Blogzine

Ömlik az uniós pénz a vidéki innovációkra

Február 28-ig lehet beadni a GINOP Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében elnevezésű pályázatot, akár 500 millió forintig.

A felhívást ugyan több mint egy éve el lehet érni, ez idő alatt viszont nem sikerült még a konvergencia régióban (Pest megyén kívül) működő vállalkozásoknak a felkínált 120 milliárdos keretösszeget lejegyezni. Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója szerint ennek az lehet az oka, hogy a pályázatba bekerült számos fék, ami nehezített pályára állítja a jelentkezőket és leginkább olyan vállalkozások számára nyitja meg a kapukat, akik már a beadáskor jelentős tőkével, kapacitásokkal rendelkeznek. Melyek ezek?

A korábbi kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos GINOP-2.1.2-8.1.4-16 pályázatoknál tapasztalható volt néhány hónap leforgása alatt az akár 7-8-szoros túljegyzés, most egy évvel az indulást követően még a felét sem sikerült a pályázóknak lekötniük.

Nehezített pálya

  • A tervbe vett projektben a büdzsé harmada költhető csak beruházásra. Nagyobbrészt a pályázóknak bérekre vagy alapanyagokra kell fordítaniuk a költségeiket.
  • A leírás szabályozza a projektre elkölthető munkabérek összegét is, viszonyítva a pályázó beszámolójában szereplő összegéhez. Így lényegében a kisebb bérből, kisebb létszámból dolgozó vállalkozások gyorsan ki is esnek.
  • A korábbi pályázatokkal szemben az elnyerhető támogatás mértéke is csökken, ami különösen a nagyobb méretű vállalatok számára jelent hátrányt. Korábban egy közepes vagy nagyvállalat akár 50-60 százalékos támogatást is kaphatott, most ez 35-45 százalékra csökken. Nyilván, ha a pályázóknak éppen tervbe van véve valamilyen innovációval kapcsolatos beruházásuk, akkor ez az összeg is remekül jön.
  • A pályázat másik különlegessége, hogy a vissza nem térítendő támogatáshoz kapcsolódik egy kedvező kamatozású kölcsön, amit kötelező felvenni. A kamat ugyan két százalék, de elég nehezen magyarázható a külföldi tulajdonban lévő vállalkozások menedzsmentjének, hogy miért is szükséges nekik hitelt felvenni.

„A számos korlátozás és buktató mellett ez egy remek pályázási lehetőség, és talán idén az utolsó, ahol a nagyobb méretű vállalkozások 500 millió forint támogatást tudnak lehívni egy-egy projektjük megvalósítására. Nincs még egy olyan pályázat jelenleg és nem is várható már idén, ahol vállalkozások innovációra tudnak jelentős összegeket támogatásból finanszírozni a Pest megyén kívüli településeken”– véli a Via Credit szakértője.

 

Megosztás