Blogzine

A hazai tőkepiac szereplői szerint az SZTA befektetői tevékenysége hiánypótló

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap több mint 100 cég és tőkebefektető véleményét kérdezte meg felmérésével

A hazai tőkepiac szereplőinek 85 százaléka szerint a Széchenyi Tőkebefektetési Alap tevékenysége a magyar tőkepiacon hiánypótló. A legpozitívabb véleménnyel az SZTA kapcsán közvetlen tapasztalattal rendelkező kkv-k vannak az Alapról. Azonban azon cégek közel háromnegyede is újra megkeresné az SZTA-t tőkeigénnyel, amelyekbe az Alap az első tárgyalássorozatok után végül nem fektetett be – derül ki az SZTA több mint 100, tőkét bevonó és befektetőt kereső vállalkozás és a hazai piacon aktív tőkebefektető megkérdezésével készült felméréséből.

Az SZTA befektetői tevékenységét a kockázatitőke-piacon aktív vállalkozások és tőkebefektetők 85 százaléka szükségesnek és hiánypótlónak tartja – derül ki az SZTA megrendelésére készült felmérésből. A legnagyobb arányban (100%) azon vállalkozások tartják hiánypótlónak az SZTA-t, amelyek növekedése az SZTA által kezelt uniós források révén valósult meg. A tőkebefektetőt kereső cégek körében ez az arány 82 százalék, a tőkebefektetőknél 71 százalék, és 65 százalék azon vállalkozásoknál, amelyek korábban tőkeigénnyel megkeresték az Alapot, de esetükben végül nem született megállapodás tőkebefektetésről.

Ez utóbbi csoport vállalkozásainak 82 százaléka továbbra is tőkebevonást tervez, és 71 százalékuk újra megkeresné az SZTA-t tőkeigényével. Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök–vezérigazgatója szerint ez nem csak az Alap iránti bizalmat jelzi, a magas szám arra is rámutat, hogy az SZTA ma már megkerülhetetlen szereplő a hazai tőkebefektetési piacon. „Az elutasított cégek közül több olyannal is tárgyaltunk, amelyek egy-két évvel később már felkészültek lehetnek egy tőkebevonásra. Értékes visszajelzést kaptunk azáltal, hogy számos befektetési folyamatban érintett cég jelezte, az Alapkezelővel folytatott tárgyalások és vizsgálati szempontok befektetés hiányában is elősegítették cégük lehetőségeinek jobb megismerését, az erények és gyengeségek számbavételét, illetve a pénzügyi szabályozás erősítését. Sajnos számos olyan ígéretes projektre is nemet kellett mondanunk, amely esetében a tőkekeret kimerülése jelentette az akadályt a tőkebefektetés megvalósulása előtt” – mondta el Csuhaj V. Imre.

szta_felmeres

A felméréssel a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.-nek több célja is volt: egyrészt szeretett volna képet kapni a hazai tőkepiac szereplőinek elvárásairól és igényeiről, másrészt a visszajelzések alapján le szerette volna vonni a tanulságokat eddigi, ötéves működéséből, hogy a jövőben tevékenységével még jobban tudja segíteni a hazai kis- és középvállalkozások növekedési terveinek megvalósítását.

A megkérdezettek 83 százaléka szerint az SZTA tőkebefektetései egyértelműen segítik a cégnövekedést, és javítják a vállalkozás piaci kilátásait. A vállalkozások 94 százaléka szerint az SZTA hozamelvárásai reálisak és teljesíthetőek, és 84 százalékuk szerint a további feltételeknek is probléma nélkül meg lehet felelni tőkét bevonó cégként. Az SZTA-val közvetlen kapcsolatot kialakító aktív, illetve tranzakciós szinten már lezárt portfóliócégek további pozitívumként emelték ki a tőkebefektetések hitelképesség erősítésére gyakorolt hatását, az SZTA felelősségvállalását a befektetések eredményességéért, a hatékony partneri együttműködést, valamint a tőkebefektetési folyamat átláthatóságát is kiszámíthatóságát.

A működését 2011-ben megkezdő Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. öt év alatt immáron közel 13 milliárd forint értékű kockázati tőkét fektetett be összesen 91 hazai kis- és középvállalkozásba, valamint immáron csaknem 20 cégből lépett ki. Az Alap portfóliócégeinek eredményei évről évre javulnak, 2015 végén portfóliószinten összesen már 16 milliárd forint árbevételt realizáltak. A portfólióba tartozó vállalkozások jelenleg közel 1000 főt foglalkoztatnak, a tőkebefektetés révén pedig a növekedéssel párhuzamosan a humánerőforrást is folyamatosan fejlesztik, ezzel az Alap összesen több mint 3000 munka­hely létrehozásához és megtartásához járulhat hozzá.

Megosztás