Elveszett az Indiába tartó Puli

A Puli csapata Mumbai-ban búcsúztatta az Óesztendőt Ázsia legnagyob tudományos-technológiai fesztiváljának meghívott kiállítójaként – de I2.6 nevű prototípusa nélkül kellett részt vennie az eseményen, amely egyszerűen eltűnt a Budapest-Isztambul-Bombay repülőút során. 2017 egyébként is eseménydús esztendő volt a Puli Space életében.

A Google Lunar XPRIZE versenyétől januárban elbúcsúzott csapat többek között megjárta az ESA tudományos-technológiai központját a hollandiai Noordwijkben, és sikerrel mutatkozott be a strasbourgi Nemzetközi Űregyetemen tartott Moon Village Association alapító workshopján. A Hold pedig egyre inkább az űrügynökségek, egyetemek, kutatóintézetek, magáncégek, befektetők, szponzorok és civil szervezetek érdeklődésének középpontába kerül.

Feljövőben a Hold – A Puli Space 2017-ről

Az elveszett Puli – újévi üdvözlet Mumbai-ból

Ország- és világjárásának 2017-es zárásaként a Pul meghívott kiállítóként részt vett Ázsia legnagyob tudományos-technológiai fesztiválján, a Techfest, IIT Bombay-on, amely 2016-ban mintegy 160.000 látogatót vonzott. “Nagy megtiszteltés számunkra, hogy felkeltettük a Techfest IIT Bombay szervezőinek érdeklődését, és meghívott kiállítóként rész vehettünk az idei háromnapos rendezvényen. I2.6-os rover prototípusunkkal izgatottan készültünk a kiállításra. Az érdeklődés végig nagyon nagy volt, rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, ennek ellenére szomorúan és dühösen érkeztek vissza kollégáim az indiai metropoliszból.” – mondta el Dr. Pacher Tibor, a Puli vezetője. “Pulink ugyanis nem érkezett meg Indiába, december 28-án a Budapest-Isztambul-Mumbai úton valahol egyszerűen eltűnt, és azóta sem tudjuk, hol van. Rengeteg lehetőséget veszítettünk el így, nem tudtunk bemutatkozni a kiállítást megnyitó Manohar Parrikar őexcellenciájának, Goa főminiszterének, nem tudtuk megadni a sok-sok látogatónak a Puli Mission Control és a rover irányításának élményét, és elestünk rengeteg média lehetőségtől is. Nagyon csalódottak vagyunk, a Turkish Airlines ügyfélszolgálata lényegében válaszra sem méltat minket.” – folytatta Pacher. – “Ennek ellenére pozív várakozással tekintünk a 2018-as évre, hiszen rengeteg izgalmas dolog történt velünk 2017-ben is, új lehetőségek és projektek nyílnak meg.”

A Puli indiai utazását itt követhetik nyomon:

Puli goes Mumbai. 2nd launch succeded. More soon.A Puli útnak indul Mumbai-ba. A második indítás sikerült. Hamarosan többet!#pulitothemoon #pulitaholdra

Közzétette: Puli Space Technologies – 2017. december 28.

Puli I2.6 is now on the way to Mumbai. Should you be around there between 29-31 Dec, You can have a chat with our Pathy…

Közzétette: Puli Space Technologies – 2017. december 28.

Well, shit happens. Turkish Airlines might fly to more countries than any other airlines, this time they didn't get our…

Közzétette: Puli Space Technologies – 2017. december 29.

Still no real news on our I2.6 from Turkish Airlines (baggage is still under tracing…). Meanwhile crowds at the Puli…

Közzétette: Puli Space Technologies – 2017. december 30.

Ok, not all of them want to see our Puli at Techfest, IIT Bombay. But, unfortunately, those who do want, cannot meet…

Közzétette: Puli Space Technologies – 2017. december 31.

Happy New Year 2018 from Mumbai! – BÚÉK 2018 Mumbaiból.

Happy New Year from Techfest, IIT Bombay!BÚÉK 2018 Indiából!Pathy Miklós Mátyás Hazadi Szűcs Laci

Közzétette: Puli Space Technologies – 2017. december 31.

