Egyre több és mobilan elérhető adat a cégeknél – de mi lesz a biztonsággal?

Az IDC által készített, a napjaink munkahelyeit alakító hatásokat vizsgáló jelentésből kiderül, hogy az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt az információk elérhetősége és az azokhoz való hozzáférés, ami az elemzőcég szerint a fejlődő vállalatokra jellemző három legfontosabb trend egyike. A másik két nagy horderejű változást a mobil munkavégzés térnyerésében, valamint a vállalati adatbiztonság kérdésében látják a szakemberek. Az IDC tanulmánya szerint a kkv-k a digitális kor változásaihoz többek között a sokoldalú multifunkciós készülékek használatával tudnak sikeresen alkalmazkodni, amelyek a munkafolyamatok automatizálását is segítik.

 Örülünk a sok adatnak, de hogyan dolgozzuk fel?

A dokumentumkezeléssel kapcsolatos feladatok nem csupán időigényesek, de évente jelentős, 20 százalékos teljesítménycsökkentést is eredményeznek, ami csaknem kéthónapnyi munkának felel meg, derült ki az IDC legújabb, „A piaci lehetőségek útjában álló üzleti folyamatok? Költséghatékony nyomtatás és dokumentumkezelés sokoldalú multifunkciós készülékekkel” című tanulmányából. A jelentés rávilágít arra, hogy mindez az információhoz való hozzáférés exponenciális növekedésének tudható be. Az elemzőcég szerint ugyanis a vállalatokhoz beérkező adatok mennyisége 2015-re hatszorosára nőtt az öt évvel korábbi állapothoz képest, és ez a növekedés várhatóan továbbra is hasonló ütemben folytatódik majd.

Adatbiztonsag_IDC

A tetemes adatmennyiség kezelésében, feldolgozásában és a munkafolyamatok automatizálásában nagy segítséget jelenthetnek a megfelelően megválasztott, sokoldalú multifunkciós készülékek. A tanulmány megállapításai szerint az MFP-k az európai vállalatok 70 százalékának jelentenének ideális megoldást arra, hogy elvárásaik szerint növeljék a munkavégzés hatékonyságát.

Munkavégzés szabadon, bárhonnan, bármikor

A tanulmányban azonosított másik jelentős munkahelyi trend a mobil munkaerő mind erőteljesebb jelenléte. Az IDC becslései szerint 2018-ra a nyugat-európai alkalmazottak 75 százaléka dolgozik majd mobileszközökről otthonról, útközben vagy a cég, illetve az ügyfelek különböző telephelyein. Az egyre nagyobb arányt képviselő mobil munkavégzés miatt pedig megnő az adatok biztonságos, földrajzi és időbeli korlátok nélkül való elérésének igénye is.

Mobil_munkaero_IDC

Az IDC véleménye szerint a modern elvárások teljesítéséhez a multifunkciós készülékeknek a nem helyhez kötött munkavégzés keretein belül minden típusú mobileszközről, azaz okostelefonról, laptopról és táblagépről egyaránt egyszerű nyomtatást kell nyújtaniuk. Így már nemcsak hagyományos nyomtatási funkciókat látnak el, hanem okoseszközökről irányítható, testre szabható, digitális átalakító eszközökként vesznek részt a cégek életében, növelve ezáltal a teljesítményt.

Kötöttségek nélkül, de biztonságosan

Az IDC tanulmánya kimutatta, hogy a kkv-k 75 százaléka semmilyen biztonsági rendszert nem alkalmaz céges adatai védelmére. A jelenség annak ellenére tapasztalható, hogy a digitális kor diktálta trendek következtében egyre nagyobb az igény az érzékeny üzleti adatok távoli és egyben biztonságos elérésére. Az IDC tanulmánya arra is rávilágít, hogy a multifunkciós készülékeknek a kényelmes használat mellett garantálniuk kell a biztonságos dokumentumkezelést is, ezzel együtt pedig a hozzáférési jogosultságok felügyeletét, a fenyegetésekkel és vírusokkal szembeni védelmet, valamint a vállalat szellemi tulajdonának megóvását.

Az OKI sokoldalú MFP-i fejlett szoftvereket és technológiai megoldásokat tartalmaznak, valamint kártyás, PIN kódos vagy akár mobileszközös azonosítással biztonságosan használhatók. Például, ha egy nyomtatási feladatot ún. „pull-printing” funkcióval küldenek a berendezésre, beállítható, hogy a dokumentum kiadására csak akkor kerüljön sor, ha a felhasználó az MFP-nél tartózkodik, és biztonsági kártyája vagy PIN kódja segítségével bejelentkezett a rendszerbe.

A berendezések beépített és testre szabható platformja (sXP – smart Extendable Platform) továbbá hatékonyabbá teszi a dokumentumok beolvasását, feldolgozását és megosztását. A multifunkciós készülékek változó munkakörnyezetben betöltött szerepét vizsgálva a tanulmány kiemeli, hogy az eszközök a felhasználók igénye szerint programozhatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .