Blogzine

Így nyerj könnyen EU-s pénzt startupodnak!

Egy EU-s startup pályázaton a 166 magyarból a támogatott három közé jutott az ASK-M, a Consultask és a pályázatot készítő és innovaációs partnerként is aktív rész vállaló Ateknea Solutions Hungary Kft. projektje: 50 ezer eurót nyertek! A veszélyes, világszerte ma is problémát jelentő tüdőbetegség, a TBC diagnosztizálását jelentősen felgyorsító robotmikroszkópot fejlesztettek Fluorobot néven. A csapat most több millió euróért jelentkezett Brüsszelben!

 

A hajszálnál akár százszor vékonyabb baktériumokat keres egy magyar kutatócsapat. Mégpedig olyanokat, amelyek egyedül 2013-ban kilencmillió megbetegedést okoztak világszerte. Ezekből ráadásul 1,5 millió(!) halállal végződött. A – számosságát tekintve – az AIDS után a legnagyobb mortalitási mutatóval rendelkező globális fertőző betegség, súlyosabb következményekkel jár, mint például a malária, vagy az összesen mintegy nyolcezer áldozatot szedő Ebola. A tuberkulózis, azaz a TBC. A 140 éve ismert és mintegy fél évszázada többnyire gyógyítható baktériumos tüdőfertőzést ugyanakkor nem könnyű időben felismerni, különösen nem a gyenge laborfelkészültséggel bíró harmadik világban.

 

Az orvosi műszertechnikában (hardver- és szoftverfejlesztésben) három évtizedes mérnöki, illetve menedzseri tapasztalattal rendelkező Kiss Donát vezetésével egy ötfős csapat több mint négy éve intenzíven dolgozik egy olyan mikroszkópon, amely a mainál sokkal olcsóbban és gyorsabban képes a TBC kiszűrésére, automatikusan (képünkön a szerkezet prototípusa).

 

A fejlesztés mögött három cég áll: az ASK-M Kft., technológiai-tanácsadóként a Consultask Kft, valamint innovációs partnerként, a pályázat írójaként az Ateknea Solutions Hungary Kft. „A WHO által az egyik legkritikusabbnak minősített területről van szó, hiszen a világon naponta(!) több, mint 4 ezer ember hal meg egy, az esetek nagy többségében tablettákkal gyógyítható betegségben. Mi ráadásul nem egy idegen és új módszert akarunk elterjeszteni a nehezen változó egészségügyi diagnosztikai piacon, hanem egy évszázada ismert, ám igen fáradságos és nem standardizálható eljárást szeretnénk automatizálni” – fejti ki Kiss Donát (képünkön lent).

A menedzser hozzáteszi: csak a TBC diagnosztika egy egymilliárd dolláros világpiac.

 

donat-fluorobot

 

 

Ugyanakkor egy képzett laborosnak is 10 perc kell egyetlen minta megvizsgálására, de hogy ne hibázzon sokat, a WHO ajánlása szerint napi 20-25-nél több mintát nem is lenne szabad vizsgálnia, miközben egy fejlődő országban, drámai laborkörülmények közt ennél jóval nagyobb a tényleges terhelés. Márpedig, ha nem vagy rosszul diagnosztizálnak, és a tüdőbeteget hazaengedik, akkor évente átlagosan újabb 15 embert fertőz meg.

 

E nagy hatású probléma megoldásában segíthet az új fejlesztés, ami miatt a Horizont 2020 kkv-knak szóló SME Instrument egyik programjában is támogatásra érdemesnek ítélték a projekt üzleti tervezésének megvaósítását. Az említett Consultask-kal az Ateknea Solutions-szal partnerségre lépve a fejlesztőknek az első határidőre 166 beadott magyar pályázat közt sikerült kitűnniük, így – két másik magyar cég mellett – 50 ezer eurós támogatást nyertek. Sőt, március közepén adták be az újabb pályázatot, immár a több millió euróval kecsegtető második fázisra: amely a termékfejlesztés befejezését, az igen költséges WHO protokoll szerinti klinikai validálást, valamint a gyártás megszervezését és piacra jutását segítheti majd.

Megosztás