Megkezdte működését az ALTEO első saját kivitelezésű naperőműve

– Megkezdte üzemszerű működését az ALTEO Csoport monori naperőműve, amely tekintetében a projektcégek üzletrészeinek adásvételéhez kapcsolódó tranzakció tavaly ősszel zárult.

A 4 megawatt összteljesítményű naperőmű nyolc darab 499 kilowattos naperőmű-egységből áll és a megtermelt villamos energiát a Kötelező Átvételi Rendszer (KÁT) keretében értékesíti 25 éven keresztül. Az új erőmű az ALTEO Csoport első saját kivitelezésű naperőműve és – a domaszéki egység mellett – az ALTEO Csoport második működő naperőműve is egyben.
2017 őszén az ALTEO Csoport megvásárolta a Monsolar Kft.-t és az IT-Solar Kft.-t, amelyeket napenergetikai projektek tervezésére és engedélyeztetésére, a projektek megvalósítására hoztak létre. Ezáltal – projekttársaságai révén – engedélyt szerzett két egyenként négy-négy 499 kilowattos naperőmű-egység építésére. Az összesen 1,7 milliárd forint értékű projekt helyszíni munkálatai 2018. májusában kezdődtek meg és 2018. november 23. napján fejeződtek be a sikeres üzembe helyezéssel.

„Fontos állomáshoz érkezett vállalatunk a monori projekt lezárásával, ugyanis ez az első saját kivitelezésű naperőművünk, amelyet teljes egészében mi építettünk részben a 2016-os sikeres tőzsdei tőkeemelés révén bevont forrásokból, részben banki projekthitelből. Így a már működő domaszéki, 4 db, összesen 2 megawattos naperőművel együtt immáron további, összesen 4 megawattal bővült az ALTEO naperőmű portfóliója, amelyek révén az együttes fotovoltaikus kapacitásunk már eléri a 6 megawattot és a jövő év során a folyamatban lévő fejlesztéseink révén ez még további 14 megawattal bővül” – mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO Csoport vezérigazgatója.

A már működő erőműveken túl az ALTEO idén további 2 fotovoltaikus projekt beruházás megvalósítását kezdte meg. Az egyik a Balatonberény külterületén épülő 6,9 megawatt névleges teljesítményű napelemes kiserőművi beruházás, míg a másik egy ugyancsak közel összesen 7 megawatt teljesítményű fotovoltaikus beruházás, amely Nagykőrös mellett épül. Ezek üzembehelyezésére várhatóan 2019 június végéig kerül sor. Amennyiben a még folyamatban lévő projektek is lezárulnak, az említett 4 naperőművi projekt névleges összteljesítménye el fogja érni a 20 megawattot.
Az új, monori naperőmű egységek 2018. december 1. napjától támogatott áron fogják értékesíteni a megtermelt villamos energiát a Kötelező Átvételi Rendszer mérlegkörében 25 éven keresztül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .