Blogzine

Texasban jól szerepeltek a magyarok! (2-ik rész)

Egy olyan hatalmas rendezvényen, amelynek nyitónapján maga Barack Obama elnök mond beszédet, azt gondolhatnánk, hogy a magyarok nem rúghatnak labdába. Ez azonban tévedés! Alapos beszámoló következik.

A tucatnyi teremben, sőt nem is egy, hanem 4-5 hotelben egy időben, egyszerre zajló mega startup konferencián nem is olyan könnyű a hazai fellépőket megtalálni.

A minket meghívó International Accelerator helyszíne kicsit távolabb esik ugyan, ám mivel az egész városban, mindenütt zajlanak az események, azért szép számmal vannak a „nemzetközi” csapatok is. Azért írtam idézőjelet, mert ez a „nemzetközi” elsősorban mexikóiakat jelent, no meg görögöket, bolgárokat, mert a vendéglátó akcelerátor alaptója is görög származású.

Egy ilyen, igen vegyes környezetben adott elő az Innotrade Program keretében kijutott fél tucat magyar startup.

A legfontosabb azonban az volt, hogy befektetők, tőkések szép számban megjelentek és igen sok kérdést tettek fel indulóinknak. Ez pedig azt jelzi, hogy igenis felkészült csapataink vannak.

Ezt erősíti az is, hogy végigülve egy részét az International Accelerator Pitch napjának, illetve egy tíz indulóból álló „zöld” versenyt is végignézve egyáltalán nincsen szégyellnivalónk.

Persze az SXSW Eco résztvevőinek többsége legalább kétszázmilliós befektetéssel és jellemzően 25-80 fős csapatokkal induló, érettebb vállalatok voltak, ám az ötletek minőségét, kidolgozottságát és kezdeti megvalósítását tekintve, elsősorban technológiai értelemben a magyar projektek teljesen rendben vannak.

Sőt, előadói képességeink is sokat fejlődtek akár az egy évvel korábbi külföldi megjelenésekhez képest is.

Persze Amerikában már az óvódban(!) kiállnak a gyerekek a csoport elé és kis történeteket kell mesélniük mondjuk a kedvenc mackójukról. Azaz számukra teljesen természetes a prezentációs szituáció. Ekkora hátrányt nem könnyű ledolgozni, de azt kell mondjam, hogy nem állunk rosszul. Különösen azért nem, mert kreatívak vagyunk.

Aki nem tudja miről is van szó pontosan, az alább megtalálja a részleteket, illetve az itt Austinban bemutatkozó cégeket.

Háttérinfók:

Hat magyar startup a világ legnagyobb interaktív technológiai fesztiválján

Az austin-i South by SouthWest (2016. március 11-március 20.) a világ egyik legjelentősebb interaktív technológiai fesztiválja, amelyen neves befektetők és a legfontosabb iparági szereplők képviseltetik magukat.

A rendezvényre a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Design Terminál jóvoltából hat magyar startup utazhat ki, melyeknek kiváló lehetősége nyílik a potenciális vásárlókkal és befektetőkkel való kapcsolatépítésre, termékük/szolgáltatásuk bemutatására, a piaci igények megismerésére, illetve visszajelzések begyűjtésére, amelyek segítségével továbbfejleszthetik projektjüket.

InnoTrade: nemzetközi kiállítási lehetőség ígéretes innovatív vállalkozásoknak

A Magyar Nemzeti Kereskedőház kulcsfontosságú  állami és piaci szereplőkkel együttműködve indította el InnoTrade elnevezésű startup programját, amelynek célja a hazai innovatív vállalkozások külpiacra segítése. A kezdeményezés keretében az MNKH az ígéretes, kezdő magyar cégek legnevesebb nemzetközi szakmai rendezvényeken történő kiállítási lehetőségét támogatja.

A program első állomása a Las Vegas-i CES volt idén januárban, melyen jelentős sikereket ért el két magyar startup: a Brewie, illetve az SBrick.

Fontos kiemelni, hogy az InnoTrade programra jelentkező startupok a globális piacot célozzák, ez a jelentkezés egyik alapfeltétele is egyben. Elmondható ugyanakkor, hogy az innovatív vállalkozások alapvetően azokat a nemzetközi rendezvényeket keresik, amelyek termékük/szolgáltatásuk szempontjából a legrelevánsabbak, ahol a legtöbb és legnevesebb iparági szereplővel és befektetővel tudnak találkozni.

Továbbá hangsúlyozni kell, hogy az innovatív technológiák területén az Egyesült Államok jár az élen, így a hazai startupok számára kiemelt jelentőségű piacépítési, bemutatkozási és iparági szereplőkkel, befektetőkkel való kapcsolatépítési lehetőséget jelentenek az USA-ban megrendezett szakmai események.

Résztvevő csapatok: termékeik/szolgáltatásaik, céljaik

• Vidzor: A Vidzor egy online videó eszköz, amely bárki számára lehetővé teszi interaktív és platform-független video készítését, megosztását. Így a felhasználó például saját döntései alapján maga alakíthatja a film történetét. Olyan interaktív videoszolgáltatás, amelynek segítségével különböző alternatívákat tehetünk a cselekménybe, amelyek közül a későbbi felhasználó választhat. Ezen felül pedig statisztikát készít a döntésekről, így pontos adatokat szolgáltat a nézői aktivitásról. A termék forradalmasítja a mozgóképes platformot, amely kizárólag a mozgóképek lejátszására fókuszál. A rendezvényen való részvételtől célpiacuk alapos megismerése és potenciális partnerekkel való kapcsolatépítés mellett, szolgáltatásuk célpiacon történő bemutatását várják.

• AppTalk Ninja: Az Apptalk Ninja egy szoftverfejlesztők számára készült szolgáltatás- és programcsomag, amely fejlesztőknek nyújt segítséget alkalmazások hálózati és bluetooth-os adatforgalomba való betekintésébe. Az Apptalk Ninja egy sorkóddal beépíthető bármelyik mobil alkalmazásba és segíti a fejlesztőket azok kommunikációs hibáinak felderítésében és a problémák megoldásában. A csapat termékük validálásának szakaszában jár, így elengedhetetlen számukra, hogy a célcsoportjuk (fejlesztők) előtt bemutatkozzanak. Termékük olyan szoftverfejlesztők számára készült, akik napjaink legmodernebb technológiáit alkalmazó hardver eszközök fejlesztésén dolgoznak. A SXSW az egyik legnagyobb szakmai konferencia az Egyesült Államokban, ahol lehetőségük nyílik közvetlen kapcsolatba lépni az ilyen termékeken dolgozó csapatokkal, akik számára szeretnék bemutatni terméküket és az általa kínált lehetőségeket. Céluk, hogy a SXSW konferencián ezeket a fejlesztőket közvetlenül megszólítva szakmai felhasználókat találjanak, illetve hogy visszajelzéseket gyűjtsenek, amelyek segítségével javíthatnak termékükön.

• SpringTAB: Külső szoftver az ismeretlen weblap látogatók felderítésére és személyreszabott ajánlására. A szoftver segítségével a weboldalt a látogatók igényeihez lehet szabni. Szociális és egyéb adatok lekérését teszi lehetővé, hogy pontosabban tudjon az adott cég ajánlásokat tenni. Feltérképezhető, hogy kik a vásárlók, kik nem vásároltak az adott cégnél és azok milyen szociális, közösségi paraméterekkel rendelkeznek. A vállalkozás fő célcsoportja a média, amely hangsúlyos szerepet kap a rendezvényen, emellett előadás megtartásával, és szakmai előadásokon való részvétel révén kívánják prezentálni terméküket a legfontosabb iparági szereplőknek.

• Laborom: Orvostechnikai applikáció, amely lehetővé teszi orvosi adataink tárolását, orvosi jellegű tanácsadás kérését. Szintén tökéletesen illik az SXSW programjába, miután számos iparági szakértő van jelen és számos szakmai előadásra kerül sor a témában. A rendezvényen számos mentorprogramon, illetve szakmai előadáson fognak részt venni szolgáltatásuk további fejlesztése, illetve kapcsolatépítés céljából, valamint előadást is tartanak projektjük minél szélesebb körben való terjesztésének érdekében.

• Kalijob: Online videointerjú szoftver, amelynek lényege, hogy használatával bárhonnan lehetséges online interjút készíteni, így lehetővé teszi a világ bármely pontjáról történő jelentkezést állásokra. A jelentkező megkapja a kérdéseket a cégtől, majd ezekre több, rövid videóban válaszol, amelyet visszajuttat a céghez és ez alapján akár több ezer kilométer távolról is kiértékelhető a jelentkező, több személy (pl. HR, cégvezető stb.) által is. Az SXSW networking eseményei kiváló alkalmat biztosítanak a csapatnak befektetőkkel való kapcsolatépítésre, amelynek érdekében számos különböző szakmai előadáson kívánnak részt venni.

• DronIQ: Robotrepülőgépek irányítását segítő szoftver, amely valós idejű térképet szolgáltat. A drónokat emellett felszereli speciális fűtéssel, illetve infra-vörös szenzorokkal, amelyek lehetővé teszik az emberi jelenlét érzékelését, amely mentési műveletekben biztosítja az emberek beazonosítását és ezáltal nagyban növeli kimentésük esélyét. A csapat a rendezvényen számos networking eseményen, illetve szakmai előadáson kíván részt venni.

Megosztás