Blogzine

A Fujitsu megoldásával egy héten belül tesztelhető a blokklánc üzleti modellje

A Fujitsu új, rendkívül gyors blokklánc-megvalósítási keretrendszert vezet be azoknak az ügyfeleknek, akik elosztott főkönyvi technológiákkal (Distributed Ledger Technologies, DLT) szeretnék támogatni vagy finomítani digitális átalakulási projektjeiket.
Az új keretrendszerrel öt napon belül tesztelhető az üzleti modell (Proof of Business) és kidolgozható a prototípus (Minimum Viable Product), így a szervezetek gyorsan azonosíthatják és értékelhetik az új használati forgatókönyvekben rejlő potenciált, illetve mérsékelhetik már futó DLT-projekteik kockázatát.
A Fujitsu a modern brüsszeli Blokklánc-Innovációs Központja által biztosított HXD digitális átalakulási módszertanba ágyazva teszi elérhetővé ügyfelei számára globális szakértelmét.

A Fujitsu immár elérhető, rendkívül gyors blokklánc-megvalósítási keretrendszerével mindössze öt napon belül kidolgozható az új termékprototípus (Minimum Viable Product, MVP). A megoldás olyan szervezeteknek készült, amelyek most indítják el blokklánc-fejlesztésüket, vagy meglévő fejlesztési projektjük kockázatát szeretnék mérsékelni.

A keretrendszer központi eleme egy egyhetes felmérés, amelynek során a Fujitsu ügyfelével közösen új üzleti ötleteket dolgoz ki a blokklánc vagy más DLT-technológiák alapján. A cél azoknak a konkrét üzleti folyamatoknak az azonosítása és tesztelése, amelyek alkalmasak a teljes körű megvalósításra. Az üzleti modellre (Proof of Business, PoB) épülő szemléletnél ezt a vizsgálatot még a koncepció tesztelése (Proof of Concept, PoC) előtt elvégzik – ezzel elkerülik a blokklánc-projektek gyakori buktatóit és az értékteremtést állítják a középpontba.

A blokklánc PoB-felmérésével az érintettek kiinduló Hyperledger Fabric alkalmazást hozhatnak létre, és a nagyvállalati környezetben nyújtott teljesítményt megvizsgálva felmérhetik a benne rejlő lehetőségeket. Az alkalmazást MVP-elvek szerint dolgozzák ki, amelyek értelmében elegendő értéket kell teremtenie ahhoz, hogy az emberek szívesen használják, megfelelő jövőbeni potenciált kell felmutatnia a korai bevezetők hűségének megőrzéséhez, és teljes visszacsatolással kell támogatnia a jövőbeni fejlesztést.

A felmérést a Fujitsu globális blokklánc-szakértői végzik, a Fujitsu bevált HXD (Human-Centric Experience Design) gyors átalakítási módszertanába1 ágyazott felismeréseket, ötleteket és műszaki szakértelmet hasznosítva. A HXD-t a Fujitsu Japánban fejlesztette ki, és digitális átalakulási ügyfélprojektek százain tesztelte. Ma ez képezi a működés alapját a Fujitsu digitális átalakulást támogató központjainak globális hálózatában, például az új keretrendszerért felelős brüsszeli Blokklánc-Innovációs Központban.

Frederik de Breuck, a Blokklánc-Innovációs Központ vezetője szerint „a blokklánc és a többi elosztott főkönyvi technológia szervezetek és teljes iparágak működését alakíthatja át. Az ügyfelek irányából érkező rendkívüli érdeklődésre reagálva dolgoztuk ki ezt a kulcsrakész csomagot, amely nem csupán az ügyfelek blokklánc-projektjeinek elindítására, hanem a már futó projektek felülvizsgálatára és továbbfejlesztésére is jól használható. Arra számítunk, hogy az EMEIA-régióban azonnal elérhető megoldás hozzájárul a blokkláncban rejlő lehetőségek kiaknázásához a különféle üzleti területeken.”

A Fujitsu a DLT-piac vezető vállalata, közel 50 blokklánchoz kapcsolódó szabadalommal. Szorosan közreműködik az elosztott főkönyvi technológiák fejlesztésében, kiemelt figyelemmel a Hyperledger Fabric megoldásra. A Hyperledger Fabric a blokklánc-keretrendszer egyik implementációja, a több iparág üzleti alkalmazásaihoz nagyvállalati szoftvereket fejlesztő The Linux Foundation konzorcium Hyperledger projektjeinek egyike. A Fujitsu a konzorcium kiemelt tagjaként részt vesz a vezetőség és a műszaki irányítóbizottság munkájában. A kiemelt tagok közé tartozik még az Intel és a Deutsche Börse is.

A Fujitsu nagyvállalati ügyfelek megbízásából már ma is dolgozik olyan koncepció-tesztelési projekteken (PoC), amelyek – a co-creation elveit követve – a Hyperledger Fabric alapjaira épülnek. Célja, hogy ezek a projektek a használati forgatókönyvek alapján üzleti értéket teremtsenek, és segítsenek az ügyfeleknek minél gyorsabban továbblépni a megvalósítás PoC utáni szakaszára. Blokklánc-jövőképe értelmében a Fujitsu nagyvállalati kategóriájú blokklánc-keretrendszert kíván kiépíteni a Hyperledger Fabric előnyeire támaszkodva. Ezzel a céllal összhangban a Fujitsu ügyfelei már ma is igénybe vehetik a Blockchain Platform Service kulcsrakész, „szolgáltatásként nyújtott blokklánc” megoldást. Az ezt választó nagyvállalatoknak nem kell házon belül, saját teljes körű blokklánc-képességek kiépítésével bajlódniuk.

Ár és piaci bevezetés
A Fujitsu ötnapos gyors blokklánc-megvalósítási programja már jelenleg is elérhető az EMEIA-régióban, 9900 euró induló áron.

Megosztás