4,5 G a szobában

Beltéri sebességnövelés új bázisállomásokkal lehetséges. Ezek azonban parányiak és épületen belül működnek, akár a wifit is kiválthatják.

Annak ellenére, hogy az emberek idejük több mint 85%-át beltéri környezetben töltik, az Ericsson ConsumerLab 23 országból több mint 47 000 válaszadó bevonásával nemrégiben végzett kutatása szerint az embereknek csupán 41%-a kifejezetten elégedett az általuk tapasztalt beltéri élménnyel böngészés vagy közösségi hálózatokhoz való hozzáférés során. Ez az arány a nagyobb adatsebességet igénylő alkalmazások, azaz online videó, TV vagy filmnézés során 36%-ra csökken. Az Ericsson (NASDAQ: ERIC) a gyenge alkalmazás lefedettséget kívánja kiküszöbölni, és ennek érdekében az engedéllyel segített hozzáférésű (License Assisted Access – LAA) kiscellák révén elsőként teszi lehetővé az okostelefon-felhasználók számára, hogy egyidejűleg férjenek hozzá az engedélyköteles és engedélyt nem igénylő spektrumhoz.

Az LAA egy LTE-Advanced technológia, amely növeli a mobil adatsebességet és csökkenti a torlódást, ami minden vezeték nélküli hálózati felhasználó számára előnyös. Az Ericsson License Assisted Access technológia – amely 2015 negyedik negyedévétől kiscellás portfoliónk részét képezi – lehetővé teszi az engedélyköteles és az engedélyt nem igénylő spektrumok összevonását a beltéri adatforgalom növekedésének hatékony kezelése érdekében.

Neville Ray, a T-Mobile US, Inc. műszaki igazgatója szerint: „Most, hogy az LTE lábnyomunk az USA-ban 264 millió főre terjed ki, a még jobb minőségű vezeték nélküli élmény érdekében olyan újításokat keresünk, mint az engedéllyel segített hozzáférés. Az Országos Információs Infrastruktúra (UNII) engedély nélkül használható 5 GHz-es sávjában körülbelül 550 MHz kihasználatlan spektrum található, és az LAA az egyik olyan technológia, amelyet fejleszteni és alkalmazni kívánunk annak érdekében, hogy felhasználóink számára magas szintű hálózati teljesítményt biztosítsunk. Nagy örömünkre szolgál, hogy olyan nagy infrastruktúra-szolgáltatókkal működhetünk együtt, mint az Ericsson, annak érdekében, hogy ezt a technológiát már a közeli jövőben elérhetővé tegyük felhasználóink számára.“

Peter Jarich, a Current Analysis Fogyasztói és Infrastruktúra-szolgáltatásokért felelős alelnöke szerint: „A jövőbeni 5G-s hálózatokkal kapcsolatos megbeszéléseink középpontjában több téma található: a hálózati funkció virtualizálása, a kiscellás architektúrák, a magasabb frekvenciasávok használata, valamint az engedélyköteles/nem engedélyköteles sávok egyesítése. Az Ericsson kiscellás portfoliójába integrált engedéllyel segített hozzáférés egyértelműen azt az 5G-s jövőt vetíti előre. A legfontosabb kérdés a hálózat optimalizációja a különféle fogyasztói alkalmazások, eltérő fogyasztói környezetek (beltéri/kültéri) és különféle eszközök támogatása érdekében – beleértve a jövőbeni IoT (a dolgok Internetje) technológia igényeit.”

Az LAA az 5 GHz-es sáv mindössze 4%-ának felhasználásával akár 150 Mbps sebességnövekedést jelenthet az okostelefon-felhasználók számára. A rendelkezésre álló spektrum minden további 4%-a még tovább gyorsítja az adatforgalmat az okostelefonokon. Az Ericsson LAA az 5 GHz-es sávon belül méltányos megosztást biztosít, amelynek az előnyét a hagyományos Wi-Fi felhasználók élvezhetik. A méltányos megosztás azon az elven működik, hogy a Wi-Fi és az LAA-felhasználók egyenlően férhetnek hozzá a spektrumhoz.

Thomas Norén, az Ericsson alelnöke és rádiós termékkörének igazgatója szerint: „A mobilitásnak köszönhetően a fogyasztók, a vállalkozások és az ágazatok igényei is változnak, ami a véges spektrum-erőforrások szempontjából egyre nagyobb terhet jelent. Kutatásaink középpontjában tehát olyan újítások állnak, amelyek a spektrum rendkívül hatékony kihasználása mellett javítják az alkalmazás lefedettséget. Az LAA egyik legfontosabb előnye a „dagály-effektus“, azaz hogy növeli a rendszer kapacitását és a területen található összes felhasználó számára jobb minőségű szolgáltatást tesz lehetővé, függetlenül attól, hogy LAA-kompatibilis eszközzel, Wi-Fi-vel vagy mobil hozzáféréssel rendelkeznek.”

Annak eredményeképpen, hogy a Wi-Fi-s hozzáféréshez is használt 5 GHz spektrumon LTE szabványt alkalmaznak, a felhasználók az LTE-hálózatok biztonságát, megbízhatóságát és a szolgáltatás legmagasabb szintű, ún. „carrier-grade“ minőségét élvezhetik. A rendszer ugyanakkor minden rendelkezésre álló vezeték nélküli erőforrást a lehető legoptimálisabb módon használ fel.

Az Ericsson felveszi az LAA-t a kiscellás beltéri portfoliójába, amelyben a közepes és nagyméretű épületekben használt Ericsson Radio Dot és az 50 000 négyzetláb alapterület alatti kisebb épületekben alkalmazott Ericsson RBS 6402 Indoor Picocell rendszer található. Az Ericsson LAA az Ericsson az LTE-Advanced spektrum-összevonás és a valós idejű Wi-Fi/mobil forgalomirányítás terén játszott vezető szerepére épül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .