Technikai támogatásnak álcázott kibertámadások – öt felhasználóból hármat érint

– Az elmúlt egy évben, világszerte öt internethasználóból három már találkozott technikai támogatásnak álcázott kibertámadással (tech scam), közülük legalább egynek pedig a pénze is bánta ezt a találkozást – derül ki a Microsoft legújabb, 16 országra (Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Dánia, Franciaország, Németország, India, Japán, Mexikó, Új-Zéland, Szingapúr, Dél-Afrika, Svájc, az Egyesült Királyság és az USA) kiterjedő, globális Tech Support Scam kutatásából.

Az ilyen adatlopási esetekben a támadó szakértőnek adja ki magát, aki vagy telefonon, hamis személyazonosság mögé rejtőzve, vagy az általa generált hamis, vírusfertőzésről szóló riportokra hivatkozva emailen, pop-up üzenetekben vagy akár hamis weboldalakon keresztül kéri a felhasználó közreműködését és telepíti az adathalász szoftvereket a gépre. A Tech Support Scam kutatás feltárta, hogy a fiatalok – az Y és Z generáció – különösen ki van téve ezeknek a támadásoknak. A 18 és 34 év közöttiek 50 százaléka vette fel a kapcsolatot a csalókkal, miután hamis üzenetekkel megkeresték őket.

A Microsofthoz havonta 11 000 technikai támogatásnak álcázott támadásról szóló bejelentés érkezik, ezért a tech scam valódi világjelenséggé vált, ami minden online felhasználót érint. A Microsoft ezért egyfelől szeretné felhívni a felhasználók figyelmét a veszélyre és arra, hogyan lehet ezeket elkerülni, másrészt arra kéri őket, hogy jelentsék a cégnek az ilyen eseteket, hogy a hatóságokat bevonva, nyomára akadjanak a bűnözőknek.

A Microsoft mindent elkövet azért, hogy mindenki biztonságosan használhassa az Internetet és a digitális eszközöket. A tech scam-ek azért is jelentenek különösen súlyos fenyegetést, mert a csalók híres és elismert vállalatok – így például a Microsoft, az Apple, a Dell – nevében tévesztik meg a felhasználókat. Az október 2012 óta a kiberbiztonság hónapja (Cybersecurity Awareness Month) az Európai Unióban, ezért a Microsoft ebben a hónapban kiemelt erőfeszítéseket tesz a felhasználók edukációja érdekében. Talán az ilyen akcióknak is szerepe volt abban, hogy idén valamivel kevesebben számoltak be tech scam-ről, mint két éve (68-ról 63 százalékra csökkent az ilyen adatlopási kísérletről számot adó felhasználók aránya) és 3 százalékkal csökkent azoknak a száma, akiknek anyagi veszteséget okoztak ezek a támadások.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .