Blogzine

Az innovációs pályázatok friss hírei

Lendületet kapnak a vállalkozások innovációs programjai: a Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” (GINOP 2.1.1) című európai uniós forrásból finanszírozott felhívás első pályázati fordulójának nyerteseit. Összességében 68 milliárd forintot meghaladó keretösszegű támogatásról döntöttek.

A támogatói döntést követően a Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a nyertes projekteket, amelyek listája a felhívás szakpolitikai felelőse, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapján is elérhető<http://nkfih.gov.hu/palyazatok/europai-unios-forrasbol/vallalatok-kfi-tevekenysege>.

A „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” (GINOP 2.1.<http://nkfih.gov.hu/palyazatok/hazai-kfi-palyazatok/europai-unios-forrasbol-tamogatott-projektek/palyazati-felhivasok/2015/ginop-211-15/vallalatok>1) című felhívás a tudás intenzív és innovatív vállalkozások házon belüli, prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatás fejlesztésének támogatására biztosít forrást, legalább a prototípus vagy demonstrációs fázis eléréséig, illetve esetenként azon túl, a piacra lépésig. A felhívás teljes keretösszege 2015-ben és 2016-ban 60 milliárd forint, melyet az Irányító Hatóság 20%-kal megemelhet. A beérkezett pályázatok értékelését követően, így lehetőség volt az eredeti keretösszeghez képest megnövelt összegről támogatói döntést hozni.

•         A most közzétett döntés keretében 247 projekt megvalósítása kezdődhet meg, melyek esetében a megítélt támogatás összértéke mintegy 68 milliárd forint, a projektek összköltsége pedig meghaladja a 128 milliárd forintot.

•         A támogatást nyert projektek listája itt<http://nkfih.gov.hu/palyazatok/europai-unios-forrasbol/vallalatok-kfi-tevekenysege> érhető el.

A most közzétett eredménnyel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program kutatásfejlesztési és innovációs céllal, jelentős keretösszeggel meghirdetett felhívásainak első szakasza lezárult. Amint arról az NKFI Hivatal hírt adott<http://nkfih.gov.hu/hivatal/2016/strategiai-kivalosagi>, a Nemzetgazdasági Minisztérium 2016. augusztus 1-én tette közzé a a „Stratégiai K+F műhelyek kiválósága<http://nkfih.gov.hu/palyazatok/europai-unios-forrasbol-tamogatott-projektek/palyazati-felhivasok/2015/ginop-strategiai-kf-muhelyek/strategiai-muhelyek>” (GINOP 2.3.2) valamint a „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések<http://nkfih.gov.hu/palyazatok/europai-unios-forrasbol-tamogatott-projektek/palyazati-felhivasok/2015/ginop-221-15/versenykepessegi>” (GINOP 2.2.1) című európai uniós forrásból finanszírozott felhívás első pályázati fordulójának nyertese projektjeit, amelyek esetében a támogatási keretösszeg 54,4 milliárd forint.

 

A vállalati kutatásfejlesztést, valamint az innovatív vállalatok és a kutatóintézetek együttműködését ösztönző felhívások mellett, 2016 nyarán a felfedező kutatási programokat támogató<http://nkfih.gov.hu/hivatal/2016/bovulo-forrasok-novekvo> 8,8 milliárd forint keretösszegű pályázatokról is döntés született, valamint zajlik a hazai startup vállalkozások fejlesztését célzó 5 milliárd forintos keretösszegű Innovációs ökoszisztéma felhívás<http://nkfih.gov.hu/hirek/hivatal-hirei/nyolc-inkubator-jelolt> bírálati folyamata is.

Megosztás