Finisben a Google Lunar XPRIZE

Az XPRIZE Alapítvány január 24-én jelentette be, hogy a Google Lunar XPRIZE versenyében öt csapat maradt talpon. Az izraeli SpaceIL, az amerikai Moon Express, a nemzetközi Synergy Moon, az indiai Team Indus és a japán Hakuto készült anno arra, hogy 2017. december 31-e előtt elindulnak a Holdra. Az első indítás ugyan még mindig várat magára – a szervezők időközben 2018. március 31-re tolták ki a határidőt -, de annak ellenére, hogy a hírek szerint a négy tervezett indítás mindegyike pénzügyi és technikai nehézségekkel küzd, ahogy a Puli csapatvezetője, Dr. Pacher Tibor kiemelte:

“… a Google Lunar XPRIZE egy nagyszerű dolog: a verseny, függetlenül attól, hogy lesz-e hivatalos nyertes (akár még egy esetleges hosszabbítás után), pontosan azt érte el, amire létrehozták: hatékony katalizátorként működik egy új piac létrehozásában.”

A már versenyen kívüli csapatok közül a német PT Scientist az Audi mellett a Vodafone Germany támogatását is megszerezte, és gőzerővel készül 2019-es indulására.
Audi Mission to the Moon: https://www.youtube.com/watch?v=rE8-hhI79ik

A Puli partnere, az Astrobotic pedig a United Launch Alliance Atlas V rakétáján 2019 végére tervezi első expedíciójának indítását.
Astrobotic Lunar Mission Profile: https://www.youtube.com/watch?v=PL27UCNd9Iw

Feljövőben a Hold

A Holdfalu koncepcióját az Európai Űrügynökség (ESA) főigazgatója, Johann-Dietrich Wörner hozta be a köztudatba. A “Moon Village” nem egy valódi falu vagy konkrét bázis a Holdon, hanem mindazon törekvések összessége, amelyek célül tűzték ki, hogy égi kísérőnkön fenntartható módon teremtsük meg az emberiség állandó jelenlétét.

A Puli aktívan bekapcsolódott a Moon Village közösségének munkájába:
bemutatkozott az ESTEC-ben, az ESA tudományos-technológiai központjában https://www.facebook.com/pulispace/posts/1577615252258569

Great Workshop & Simulation at ESTEC, July 20-21, 2017

Közzétette: Puli Space Technologies – 2017. július 23.

részt vett a Moon Village Association (MVA) alapító workshopján https://www.facebook.com/pulispace/posts/1707211279298965
megrendezte az első budapest MoonMars Village Workshopot https://www.facebook.com/pulispace/posts/1691037517583008
https://ipon.hu/elemzesek/holdfalu_marsfalu/3294/
a Puli vezetője, Dr Pacher Tibor a Moon Village Association magyarországi koordinátora lett.

A holdi erőforrások kutatása és felhasználása – a ciszlunáris gazdaság születése, Hold-völgy

2017-ben tovább erősödtek az űrbéli erőforrások felderítésére és felhasználására irányuló törekvések. Az Egyesült Államok után Luxemburg is elkezdte kialakítani az ehhez szükséges jogi és pénügyi környezetet, kormányzati szinten is nagy fantáziát lát a miniország az űrbányászatban.

Az iSpace, inc, a japán GLXP csapat, a Hakuto mögött álló cég Luxemburgban is jelen van, a közelmúltban pedig 90,2 millió dollár tőkét tudott bevonni két tervezett Hold-küldetés fejlesztésére neves partnerektől; többek között a Suzuki, Japan Airlines, Konica Minolta, Development Bank of Japan is a befektetői körhöz tartozik.

A Hold-vögy víziójat ebben a videóban mutatják be.

“Gratulálunk japán barátainknak! Japán ezzel ismét bebizonyította, hogy nyitott szemmel figyeli a fejlődést, és minden lehetőséget megragad, hogy a technlógiai élvonalban maradjon. Az Astrobotic (DHL, Airbus Space & Defence, NASA), a PT Scientists (Audi, Vodafone) is bebizonyította már, hogy lehetséges nagy szponzorokat és befektetőket bevonni. Én továbbra is bízom abban, hogy a Puli, a magyarság összefogásával meg tudja mutatni, hogy egy kis ország, mint hazánk, képes ott lenni a világ innovációs élmezőnyében. Széchenyi szavaival élve: ‘Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen’. Ahhoz azonban, hogy Magyarországot is eljuttassuk a Holdra és ott legyünk a ciszlunáris gazdaság alapítói között, a Puli önereje nem elég. Mi elértük teljesítőképességünk határait: szükségünk van a magánemberek, cégek és az állam szerepvállalására, anyagi támogatására is.” – kommentálta Pacher.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .