52 kutatócsoport kapott támogatást – főként műszaki területen

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal új tudományfinanszírozási programban ösztönzi azokat a munkájukat Magyarországon végző jelentős nemzetközi hatású, kiemelkedő eredményeket elért kutatókat, akik tudományos közleményükkel a szakterületük felső 5 százalékába tartozó idézettséget értek el a megjelenést követő két éven belül. A 2017-ben először meghirdetett felhívás két értékelési fordulójában 52 kutatócsoport nyert el összességében egymilliárd forint támogatást.

A felhívásról Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke elmondta: „Világszerte nő a tudományos teljesítmény nemzetközi elismertségének jelentősége, amelyet a különféle innovációs eredménytáblákban és egyetemi rangsorokban a kiemelkedő hatású, azaz kiemelten idézett tudományos publikációk számával  is mérnek. Ezzel az új pályázati modellel azt ösztönözzük, hogy a hazai kutatócsoportok a szakterületük fejlődésére nagy hatást gyakorló, további kutatásokat megalapozó újabb eredményeket érjenek el és azokat a legnagyobb láthatóságot jelentő tudományos fórumokon mutassák be.

Számos nemzetközileg elismert kutatói műhely van hazánkban, hiszen már az első évben ötvennél több olyan kutatócsoportot támogathatunk, amelyek Magyarországon elért eredménye a hatás (idézettség) alapján a saját területén a világon a felső  5%-ba sorolható. Ugyanakkor szükség van az ösztönzésre a nemzetközi elismertség szempontjából, hogy a hazai kutatási eredmények alapján a magyar kutatóktól széles körben idézett publikációk számát tovább növelhessük. ”

A két pályázati értékelési fordulóban nyertes projektek:

http://nkfih.gov.hu/palyazatok/nemzeti-kutatasi/jelentos-nemzetkozi (2017. novemberi döntés)

http://nkfih.gov.hu/palyazatok/nemzeti-kutatasi/jelentos-nemzetkozi-kh-17 (2017. júliusi döntés)

A felhívásra olyan magyarországi kutatóhellyel rendelkező, és kutatásaikat jelentős részben Magyarországon végző, az eredmények elérésében meghatározó szerepet betöltő kutatók és kutatócsoportjaik pályázhattak, akik 2014. január 1. után tettek közzé olyan eredeti kutatási eredményeket, amellyel a szakterület felső 5 százalékába tartozó idézettséget értek el a megjelenést követő két éven belül.  Az NKFI Hivatal a felfedező kutatást ösztönző felhívások között a jövő évben is tervezi a felhívás megjelentetését, amelyre a most forráshiány miatt elutasított pályázók ismételten benyújthatják pályázatukat. 

A felhívás tematikus megkötés nélkül minden tudományterületről megpályázható volt, a benyújtott pályázatok többsége a matematikai, fizikai, kémiai és mérnöki tudományok, valamint az orvosi és biológiai tudományok területéről érkezett.

Az NKFI Alap nemzetközi hatású, kiemelkedő eredményeket elért kutatócsoportokat támogató felhívására (KH_17) benyújtott pályázatok tudományterületi megoszlása

A felfedező kutatások támogatásának hazai rendszerében az NKFI Hivatal egymásra épülő pályázati rendszert alakított ki a kutatói életpályán elinduló kutatók ösztönzésétől egészen az önálló kutatócsoportok támogatásáig. A kutatói közösség tagjainak szélesebb köre által pályázható programok mellett az élvonalbeli kutatások versenyképességét ösztönzik a kiválósági programok, azzal hosszú távú céllal is, hogy növeljék a támogatott kutatócsoportok pályázói sikerességét az Európai Bizottság felfedező kutatást finanszírozó intézménye, az Európai Kutatási Tanács (ERC) által meghirdetett pályázati felhívásokban.

A nemzetközi hatású kutatócsoportokat támogató felhívás az NKFI Alapból meghirdetett kiválósági programok sorába illeszkedik. Ezek között a nemzetközi összehasonlításban versenyképes eredményekkel működő kutatócsoportok számának növekedését és fenntartható finanszírozását célozza az Élvonal pályázat, amelyen 12 kutatócsoport összességében 3 milliárd forintos támogatást nyert el.  A kiválósági programok közé sorolhatók az  ERC programjaihoz kapcsolódást biztosító pályázati konstrukciók.

 

A kiválósági felhívások mintegy 4,5 milliárd forintos keretösszeggel jelentek meg 2017-ben. A felfedező kutatások egyéb 2017-es felhívásainak keretösszege 12 milliárd forint volt. Ezek közül a kutatói életpálya kezdeti szakaszában járó kutatókat ösztönzi a posztdoktori program, amelyet az önállósodni kívánó kutatók számára kiírt, még fiatal kutatók számára meghirdetett kutatási témapályázat követ. A már stabil kutatói háttérrel rendelkező kutatók számára a kutatási témapályázat biztosíthat támogatást. A nemzetközi együttműködésben végzett alapkutatási programokat ösztönzi a nemzetközi kutatási témapályázat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .