Blogzine

Közel félmilliárd forintról döntött az SZTA

A Széchenyi Tőkebefektetési Alapnál az elmúlt hetekben 431 millió forint befektetéséről született döntés. Az egyedi tervezésű, dizájnoltalom alatt álló magyar deszkaroller, a Boardy, az „okos” és állatbarát Vet for Pet Kisállat Szakrendelő, valamint a pay-per-view alapú videómegosztót fejlesztő VIS jutottak finanszírozáshoz. 
110 millió forintot fektetett az SZTA a Boardy-ba. A deszkaroller egyedisége a fából – többek között juharból, mahagóniból vagy bambuszból – lehet választani) és üvegszálból készült rugalmas és könnyű vázban, a nagy átmérőjű, felfújható Continental gumikkal szerelt kerekekben, valamint az összecsukható kialakításban rejlik. Ezeknek köszönhetően ugyanis szinte bármilyen útfelületen (macskakő, földút, murva, fű stb.) jól használható, akár 30 km/h sebességgel is lehet hajtani, ugyanakkor könnyen szállítható például villamoson vagy buszon.

A Vet for Pet Kisállat Szakrendelőbe  101,35 millió forintot fektet a tőkealap. A vállalkozás különlegességét a technológiai megoldások széleskörű használata, valamint az egyedi, az állatok „fehér köpeny szindrómáját” csökkentő dizájn-megközelítés (színek, formák, világítás, hangszigetelés és formaöltözet) adják. 220 millió forintot fektet az SZTA a VIS Kft.-be, amely egy olyan PPV (pay-per-view) alapú videómegosztó platformot fejleszt, amellyel egyszerre tehető anyagilag érdekeltté a tartalom készítője és fogyasztója, sőt, ajánlója is.

A 2011-ben indult, azóta több mint 90 vállalkozásba befektető Széchenyi Tőkebefektetési Alap befektetési időszakát 2017 szeptemberében hosszabbították meg, 2025 év végéig fektethet kockázati tőkét hazai kis- és középvállalkozásokba. Kerete szintén kibővült 8 milliárd forinttal, összesen 22 milliárd forintra. A tőkealap jellemzően 4-5 év után értékesíti a részesedését (elsősorban az alapítóknak), a befolyó összeget pedig újra befektetheti – a sikeres exiteknek és a tőkekeret-emelésnek köszönhetően a következő években számos új befektetést valósíthat meg.

„Újra teljes gőzzel halad a befektetési, akvizíciós tevékenységünk. A Széchenyi Tőkebefektetési Alap mellett három új alappal, összesen 63 milliárd forintos kerettel dolgozunk azon, hogy az innovatív magyar kis- és középvállalkozások itthon, itthonról válhassanak naggyá, járuljanak hozzá az ország versenyképességéhez” – mondta Csuhaj V. Imre, a tőkealapot menedzselő Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója. „Kipróbált alapelveink, mint a csendestársi szerepvállalás vagy az iparági sajátosságokat figyelembe vevő hozamelvárások a továbbiakban is vonzó finanszírozási konstrukcióvá állnak össze a növekedni vágyó hazai vállalkozások számára” – tette hozzá.

Megosztás