Blogzine

Újabb 3 magyar kreatívipari vállalkozás kaphat tőkét az SZTA-tól

A hazai tőkepiacon legnagyobb kreatívipari cégportfólióval rendelkező SZTA a Design Terminallal közösen szervezett, elsősorban a designiparban tevékenykedő vállalkozóknak szóló pénzügyi workshopján jelentette be, hogy növekedésük megvalósításához kockázati tőkét igénylő vállalkozók jelentkezését várja. A felhívásra összesen 17 pályázat érkezett be az SZTA-hoz.

Három újabb hazai kreatívipari vállalkozással kezdte el a tőkebevonásra való felkészülést az SZTA. A cégek még októberben, az SZTA Design Hét Budapest keretében meghirdetett felhívására jelentkezhettek, hogy az Alap szakembereinek segítségével elkészítsék üzleti koncepciójukat, és később kockázati tőkéjével finanszírozzák vállalatfejlesztésüket. Az eseményen jelenlévők körében elvégzett felmérés azt mutatta, hogy a válaszadó kreatívipari vállalkozók közel 60 százaléka tervez valamilyen bővítést vagy fejlesztést a vállalaton belül, illetve hogy a vállalkozók 46 százaléka igényelne kockázati tőkét.

design-het-budapestA felhívásra 17 vállalkozás jelentkezett, a legjobb nyolc személyesen is bemutathatta terveit az SZTA, a Design Terminal, az SRFF Law Firm és a CEIS szakértőinek. Végül a szakemberek döntése alapján 3 vállalkozás kapott esélyt a tőkebevonásra való felkészülésre. Volt olyan pályázó, akinek projektje már kockázati tőke bevonására érett szakaszban van, illetve akadtak olyan divattervezők/vállalkozók is, akik még csak a célpiac és az árazás meghatározásán dolgoznak. Egy részük már aktívan jelen van a hazai online értékesítésben, egyesek pedig már nemzetközi kiállításokon is bemutatkoztak.

„Önmagában egy kiváló, egyedi kreatívipari termék nem elegendő a befektetők meggyőzéséhez, az ambiciózus és felkészült csapat elengedhetetlen a sikerhez, főleg ha nemzetközi célokat tűzött ki maga elé. A kezdő kreatívipari cégek esetén a lépcsőzetes építkezés hosszabb folyamat, mint például egy IT startup esetében, így a cég szakmai profiljára, üzleti és értékesítési tervére is több időt kell szánni. Az SZTA, illetve az anyagok elbírálásában résztvevő szakértők elsősorban ezen a téren kívánják támogatni a három kiválasztott vállalkozást” – mondta el Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki reméli, mindhárom vállalkozás eljut a tőkebevonásig.

Csuhaj V. Imre szerint a beérkezett anyagok a hazai fiatal kreatívipari vállalkozók ambiciózusságáról, sikerorientáltságáról és kreativitásáról tesznek tanúbizonyságot, azonban több vállalkozásnak is jelentős mennyiségű munkát kell még befektetnie ahhoz, hogy érett legyen egy tőkebevonásra. Az Alap elnöke hangsúlyozta, hogy „töretlen motiváltság mellett, kellő felkészülés után, illetve az üzleti terv egyes lépéseihez szükséges tőkeforrások és szakmai támogatás segítségével évek múlva mindhárom csapat komoly piaci sikereket érhet el.”

Megosztás