Meggyorsított 4G: még több infót a mobilokra!

A „karcsú” (lean) vivő koncepciót már a mai 4G LTE hálózatokan is elérhető, felével gyorsítva a mobil szörfölést.

Bár az 5G hálózati szabványok még nincsenek kidolgozva, az már ma is egyértelmű, hogy a technológia ultrahatékony ún. karcsú, „ultra lean” kialakítást fog használni. A hatékonyabb jelzésátvitellel energiatakarékosabb, másrészt az új 5G magas frekvenciákon szükséges sűrű felépítést tesz lehetővé. Az Ericsson saját fejlesztésű Lean Carrier innovációja foglalkozik először a cellák közötti jelzésátviteli (signaling) interferenciákkal, karcsú (lean) kialakítású 5G koncepciókat vezet be a 4G LTE rendszerbe, így javítva az adatsebességet és az alkalmazáslefedettséget a felhasználók számára az 5G felé vezető úton.

Az Ericsson Lean Carrier már élesben üzemel a koreai SK Telecom hálózatának több ezer cellájában, és készen áll más hálózatokba történő bevezetésre. Egy nagyléptékű telepítés esetén a felhasználók akár 50%-os növekedést is tapasztalhatnak a letöltési adatsebességben.

Az interferencia csökkentésével az új rendszer szélesebb területen teszi lehetővé az új 256 QAM magasabb rendű moduláció kihasználását, ezzel kiterjesztve a nagyobb adatsebesség jelentette előnyöket a kültéri makrokörnyezetre. Az Ericsson Lean Carrier akár 280%-kal is képes megnövelni a 256 QAM kihasználását.

5g

Az innováció a jövőbeni 5G rendszerekhez tervezett kialakítási koncepciókat hozza el a mai 4G LTE hálózatokba. Az újdonság csökkenti a jó hálózati teljesítményhez szükséges referenciajel-adás szintjét. Ennek megfelelően javul a letöltési adatsebesség a 4G LTE hálózat minden részén; a legnagyobb teljesítménybeli növekedés a legtöbb cellaátfedéssel rendelkező területeken tapasztalható. Per Narvinger, az Ericsson LTE vezetője így nyilatkozott: „Az LTE 2008-ban, a létrehozásakor egy hatékony technológia volt, de mostanra jelentősen több intelligenciát adtunk hozzá. A teljes erejű jeltovábbítás korlátozza a teljesítményt és szükségtelen cellák közötti interferenciát okoz. Az Ericsson Lean Carrier szoftveres frissítést alkalmazó hálózatok jobb felhasználói élményt fognak nyújtani. Továbbá, mivel az 5G rendszerben a kis cellás architektúrák kerülnek előtérbe, a jeltovábbítási interferenciák problémáját kezelő fejlesztésekkel rendíthetetlenül haladunk azon az úton, amellyel lehetővé válik, hogy megfeleljünk a 2020. év által támasztott követelményeknek.”

A szolgáltatók kezdenek egyre fejlettebb kódolási sémákat használni, hogy hatékonyan kezeljék a magasabb szintű felhasználói élményre vonatkozó igényeket; azonban az új 256 QAM magasabb rendű moduláció használatához tiszta rádiójelekre van szükség a letöltési adatsebesség érdekében. Az interferencia csökkentésével az Ericsson Lean Carrier megnöveli azt az időtartamot, amely alatt az LTE rendszer ki tudja használni a 64 QAM és a 256 QAM kódolási sémákat.

Az 5G a mai LTE technológia továbbfejlődése, és új rádióhozzáférési technológiákat tartalmaz, gyakran a magasabb frekvenciatartományokban. Ezek a magasabb frekvenciák kisebb cellaméreteket is eredményeznek, ezért egyre fontosabb lesz a szükségtelen jelzésátvitel minimalizálása. Ez az 5G ultra lean kialakítása mögötti alapelv. Ez előnyöket kínál a felhasználók és a szolgáltatók számára a mai LTE hálózatokon, miközben egy kritikus fontosságú innovációs mérföldkőnek számít az 5G felé vezető úton.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .