Már működnek az első lézerek a szegedi kutatóintézetben

Szegeden már bekapcsolták a terahertzes pumpalézert és a közép-infravörös lézerrendszert. A kutatóintézet megvalósításának második fázisa 40 milliárd forintból valósult meg, melynek 85%-át az Európai Unió adta.

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a rendezvény kapcsán hangsúlyozta: „Az ELI-ALPS központtal Magyarország egy  egyedülálló lézerkutatási infrastruktúrát épített fel, amely az egész világról  hazánkba vonzhatja a szakterület legkiválóbb kutatóit.. Az infrastruktúra fenntartását hosszú távon finanszírozó nemzetközi konzorcium (ELI-ERIC) létrehozására már számos ország jelezte támogatását.” Az ELI konzorcium jelenlegi tagjai december 1-jén az Európai Bizottsággal is egyeztetnek a további lépésekről.

Ezek a lézerrendszerek a világon egyedülállóak, ilyen eszközök máshol nem üzemelnek  – mondta el Osvay Károly kutatási, technológiai igazgató az intézmény tudományos megnyitója előtt tartott sajtótájékoztatón.

Az ELI-ALPS közép-infravörös lézerrendszerét a francia Fastile és a szegedi intézet munkatársai közösen fejlesztették ki, ez a berendezés már működőképes. A nagy ismétlési frekvenciájú lézert a Jénai Egyetem vezette konzorcium készítette. A terahertzes forrás tervezését és  üzembe helyezését a Pécsi Tudományegyetem munkatársai végzik. Ez utóbbi kettő tesztüzeme novemberben befejeződik – tudatta az igazgató.
A jövőben elsősorban biológusok és vegyészek kutatásaihoz használható közép-infravörös, illetve a nagy ismétlési frekvenciájú lézerek által egy másodperc alatt kibocsátott impulzusok száma 100 ezer körül alakul. Ilyen ismétlési frekvenciával, ennyire rövid és nagy energiájú lézerimpulzusokat jelenleg máshol nem tudnak előállítani – közölte Osvay Károly.
A kutatóintézetben az első külső felhasználók jövő januárban és februárban kezdhetik meg a munkát – mondta a szakember. Hozzátette: a berendezések abban is egyedülállóak, hogy rendkívül stabil működésűek, naponta 12-14 órán át végezhető velük munka. Jövő nyáron további két lézerberendezés érkezik majd Szegedre, ezeket szeptembertől, októbertől használhatják majd a kutatócsoportok – tudatta az igazgató.

Ünnepélyes keretek között indították el az első lézereket az ELI-ALPS épületkomplexumában. A Terahertzes pumpalézert és a közép-infravörös lézerrendszert az összeszerelést és a próbaüzemet követően tudományos megnyitó keretében mutatták be a nemzetközi felhasználói közösségnek. A rendezvényen a kutatóintézet vezetői mellett köszöntőt mondott Florian Gliksohn, a három ELI-pillér megvalósulásáért felelős ELI Delivery Consortium integrált szervezetfejlesztési igazgatója, Sandro de Silvestri, az ELI Tudományos Tanácsának elnöke és Fülöp Zsolt, az ELI konzorcium nemzetközi koordinációjáért felelős rendkívüli követ.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .