Blogzine

Bemutkozott a mobil hálózatok jövője

 Csökken az adók mérete, de több lesz belőlük. Cserébe mindenhol gyorsul a mobilnet.

New Yorkban és a hasonló nagyvárosokban az épületek feletti légtér is értékes ingatlan – elég, ha felidézzük a manhattani felhőkarcolók sziluettjét. Ahol nincs elég hely a felszínen történő építkezésre, ott a fejlesztők felfelé építkeznek. Az Ericsson ugyanezt a lehetőséget nyitja meg olyan szolgáltatók számára, amelyek cellatelepítési problémákkal küzdenek sűrűn lakott területeken, lehetővé téve, hogy jobban kihasználják a már meglévő helyszínek falfelületeit és a tornyok kapacitását biztonságos módon a korábbi ötszörösére növeljék. Az Ericsson a barcelonai Mobil Világkongresszuson bemutatásra kerülő új moduláris Radio System megoldása a mobil hálózatok felépítését minden szinten újradefiniálja.

Az Ericsson Radio System moduláris architektúrája a több szabványnak megfelelő, többsávos és többrétegű technológiának köszönhetően az 5G felé vezető út során változó igényeknek megfelelően rugalmasan bővíthető. Csaknem teljes mértékben kiküszöböli a cellatelepítéssel kapcsolatos helyproblémákat, és 50 %-kal megnövelt energiahatékonyság mellett a korábbinál háromszor nagyobb kapacitás-sűrűséget biztosít. A rendszer a hálózati szolgáltatók számára biztosítja a növekvő – 2020-ig, azaz az 5G várható kereskedelmi bevezetéséig előreláthatólag a havi 25 Exabyte-ot is elérő – mobil adatigények támogatásához szükséges infrastruktúrát. Az új portfolió a bekerülési és üzemeltetési költséget (TCO) 20%-kal csökkenti.

Hideyuki Tsukuda, a Softbank Mobile technológiáért felelős alelnöke szerint: “A mobil szélessáv iránti igények folyamatos növekedésével párhuzamosan a mobil hálózatunk teljesítményébe történő beruházással tudjuk kielégíteni lakossági és vállalati ügyfeleink összekapcsolhatósággal és adatsebességgel kapcsolatos igényeit. Az Ericsson új, moduláris, kompakt és energiatakarékos rádiós rendszere segítségével hálózati beruházásainkat célzottan és pontosan az igényeknek megfelelően tudjuk végrehajtani. Ez lehetővé teszi, hogy a rendelkezésre álló spektrum-erőforrásaink optimalizálása mellett gyorsan reagálni tudjunk az igények növekedésére és folyamatosan biztosítsuk az ügyfelek elégedettségét.”

Az új rendszerrel a szolgáltatók a mobil bázisállomásokat az adott helyszín jelenlegi és jövőbeli igényére tudják szabni, az Ericsson Radio System fokozza a szolgáltatók alkalmazkodóképességét és csökkenti a rendszer beruházásigényét és működési költségeit.

Ken Rehbehn, a 451 Group mobil távközlési vezető elemzője szerint: „Az Ericsson Radio System olyan generációváltást jelent, amely előkészíti a talajt az 5G felé vezető úton zajló izgalmas fejlesztések számára. Ez az új portfolió lehetővé teszi az innovatív új funkciók szabványosulását és gyors elterjedését. Mindez az Ericsson a szoftverrel kapcsolatos hozzáállásával párosulva új utakat nyit a rugalmas és mozgékony szolgáltatások területén. Az Ericsson Radio System képes kezelni az egyre komplexebb rendszereket, amelyekkel a szolgáltatóknak meg kell felelniük a szabályozói és kereskedelmi környezet által támasztott igényeknek.”

Az Ericsson Radio System jelenleg az ágazaton belüli legenergiatakarékosabb és legkompaktabb rádióhullámú megoldás, amely feleakkora méret és súly mellett is egyedülálló teljesítményt biztosít. A rendszer architektúrájából eredő rugalmasságot a célzott szoftverbevezetés teszi lehetővé, amely biztosítja az új funkciók gyors és hatékony kiépítését.

Arun Bansal, az Ericsson alelnöke és rádió hálózati üzletágának vezetője szerint: „A rádió hálózatok teljesítményét illetően sohasem kötünk kompromisszumot. Tapasztalt K+F csapatunknak úgy sikerült a felére csökkenteni a méretet és súlyt a teljes termékcsoporton belül, hogy ez nem járt együtt a teljesítmény csökkenésével. Az Ericsson Radio System több rádiós technológiát támogató, integrált átviteltechnikai funkcióval rendelkező többsávos, többrétegű architektúrája ideális platformot biztosít a szolgáltatók számára üzleti tevékenységük támogatásához ma és a 2020-ig vezető úton egyaránt, lefektetve az 5G alapjait.”

Összefoglalva:

Az előremutató, ugyanakkor az Ericsson korábbi RBS 6000 portfoliójával visszafelé teljes mértékben kompatibilis új rendszer védi a szolgáltató beruházásait és támogatja az eltérő technológiák együttműködését a telephelyeken. A rendszer minden szintjére kiterjedő innovációnak köszönhetően az Ericsson Radio System kiküszöböli a bázisállomás telepítéssel kapcsolatos nehzézségeket, csökkenti a bekerülési és üzemeltetési költséget és az ágazaton belül vezető rádiókapacitás sűrűséget biztosít. Az egyetlen csavarral történő felszerelést lehetővé tevő innovatív sínrendszernek köszönhetően alkalmas minden helyszínre és egyáltalán nem igényel külön padló alapterületet. A továbbfejlesztett légáramlási tényezőknek köszönhetően a legszűkebb helyeken is felszerelhető és minden típusú helyszínhez alkalmazkodik. A rádiós modulok sínen, kábellétrán vagy az antenna mögött függőlegesen vagy vízszintesen is elhelyezhetők. Mivel sikerült ötödére csökkenteni a szélnyomást, a berendezés könnyebb és adótornyon történő elhelyezés esetén tartósabb is lett.

5g ericsson

Az Ericsson Radio System moduláris, teljes körű megoldás, amely sokféle új terméket tartalmaz, többek között makro- és kiscellákat, antennarendszereket, IP-átvitelt, mikrohullámú berendezésekett, síneket és a felszerelést lehetővé tevő egyéb eszközöket. A rendszer működését évente kétszer hálózati szoftverfrissítés és az Ericsson Global Services új szolgáltatási csomagjai segítik.

Az Ericsson Radio System portfoliójának új eleme a Radio 2203, a piacon elérhető legkisebb és legnagyobb teljesítményű kültéri mikrocella. Tetszetős, minimalista skandináv stílusával bármilyen környezetbe jól illeszkedik.

Szintén a rendszer új elemét képezi az eddigi legnagyobb teljesítményű alapsávi modul, a Baseband 5216. Egyetlen kártyána korábbi alapsávú egységeknél kétszer több cellát képes kezelni; egyidejűleg támogatja az LTE FDD és TDD üzemmódot; és akár
80 000 előfizetőt.

Minden kapcsolódó átviteltechnikai megoldás teljes mértékben integrált az Ericsson Radio System-be. Az új termékcsalád IP útvonalválasztókkal, valamint a MINI-LINK mikrohullámú portfoliónkba tartozó különféle új berendezésekkel egészül ki. Ezek közé tartozik egy 70 %-kal kisebb méretű beltéri egység a piacon elérhető legmagasabb mikrohullámú csomópont kapacitással, 1 Gbps kiscellás kapcsolattal, 40 %-kal kisebb helyigénnyel és egy 8 Gbps E-sávos megoldással. Az új Router 6000 sorozat SDN-kompatibilis és 100 Gbps és 2.1 Tbps közötti kapcsolási kapacitású termékekkel teljes mértékben támogatja a növekvő kapacitás-igényeket.

Az Ericsson Networks Software 15B hálózati szoftveren futó Ericsson Radio System bevezetése 2015 harmadik negyedévében kezdődik meg. Az évente kétszer végzett szoftverfrissítés egyszerűsíti a rendszer folyamatos fejlesztését, és az egész rendszer működtetését az Ericsson Network Manager elnevezésű közös kezelőrendszer végzi.

Megosztás