Blogzine

Tudományos lehetőségek hallgatóknak, diákoknak

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) 2019-ben vesz részt először önálló kiállítóként az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, így a diákok, leendő hallgatók első kézből kaphatnak személyre szóló ajánlásokat, tudományos karrierutakat és vonzó jövőképet.

A tudományos diákkörök mára a tehetséges, alkotni vágyó, kutatói életpályára nyitott fiatalok és tudós mentoraik összetartó közösségévé váltak, amelyek meghatározó szerepet töltenek be a teljes Kárpát-medencei tudományos utánpótlásban. A 16 tudományterületi szekcióra osztott Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) a felsőoktatás legnagyobb hallgatói tudományos csoportosulása, amely kiemelt állami támogatásban részesül. Az érdeklődést mutatja, hogy 2019 márciusában és áprilisában már a 34. OTDK következik, amelynek rendezvényein több ezer fiatal kutató mutatja be eredményeit a szakma legjobbjainak, valamint egymásnak.

Az OTDK-t koordináló Országos Tudományos Diákköri Tanács még 2018-ban úgy határozott, hogy 2019. január 10-12. között először vesz részt önálló kiállítóként a 19. alkalommal megrendezett, szinte a teljes hazai felsőoktatást reprezentáló, több tízezer érdeklődőt vonzó Educatio szakkiállításon. A kilátogató diákok, a jövőbeni hallgatók így személyre szóló ajánlásokat, tervezhető tudományos karrierutakat és vonzó jövőképet kaphatnak, első kézből. „Mára a kutatói életpálya népszerűsítésének egyik meghatározó helyszínévé vált az Educatio nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, így fontosnak tartjuk, hogy az OTDT az idei évben saját kiállítótérrel képviseltesse magát. Célunk, hogy játékos formában fölhívjuk a felnövekvő, fiatal generációk figyelmét a tudományos diákkörök szerepére és jelentőségére, szakmai tanácsokkal támogassuk és inspiráljuk pályaválasztásukat, egyúttal bemutassuk számukra a tudományos karrierben rejlő lehetőségek teljes tárházát” – hangsúlyozta Szendrő Péter, az OTDT elnöke.

Az Educatiót szervező Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is üdvözölte az OTDT részvételét az oktatási szakkiállításon, hiszen a felsőoktatásnak elválaszthatatlan része a kutatói tevékenység és a tudóskarrier. „Az OTDT jelentkezését örömmel fogadtuk, hiszen így még teljesebbé válik az Educatio 2019. évi kiállítólistája. Meggyőződésem, hogy az OTDT kiállítóterét sok leendő hallgató fogja fölkeresni, hiszen a hazai felsőoktatási rendszernek az egyik legszélesebb tudományos spektrumát és legösszetartóbb közösségét képviselik. Bízunk benne, hogy 2019-et követően minden évben számíthatunk a jelenlétükre” – erősítette meg a HÖOK új elnöke, Murai László.

Az idei Educatio kiállításon az OTDT standján találkozhatunk korábbi nemzetközi sikereket is elért hallgatókkal, kideríthetjük, hogy mennyire lennénk jó kutatók, és kipróbálhatjuk, hogy mi minden hozható létre otthon is fellelhető eszközökből. Emellett a szerencsés érdeklődők közös fotót is készíthetnek a kiállítótérre érkező „vendégprofesszorral”, egy szelídített bagollyal is.

Megosztás