Bréking: itt az új inkubátor pályázat!

Megjelent az új ötmilliárdos GINOP felhívás: cél a startup vállalkozások alapítását ösztönző inkubátorok megerősítése, továbbá a kezdeti fázisú innovatív vállalkozások fejlesztése! Egyelőre vidéken, de Közép Mo.-n is jön plusz 1,5 milliárd! Részletek a cikkben!


Az Innovációs ökoszisztéma pályázati program (GINOP-2.1.5-15) a startup vállalkozások alapítását, mentorálását és képzését ösztönző inkubátorok megerősítését célozza, hogy országszerte kialakuljanak az ígéretes innovatív ötletek felkutatását, fejlesztését és finanszírozását lehetővé tévő közösségi és képzési bázisok.

Az NKFI Hivatal olyan pályázati felhívás koncepcióját dolgozta ki, mely komplex módon támogatja az induló innovatív vállalkozásokat, valamint a kezdeti növekedésük meghatározó feltételeit biztosító inkubátorokat. A startupok fejlesztésére, képzésére és a piacra lépés ösztönzésére a most meghirdetett pályázaton sikeresen szereplő inkubátorok írnak ki pályázatot és az üzleti alapon megítélt támogatást közvetlenül az inkubátoroktól hívhatják le az induló innovatív vállalkozások.

Az ötmilliárd forintos keretösszeggel meghirdetett pályázat a hazai innovációs ökoszisztéma fejlesztését ösztönzi. A program lényeges eleme, hogy az induló, innovációra alapozott vállalkozások magas befektetői kockázatát az állam megosztja a startupok fejlesztésére szakosodott inkubátorok tulajdonosaival.

A program első fázisban az inkubátorok alapítását célzó vállalkozások pályázhatnak a startup ökoszisztéma fejlesztésére elkülönített forrásokért, inkubátor létrehozására.

A sikeres pályázók, az inkubátor megszervezését követően már közvetlenül a startupoknak szóló pályázatokat írhatnak ki.

Az inkubátorok maguk döntenek a startup projektek kiválasztásáról és indokoltság szerint különböző mértékű finanszírozásáról.

Az elnyert támogatásból legfeljebb 20%-ot használhatnak saját működési költségekre, a fennmaradó részt az általuk kiválasztott kedvezményezetteknek – a kiválasztott startupoknak ­– kell továbbadniuk, projektenként legfeljebb 60 millió forintot juttatva.

A kiválasztott projektek sikerében az inkubátor közvetlenül érdekelt lesz, hiszen az általa megítélt támogatás 20%-nak megfelelő forrást kell befektetnie a vállalkozásokba (értsd: ennyi az inkubátor önrésze).

Az inkubációs folyamat során az inkubátor sorozatos befektetéseivel legfeljebb 24%-os arányban maga is résztulajdonossá válik.

A most közzétett pályázati felhívás 5 milliárd forintos keretösszege a GINOP uniós forrásaiból származik, tehát a vidéki startup közösséget hivatott kiépíteni.

Egy-egy inkubátor 3 éves futamidővel legfeljebb 600 millió forintot vissza nem térítendő támogatást igényelhet programja megvalósítására,

amely

 • innovatív startupok felkutatását,
 • kiválasztását,
 • mentorálását,
 • technológiai és üzletfejlesztését,
 • a piacra juttatásig történő finanszírozását, és
 • szakmai rendezvények szervezését  foglalja magában.

A GINOP pályázatot az NKFI Alapból finanszírozott 1,5 milliárd forintos kiírás követi, amely már a Közép-Magyarország régió már meglévő innovációs ökoszisztémájának erősítésére, dinamizálására szolgál, hiszen erre az uniós források egyáltalán nem használhatók fel.

További információk a pályázati felhívásról:

Innovációs ökoszisztéma – GINOP-2.1.5-15

One thought on “Bréking: itt az új inkubátor pályázat!

 • 2016. január 5. kedd at 10:50
  Permalink

  egoldva a jövőre nézve :)

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .