Blogzine

Európa angyalai Szófiában találkoztak

– Szabó Eszter, a NŐK/ÜZLET/ANGYALOK egyesület elnöke az egyes régiók angyalbefektetői szervezeteinek együttműködését jelölte meg a közép-európai térség versenyképesség növelése egyik elemeként.

Az innovációs rendszerek összekötésében a női üzleti hálózatoknak kiemelkedő szerepük lehet – tette hozzá az európai üzleti angyaloknak, az EBAN-nak, Szófiában tartott, évi rendes kongresszusán, hétfőn, az angyal befektetők között magukat alacsony számban képviseltető nők szerepéről tartott panelbeszélgetés során. Szabó Esztert az EBAN elnöke, Candace Johnson hívta meg a 300 résztvevőt vendégül látó fórumra, amelyet Szófia főpolgármestere, Yordanka Fandakova, nyitott meg.

Célom, hogy régiónkban működő innovációs szervezetek elemeit összekötve közösen növeljük a nők részvételét az innovációs döntéshozásban, angyalbefektetőként vagy vállalkozóként. Ebben a folyamatban óriási szerepe lehet a női üzleti hálózatoknak és a férfiakkal való üzleti együttműködés kultúrája kialakításának. Minél többen vannak, akik más ötletére épülő a vállalkozásba saját pénzt, tudást és kapcsolati tőkét fektetnek be, annál nagyobb az esély arra, hogy az ország a globális versenyben javítsa a helyezését. Ez pedig az egész társadalom érdeke, mert növeli az verseny-, és jövedelemtermelő képességet. – jelentette ki az EBAN, az európai angyalbefektetők kedden véget ért szófiai éves kongresszusán Szabó Eszter a NŐK/ÜZLET/ANGYALOK egyesület elnöke (képünkön balra).

Az európai angyalbefektetőket tömörítő EBAN éves kongresszusát, és az azt követő közgyűlést idén az infokommunikációs (ICT) szektor fejlesztésére és ezen belül a nők digitális írástudásának növelésére (20%, míg az EU átlag ennek fele) nagy hangsúlyt helyező Bulgária fővárosában, Szófiában rendezték meg június 25-26-án. Idén több mint 300-án érkeztek az eseményre, valamint 50 válogatott európai start-up is bemutatkozhatott.

Ez az immár tizennyolcadik alkalommal megtartott csúcsesemény hagyományosan Európa legnagyobb jelentőségű angyalbefektetői találkozója, amelyet a terület kiemelkedő tagjai és partnerei részvételével tartanak meg. A neves előadók között szerepelt Brian Cohen, aki a New York-i angyalszövetség elnöke és a szakma egyik legismertebb könyvének szerzője is (What Every Angel Investor Wants You to Know – Amit valamennyi angyalbefektető tudni akar).
Szabó Esztert, NŐK/ÜZLET/ANGYALOK egyesület elnökét a 314 ezer európai angyalbefektetőt tömörítő, csak 2016-ban 39 ezer vállalkozásba, mintegy 6,7 milliárd eurót befektető EBAN elnöke, Candace Johnson asszony, hívta meg, hogy megossza a modell értékű magyar egyesület tapasztalatait és régiós tevékenységét.

A két elnöknő legutóbb június 12-i, oslói Opera épületében tartott NorBAN konferencia és SEED FORUM GLOBAL-on találkozott, ahol mindketten szerepeltek az előadók között. Candace Johnson már a kezdetektől nagyra értékeli és elismeri a Magyarországon indult egyesület célkitűzéseit, hálózati modelljét, amit legjobb európai gyakorlatnak (Best practice of Europe) és az egész kontinensen elterjesztésre méltónak tart.

Mint ismeretes a NŐK/ÜZLET/ANGYALOK egyesületben a fókusz a nők üzleti életbe való bevonásán, az angyalbefektetővé válás edukációs és motivációs folyamatán van. Az egyesület feladata, hogy összekösse a kormányzatot, az önkormányzatokat, kamarákat, a női üzleti hálózatokat és a közösségi irodákat, és más intézményeket, vagyis azokat, akik a gazdaság új, innovatív részének az építésében vállalnak szerepet, hogy minél több nő válhasson angyalbefektetővé, vagy indítson innovatív vállalkozást. Az érdeklődő férfiakat is szívesen látják. Vallják, hogy a férfiak bevonása nélkül nem igazán lehet komoly eredményeket elérni a nők innovációs döntéshozásban való részvételének növelésében.

A NŐK/ÜZLET/ANGYALOK modell támogatása, valamint a négy ország angyalbefektetőinek első közép-európai szindikátusi befektetése miatt a magyar angyalokat tömörítő HunBAN elnökének, Dr Károlyi Antalnak a tevékenységéről is elismeréssel szólt az őt a színpadra is felhívó Candace Johnson, Szófiában.

Megosztás