Equilor: az idei a kockázatok éve lesz a piacokon

2017 számos kockázati faktort tartogat a részvénypiacok számára az Equilor Befektetési Zrt. előrejelzése alapján. Az új amerikai elnök alapjaiban rendezheti át az eddigi politikai és gazdasági erőteret, miközben az Európai Unióban a Brexit és több választás okozhat bizonytalanságot. Az amerikai részvénypiaci emelkedés várhatóan nem törik meg, míg az EU-ban nagy lehet a volatilitás. A magyar gazdaság teljesítménye és kilátásai továbbra is kedvezőek, de a BÉT-en már nem várható további jelentős emelkedés. A forint – változatlan alapkamat mellett – maradhat mostani sávjában, míg a dollár tovább erősödhet az év során.
A Brexit és néhány meghatározó uniós ország parlamenti, illetve elnöki választása komoly bizonytalanságot okozhat az európai tőke- és pénzpiacokon az Equilor Befektetési Zrt. 2017-es előrejelzése szerint. Március végén Nagy-Britannia elindíthatja kilépését az EU-ból, mely várhatóan „hard-Brexit” lesz, azaz a britek az egységes európai piacról is kiléphetnek. Az év második felében több uniós tagállamban (francia, holland, német, olasz, spanyol) választások lesznek, így tavaszig-nyárig a nyugat-európai piacot az optimizmus uralhatja, de később a bizonytalanságok hatására fordulhat a hangulat. Globálisan az új amerikai elnök lehet az egyik meghatározó tényező, aki alapjaiban rendezheti át a politikai és gazdasági erőteret. Az amerikai részvénypiac 2009 óta tartó emelkedése valószínűleg idén sem törik meg, a korrekció 1-2 évvel eltolódhat. A dollár – a korábbi éveknél kisebb intenzitással – tovább erősödhet, és az euróval, vagy akár az angol fonttal szemben is paritásig mehet 2017-ben. Mindezek alapján az Equilor 2017-ben elsősorban a devizapiacon javasolja a befektetők számára a befektetéseket.

A magyar gazdaság teljesítménye, kilátásai az Equilor szerint továbbra is kedvezőek. A GDP idén nagyobb ütemben növekedhet, a bővülés fő mozgatórugója a lakossági fogyasztás lehet. Az adó és járulékcsökkentések, valamint béremelések hatása 2017 második félévében jelentkezik, az uniós források beáramlása változatlan. Emellett fokozatosan élénkül a lakosság beruházási aktivitása a stabil hosszú távú jövedelemvárakozások, a korábbi hitelek miatti devizakockázat megszűnése és az otthonteremtési program hatására. A bérminimum emelése és a béreket terhelő csökkenő járulékok terén az Equilor szerint vannak kockázatok: amennyiben a járulékok csökkenéséből származó összeget a munkaadók teljes egészében béremelésre fordítják, akkor sem biztos, hogy a lakosság a bértöbbletet plusz fogyasztásra fordítja, elképzelhető, hogy abból a megtakarításaikat növelik. A GDP bővülést tekintve lefelé mutató kockázatot jelent a mezőgazdaság teljesítménye és az ipari export, amely tavaly is lehúzta az indexet. Mindezek alapján az Equilor idén 3,1, jövőre pedig 3 százalékos GDP növekedési ütemet prognosztizál. Fordulat látszik a világ inflációs trendjeiben, így hazánkban is. Eddig az erősödő magyar fogyasztás a csökkenő olajárakkal és a begyűrűző dezinflációs hatással állt szemben, 2017-ben azonban a külső hatás fokozatosan megváltozhat. Ha a dollárerősödés folytatódik és az olaj ára tartósan 50 dollár felett marad, akkor az infláció 3 százalék fölé kerülhet, de idén alapesetben is 2 százalékos pénzromlással lehet számolni. Az államadósság alakulásával kapcsolatban az Equilor optimista: a kormány elkötelezett az elsődleges államháztartási egyenlegek többlete mellett, a gazdasági növekedés pedig a választási év előtt és 2018-ban enyhe mértékű hiánycél túllépést is lehetővé tesz. Az államadósság csökkenő pályán tartását segíti az ország befektetésre ajánlott kategóriába kerülése, így 2017 végére kicsivel 73, jövőre pedig 72 százalék felett alakulhat az államadósság a GDP arányában, ami azonban még mindig magas más “BBB” besorolású országok 40 százalék körüli GDP arányos adósságához képest.

A forint árfolyamában az Equilor továbbra sem számít trendszerű elmozdulásra, az euróval szemben maradhatunk a 303-315-ös sávban. Ennél jóval érdekesebb a dollár-forint árfolyama, ahol a korrekciós hullámokat érdemes lehet dollárvételekre kihasználni, mivel a 300 és 320 forintos szintek elérhetőek lehetnek. Az MNB előtt álló kihívás kettős: továbbra is rekord alacsony szinten tartani az alapkamatot és minden más monetáris feltételt, segítségül hívva az EKB lejárófélben lévő lazító ciklusát, miközben az ébredező inflációs veszélyre és emelkedő amerikai kamatszintből származó következményekre is figyelnie kell. Ebben a helyzetben Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőjének várakozása szerint a jegybank kommunikációjával összhangban nem módosít az alapkamaton, azaz az emelkedő infláció mellett idén megmarad a rekord alacsony kamatszint, és csak 2018-ban kezdődik el a kamatemelési ciklus. Jelenleg az MNB a passzív oldalon áll, azaz a betéti oldalon lévő eszközével határozza meg a rövid lejáratú kamatokat. Ez a jegybank mérlegében kamatoldalon veszteségként jelenik meg, ami azonban az alacsony kamatszint miatt egyre kisebb. Az MNB vezetőinek nyilatkozatai alapján azonban a jegybank a jövőben a hitelezési oldalon is megjelenhet, így ebben az esetben már a hitelkihelyezéseken elért kamatok határozzák majd meg a pénzpiaci kondíciókat, azaz kamatemelés esetén már nem csökkenni, hanem nőni fog a jegybanki nyereség. Ez azonban csak akkor valósulhat meg, ha a jegybanki mérleg kellően összezsugorodik, és a bankok olyan likviditáshiánnyal küzdenek majd, hogy jegybanki hitelre lesz szükségük. Amennyiben idén az ÁKK a deviza államadósság forintra cserélését államkötvények kibocsátásával folytatja, az csökkentheti az MNB mérlegét, a bankrendszerben lévő likviditás is csökkenhet, közelebb hozva az MNB hitelezési (aktív) oldalra való átállásának időpontját.

A BUX index emelkedése az év első hónapjaiban még folytatódhat, de az év második felében megállhat az Equilor várakozásai szerint. Bár a magyar index globálisan még mindig inkább az alulértékeltek közé tartozik, egyes vezető részvények szintjén már sok esetben nem tűnik megalapozottnak a további rali.

 

Az Equilor Befektetési Zrt. makrogazdasági előrejelzései

  2016 2017e 2018e
Reál GDP 2,0% 3,1% 3,0%
Fogyasztói árindex átlag 0,3% 2,0% 2,4%
Fogyasztói árindex év vége 0,4% 1,9% 2,4%
Államháztartási egyenleg -1,7% -2,4% -2,6%
Államadósság (GDP-arányában) 74% 73,6% 72,4%
EUR/USD árfolyam 1,0525 1,0000 1,0000
EUR/HUF árfolyam 309,25 310,00 320,00
USD/HUF árfolyam 293,59 310,00 320,00
Fed alapkamat 0,75% 1,25% 1,75%
EKB alapkamat 0,00% 0,00% 0,20%
MNB alapkamat 0,90% 0,90% 1,20%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .