hozzáférési technológiákkal. A különféle frekvenciasávok, technológiai szabványok és hálózati rétegek közötti szoros együttműködés kulcsfontosságú lesz ahhoz, hogy a több milliárd eszköz és gép folyamatos csatlakoztatása megoldható legyen a lakossági, üzleti és ipari alkalmazások támogatása céljából.

„Az Ericsson 5G rádió tesztrendszere az a hely, ahol az innováció és a gyakorlati megvalósítás találkozik – fogalmazott Arun Bansal, az Ericsson alelnöke és rádiós részlegének vezetője. – Egyrészt az 5G technológia terén betöltött vezető szerepünk szimbóluma, másrészt itt teszteljük, hogy a mobilitás hogyan fogja átalakítani a társadalmat, a lehetőségek határait egyre kijjebb tolva.”

Az MWC 2015 rendezvényen, az Ericsson standján (2. pavilon, 2N60 stand) testközelből is megnézhető az Ericsson 5G rádió tesztrendszere, a 15 GHz frekvencián működő 5G eszközökkel és 5G rádió bázisállomásokkal tartott technológiai bemutatók keretében.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .