Blogzine

Tokióban is járt már a Puli – de továbbra is a Hold a végcél

 

A Google Lunar XPRIZE 2015-ös csúcstalálkozója Tokióban került megrendezésre;  a holdverseny résztvevői a konferencia mellett a Tokyo Design Week keretében bemutatkoztak.

A Google Lunar XPRIZE egyedülálló holdversények résztvevői a tavaly Budapesten a Design Terminál támogatásával nagy sikerrel lezajlott csúcstalálkozó után ezúttal a japán fővárosban találkoztak. Az október 26-30. között a Google tokiói irodájában és a YouTube Space Tokyo-ban lezajlott konferencián a még versenyben lévő 16 csapat exkluzív helyszínen vitatta meg az XPRIZE Alapítvány és a Google képviselőivel együtt a verseny eddigi eredményeit és a hátralévő feladatokat.

A megbeszéléseken részletesen szó volt a rakétaindítási szerződések és a magánfinanszírozás követelményeiről, a csapatok által leadandó dokumentációról, a média jogokról, és a Google megnövekedett támogatói szerepvállalásáról a GLXP világszintű promóciójában is.

GXJ9I_OP0cnVbW8tnp7hTNJvpXjuuXoGfk3oePsQwR0

A legfontosabb számomra egy konferencián a személyes találkozás lehetősége versenytársainkkal, egyben kollégáinkkal. Tokióban is sikerült tovább mélyíteni kapcsolatainkat és együttműködésünket amerikai és német partnereinkkel. Bízom benne, hogy hamarosan izgalmas hírekkel tudunk ezzel kapcsolatban jelentkezni.” – mondta el Dr Pacher Tibor, a Puli csapatvezetője. „A GLXP csapatai már a célegyenesre fordulnak, a Pulinak is mindent bele kell adni. A Puli, a magyarság összefogásával meg tudja mutatni, hogy egy kis ország is, mint hazánk, képes ott lenni a világ innovációs élmezőnyében. Széchenyi szavaival élve: ‘Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen’. Ahhoz, hogy Magyarország negyedik nemzetként eszközt juttasson a Holdra a Puli önereje mellett szükség van a magánemberek, cégek és az állam szerepvállalására, anyagi támogatására is.” – tette hozzá.

puli
A tokiói GLXP Team Summit résztvevői.

A Team Summit mellett a Tokyo Design Week 2015 keretében több csapat holdjáróinak prototípusát ill. modelljeit speciális kiállításon tekinthették meg a látogatók. A Puli 3D nyomtatott kicsinyített modellje is nagy sikert aratott.

A Budapesten tartott World Science Forum több száz vendégének is bemutatkozott a Puli. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal november 6-i kiállítása a Várkert Bazárban nagy sikert aratott a kortárs magyar innováció szép példáival, a Puli egyedi konstrukciójára is sokan felfigyeltek.

A nemzetközi megjelenések mellett a Puli tovább építi hazai ismeretterjesztő és oktatási programját.  Ország- (és világ-)járása során már több száz alkalommal hívta fel a figyelmet a műszaki- és természettudományok szépségére és a kutatás-fejlesztés eredményeinek  mindennapi életünkben játszott nélkülözhetetlen szerepére.

„Célunk, hogy az átlagembereknek is megmutassuk, nagyon is érdemes áldozni a kutatás-fejlesztésre, hiszen a mindennapok során használt eszközeink szinte mindegyike valamilyen korábbi alapkutatás eredményeinek a gyakorlati hasznosítása. A diákoknak pedig szeretnénk megmutatni, hogy a matek, fizika, informatika kimondottan élvezetes tud lenni, és bízunk benne, hogy új űrkadét tanfolyamunkon sikerrel győzzük meg őket erről.” – mondta el Dr. Pacher Tibor.

_4blxFsBaxMzYkGJUcR70aU0aRby1wgXl2SyGfxs76I

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük