180 milliót kapott a Cryo-alapító új cége

Hatékonyabb mesterséges megtermékenyítési technológia – tőkebevonással. A Cryo alapító új biotech vállalkozásába fektet be 180 millió forintot az SZTA.

 180 millió forintot fektet be két ütemben a Széchenyi Tőkealap a biológiai anyagok prekondicionálásával foglalkozó AppCellTech Kft.-be. A vállalkozás technológiája segítségével az asszisztált reprodukciós eljárásokat megelőző sejtspecifikus, kontrollált stressz-impulzussal megnövelik a sejtek életképességét, ezzel megsokszorozódik az eredményes termékenyítések aránya. A módszer állati és humán felhasználásra ad elvi lehetőséget, eddig elsősorban az állattenyésztés területén születtek átütő kísérleti eredmények, az új forrásokkal pedig elérhetővé válik a piaci bevezetés is.

Egy magyar ötletre, kutatás-fejlesztésre és mindezeket védő szabadalomcsaládokra alapozott, biológiai anyagok prekondicionálásával foglalkozó AppCellTech Kft.-be 180 millió forintot fektet be két ütemben a Széchenyi Tőkealap. Az SZTA mellett a társaság alapítói további 18 millió forintot fektetnek be a cégbe. A 2004-ben alapított Cryo-Innovation Kft.-ből ismert cégtulajdonos, Pribenszky Csaba elsőként e területen kutatott és kívánt saját technológiát fejleszteni, majd a mesterséges megtermékenyítés folyamatát dokumentáló és elemző módszerek és eszközfejlesztés került előtérbe. A Cryo sikeresen fejlesztette ki az új technológiát erőforrásait és kutatói kapacitását e területre koncentrálva, és tőkét bevonva a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelőtől. A humán asszisztált reprodukció vezető szereplőjével, a svéd Vitrolife-fal sikeresen megvalósított cégeladást követően az eredeti terület eddigi eredményei és know-how-ja visszakerült a Portfolionhoz, és immár új cégben, az AppCellTechben folytatódott a kutatómunka.

AppCellTech

A vállalkozás 2004-ben nyújtotta be első szabadalmi beadványát, amelynek lényege, hogy a mesterséges megtermékenyítési eljárást megelőzően kontrollált stressz-impulzussal növelik a sejtek életképességét, megnövelve ezzel az eredményes megtermékenyítések esélyét. A kezelés – amely a társaság által szabadalmaztatott, több típusú sejtnél is alkalmazható technológia – hatására a sejtek általános ellenálló képessége javul. A technológia számtalan állati- és humán-, valamint őssejtkutatásokat érintő felhasználásra ad elvi lehetőséget.

A módszer eddig az állattenyésztés (ivarsejt és embrió mélyhűtve tárolása, embriótenyésztés, sejtmagátültetés) területén hozott átütő kísérleti eredményeket, a társaság az általa kifejlesztett második generációs eszközöket alapvetően kutatólaboroknak értékesítette. Számos nemzetközi együttműködés biztosítja a teszteléseket és segíti a gépfejlesztést, illetve a társaság saját laborkapacitást is kiépített. „A már megadott világszabadalmak visszajelzést adtak az innováció elfogadottságáról. A szarvasmarha-ivarsejtek kezelése tekintetében már a piacra lépés előtti közvetlen fázisban van a társaság, a forrásaink a piacra lépést segítik majd” – mondta el Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója. A biológiai anyagok kezelésére alkalmas berendezéssel az AppCellTech elsőként az USA és az Európai Unió mesterséges megtermékenyítési piacára kíván belépni, azon vállalkozásokat megcélozva, amelyek a szarvasmarha-tenyésztés területén kereskedelmi célból végzik sejtek mélyhűtve tárolását.

A jelenleg kilenc munkatársat foglalkoztató vállalkozásban Pribenszky Csaba alapítóként aktív szerepet vállal a cég tudományos életében, ezzel is támogatva a célkitűzések megvalósítását. Az újonnan biztosított források a kutatás-fejlesztéshez szükséges személyi és tárgyi eszközöket, szabadalmi jogok alapítását és fenntartását, a piacra vihető technológia kifejlesztését, illetve részben a piaci bevezetést finanszírozzák. Az AppCellTech megoldását a későbbiekben a humán területekre is ki kívánja terjeszteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .