Olcsó finanszírozáshoz juthatnak az exportáló vállalatok

Az exportáló vállalkozások száma néhány éven belül 4-5-szörösére növekedhet Magyarországon, amennyiben a hazai export ösztönzését célzó kedvezményes pénzügyi konstrukciók beváltják a hozzájuk fűzött várakozásokat.

A kis- és középvállalkozások számára még van fejlődési lehetőség, mivel a kivitelből egyelőre csak 25 százalékban részesülnek. A kedvezményes finanszírozási lehetőségek segítségével néhány éven belül Magyarország ezen a területen is fel tud zárkózni az európai átlagszintre – hívják fel a figyelmet az OTP Business szakértői.

Magyarország exportja euróban kifejezve 7,7 százalékkal bővült 2015 első negyedévében a KSH adatai szerint, ezzel együtt az import értéke 5,7 százalékkal nőtt. A gazdaság szempontjából jó hír, hogy a kedvező folyamatok eredményeképpen a külkereskedelmi mérleg aktívuma az év első három hónapjában 2,5 milliárd euróra emelkedett, amely 530 millióval haladta meg az előző év azonos időszakában mért eredményt.

A nemzetközi piaci folyamatok kedvező alakulása mellett a magyar vállalkozások exporttevékenységét segítette, hogy az elmúlt időszakban számos olyan pénzügyi konstrukció jelent meg, amely könnyebbséget jelent az exportügyletek finanszírozásában” – mondta Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója. A szakember kifejtette: az export tevékenység finanszírozására elsősorban az állami tulajdonú Magyar Export-Import Bank Zrt. (EXIMBANK) hitelprogramjai kínálnak segítséget. Az EXIMBANK célkitűzése, hogy az exportképes magyarországi vállalkozások száma a jelenlegi 2500-3000-ről a következő 3 évben legalább 12 ezerre növekedjen, egyszerre segítve a hazai foglalkoztatás bővítését és a magyar gazdaság termelésének növelését. „A hitelprogramok legnagyobb előnye, hogy a kedvezményes konstrukciókat nemcsak a közvetlenül exportáló vállalkozások, hanem ezek beszállítói is igénybe vehetik. Ez pedig döntő tényező lehet a magyar export bázisának kiszélesítése szempontjából” – fogalmazott Csonka Tibor.

eximbank

A kereskedelmi bankok közvetítésével az Exportélénkítési Hitelprogram (EHP) keretében számos kedvező árazású, fix kamatú konstrukció jelent meg a piacon. Forgóeszköz finanszírozására egyebek között a 2 éven túli (CIRR* alapú), és 2 éven belüli (Egyéni Referencia Kamat alapú**) export előfinanszírozó konstrukciók vehetők igénybe, amelyek nagymértékben képesek javítani a magyar exportőrök külpiaci versenyképességét, és ezen keresztül a magyar export bővülését. Az EXIMBANK exportcélú beruházási hitelével lehetőség nyílik – a legalább 1 éve működő, magyarországi székhelyű – árut vagy szolgáltatást exportáló gazdálkodó szervezetek vagy azok beszállítóinak finanszírozására, akik olyan belföldi beruházást valósítanak meg, melynek eredményeképp exportárbevétel keletkezik az exportőrnél. A hitel minimális összege 150 millió forint (vagy 1 millió EUR, vagy 1,3 millió USD), amely egyaránt igénybe vehető gépek, termelőeszközök, berendezések beszerzéséhez, valamint ingatlanvásárláshoz, új ingatlan építéséhez, járulékos építési költségek, illetve felújítás finanszírozásához. A hitel összege a beruházás nettó összköltségének maximum 80 százalékáig terjedhet.

Belföldi beruházásokhoz és forgóeszköz finanszírozáshoz egyaránt felhasználható, állami támogatású, fix kamatozású hitelek vehetők igénybe az EXIMBANK legújabb, versenyképességet javító hitelkonstrukciói keretében. A legkisebb igénybe vehető hitelösszeg 10 millió forint (vagy 30 ezer EUR) lehet, forgóeszköz finanszírozás esetén maximum 3 éves, beruházási hitel esetén akár 15 éves futamidővel. Mindezek mellett az EXIM hitelfedezeti garanciája az export ügyletek teljesítéséhez a kereskedelmi bankok által nyújtott fenti konstrukciók visszafizetéshez nyújt részleges biztosítékot.

A kis- és középvállalkozások ma még alulreprezentáltak a magyar exporton belül, hiszen a kivitelből csak 25 százalékban részesülnek. Ez az arány Európához, de még a közép-kelet-európai régióhoz képest is alacsonynak számít. Így például az európai uniós vállalkozások ún. nemzetköziesedési mutatója közel kétszerese a magyar vállalkozásoknál mért értéknek az Európai Bizottság Vállalkozáspolitikai és Ipari Főigazgatóságának adatai szerint.

A hazai kis- és középvállalkozások első számú pénzügyi partnereként a célunk az, hogy néhány éven belül Magyarország ezen a területen is felzárkózzon az európai átlagszintre, több tízezer hazai kkv számára elérhetővé téve az exportáló cégek vagy az exportágazat beszállítói közé történő csatlakozást” – hangsúlyozta Csonka Tibor. Az OTP Businessnek ma már több mint 200 ezer vállalati ügyfele van. Ezen belül a pénzintézet az exportáló cégek 24 százalékával áll kapcsolatban, s harmaduk számára nyújt már ma is valamilyen finanszírozást.

* CIRR: Az OECD Megállapodás szerint megállapított és az OECD Titkársága által közzétett, 2-5 éves futamidejű, fix kamatozású hitelekre alkalmazandó kereskedelmi referencia kamatláb (Commercial Interest Reference Rate).

** A hitel kamata az Európai Unió által közzétett, Referencia Kamatlábról szóló Bizottsági Közleményében rögzített referencia alapkamat függvényében kerül meghatározásra, az ügyfelek felé felszámított kamat mértéke minimum az adott ügyfél vonatkozásában kiszámított Egyéni Referencia kamat (Referencia alapkamat + Kockázati felár).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .