A dolgok internete 2018-ra megelőzi a mobiltelefonokat

2021 végére az előrejelzések szerint 28 milliárd eszköz kapcsolódik majd a hálózathoz, melyből 16 milliárd IoT eszköz lesz. Emellett a folyamatosan növekvő okostelefon-előfizetések száma már az idei évben meghaladhatja a hagyományos telefonelőfizetésekét. Fejlődés várható az LTE hálózatok terén is.

Az Ericsson legfrissebb Mobilitási Jelentése szerint 2015 és 2021 között az IoT-hez kapcsolódó eszközök száma éves szinten várhatóan 23%-kal emelkedik, ezen belül a mobil IoT részaránya nő majd a leggyorsabban. 2021-re várhatóan 28 milliárd eszköz kapcsolódik majd egymáshoz világszerte, ebből közel 16 milliárd IoT eszköz lesz.

Az IoT kapcsolatok bővülése terén Nyugat-Európa jár majd az élen, de minden régióban, így Kelet-Közép Európában is növekedés várható. A növekedést elsősorban a hatósági szabályozás ösztönzi – például a közüzemi okosmérők bevezetése, vagy az EU területén 2018-ban életbe lépő irányelv, miszerint minden új autót okos segélyhívó (e-Call) rendszerrel kell felszerelni; a hálózatba kapcsolt járművek iránti kereslet az EU-ban már jelenlegi is növekszik.

image001

Rima Qureshi, az Ericsson alelnöke és stratégiai igazgatója a következőket mondta: „Az IoT előretörése felgyorsul, mivel a készülékek ára csökken és innovatív alkalmazások jelennek meg. Az 5G hálózat 2020-ban kezdődő kereskedelmi kiépítésével az IoT számára kritikus fontosságú funkciók válnak elérhetővé, például a hálózatszeletelés (network slicing) és az exponenciális növekedés az eszközök összekapcsolásának lehetőségében.”

image006

Az okostelefon-előfizetések száma tovább emelkedik, és az idei év harmadik negyedévére meghaladja a hagyományos telefonelőfizetésekét. Jelenleg a 7,4 milliárd előfizetésből 3,4 milliárd okostelefon-előfizetés, ez a szám 2021-re közel kétszeresére, 6,3 milliárdra nő.

Sok országban a mobilelőfizetések száma meghaladja a lakosság számát. Ez első sorban az inaktív előfizetések, az egy személy által birtokolt több eszköz és az előfizetések optimalizálása (különböző típusú hívásokra különböző előfizetés) miatt van. Ma körülbelül 5 milliárd előfizető van, ugyanakkor 7,4 milliárd előfizetés. A lakosságarányos mobilpenetráció jelenleg a kelet-közép-európai térségben a legnagyobb (144%).

A jelentés kitér a fiatalok változó szokásaira is: a tizenéves felhasználók okostelefon alapú videostreaminghez használt adatforgalma mindössze 15 hónap alatt 127%-kal emelkedett. Ez, valamint az a tény, hogy a tizenévesek generálják a legnagyobb (wifi és hálózati együttes) adatforgalmat az okostelefon alapú videostreaming révén, a mobilszolgáltatók legfontosabb célcsoportjává teszi őket.

2016-ra egy régóta várt cél is megvalósult: az LTE hálózatokon elérhetővé vált az 1 Gbps adatátviteli sebesség. Az 1 Gbps sebességre képes eszközök megjelenése 2016 második felében, először Japánban, az USA-ban, Dél-Koreában és Kínában várható, majd ezt követően rövidesen a többi piacon is. A modern technológiának köszönhetően a mobilkészülékekre történő tartalomletöltés hihetetlenül felgyorsul, a ma elérhető leggyorsabb technológiánál akár 66%-kal gyorsabb átviteli sebesség lesz elérhető.

A Jelentés további főbb megállapításai:

Globális növekedés: a mobil szélessávú előfizetői bázis a 2015-2021-es időszakban megnégyszereződik a Közel-Keleten és Afrikában. A mobil adatforgalom Indiában 2021-re a jelenlegi szint tizenötszörösére nő. Az Egyesült Államokban pedig – annak ellenére, hogy fejlett piacról van szó – a mobilforgalom már 2016-ban további 50%-kal nő.

Az adatforgalom töretlenül tovább növekszik: 2015 és 2016 első negyedéve között a globális mobil adatforgalom 60%-kal nőtt – egyrészt az okostelefon előfizetések számának növekedése, másrészt az egy felhasználóra jutó adatforgalom növekedése miatt. 2021 végére a mobil adatforgalom mintegy 90%-át okostelefonok adják majd.

Az LTE előfizetések száma 2016 első negyedévében gyorsan nőtt: a negyedév során az LTE előfizetések száma világszerte 150 millióval nőtt és elérte az 1,2 milliárdot – a növekedés mögött a javuló felhasználói élmény iránti kereslet és a gyorsabb hálózatok terjedése áll. A várakozások szerint az LTE hálózat maximális adatátviteli sebessége már 2016-ban elérheti az 1 Gbps sebességet.

Az 5G korai kiépítését tervező országok között további spektrum-harmonizáció szükséges: az 5G hálózat kiépítése a várakozásoknál gyorsabban haladhat, és a korai bevezetésben résztvevő országok között további spektrum harmonizációra lesz szükség, a WRC-19-re vonatkozó jelenlegi folyamaton felül, amely a 2020 utáni kereskedelmi 5G kiépítéshez szükséges spektrumra összpontosít.

Az Ericsson Mobilitási Jelentés a globális mobil adatforgalom elemzések egyik legfőbb forrása, amely a Föld különböző részein működő, élő hálózatokból vett részletes mérési eredményeken alapul. A jelentés a mérések, elemzések, belső előrejelzések és fontosabb tanulmányok adatai alapján alkot képet a Hálózatba Kapcsolt Társadalom aktuális forgalmáról és piaci trendjeiről.

A Mobilitási Jelentéshez az Ericsson létrehozta a Traffic Exploration Tool elnevezésű eszközt, amellyel a jelentés adataiból egyéni grafikonok és táblázatok készíthetők. Az adatok térség, előfizetés, technológia, forgalom és eszköztípus szerint szűrhetők.

A jelentés vonatkozásában hálózatba kapcsolt eszköznek minősülnek azon fizikai készülékek, amelyek hálózati interfészen keresztüli, kétirányú kommunikációt lehetővé tevő IP stack-kel rendelkeznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .