Blogzine

Startupok a környezetért: Ötödik alkalommal rendezik meg a Powerup! Energetikai versenyt

2019-ben ötödjére indult útjára a közép-európai régió legnevesebb energetikai startup versenye, a PowerUp!, amelynek keretében energiaipari megoldásokkal, e-mobilitási technológiával, kiberbiztonsággal és okosvárosokkal foglalkozó, ambiciózus startup cégek szállhatnak ringbe versenytársaikkal. Idén 24 országból közel 300 vállalkozás, köztük 27 magyar cég nevezett be innovatív, a környezeti fenntarthatóságot célzó technológiai eljárást a pénzügyi támogatás és befektetés reményében. Nézzük meg közelebbről a verseny koncepcióját, illetve az ebben az ágazatban tevékenykedő, a versenyen induló startupokat!

Közép-Kelet-Európa legjobbjai

Az InnoEnergy, amely a fenntartható energiát hasznosító kisvállalkozásokat támogatja oktatás, tanácsadás, kutatások és saját kapcsolati tőkéje révén, ötödik alkalommal rendezte meg a PowerUp! versenyét. A megmérettetésre tiszta és megújuló energetikai megoldásokkal rendelkező, a szmog csökkentését célzó törekvéseket, illetve elektromobilitási, kiberbiztonsági és az okosvárosokhoz hozzájáruló technológiát hasznosító társadalmi vállalkozások, startupok jelentkezését várták a szervezők. A 2019-es turnusra március közepéig lehetett jelentkezni, a befektetői szemszögből vonzó közép-kelet-európai régió országai közül Magyarország – Lengyelország és Szerbia mögött – mintegy 27 jelölttel a régió harmadik legtöbb vállalkozását indította, amely hazai szinten rekordmennyiségnek számít.

A verseny hazai döntőjét április 10-én, Budapesten tartották meg, ahol a jelentkezők rövid, 4 perces prezentációval mutathatták be termékeiket, technológiájukat a szakmai zsűri számára. A nyolc induló közül a V-Chiller környezetbarát hűtési technológiája jutott tovább a régiós döntőbe. A startup megoldása képes egy perc alatt lehűteni az italos palackokat, és ezáltal több mint felére csökkenteni a felhasználók (például a vendéglátó egységek) áramköltségét. A dobogó második helyét az Auto Paradigm megoldása foglalta el, amely az elektromos autók menet közben történő töltését célozza. Az országos döntő harmadik helyezettje a MET3R Zencharge lett, amely egy komplex rendszer segítségével optimalizálja az elektromos autók töltési folyamatát, figyelembe véve a tulajdonos energiafelhasználási szokásait és a háztartás adottságait, a lehető legkisebb környezeti terheléssel.

Innovatív környezetvédelem

A zsűri döntését jelentősen meghatározta a verseny célja: rálelni a globális méretekben is megvalósítható, zöld módszerekre, amelyek a környezet védelmét és tisztaságát, az energiaszektor fejlődését és az európai városok életminőségét támogatják.

A jelentkezést követő pályázati szakaszban a startupok nemzetközi üzleti mentorok által vezetett kétnapos képzés és workshopok keretében üzletvezetési módszerekkel, a szellemi és jogi tulajdon védelmével, valamint a magán- és kockázati tőkebefektetők számára megtartott prezentáció, a „pitch” trükkjeivel ismerkedhettek meg. A jelentkezők közül kikerülő legjobb projektet a verseny országonként megtartott elődöntőin választották ki. Az innen továbbjutó versenyzők az idén Krakkóban megrendezésre kerülő döntőben mérkőzhetnek meg a résztvevő országok nyerteseivel május 21-én, egy ugyancsak kétnapos képzést követően.

Idén első ízben különdíjjal illetik azt a startup vállalkozást is, amelyik a „Clean Air Challenge” program szellemében a szmog és a légszennyezettség csökkentésében a legjobb megoldást szolgáltatja a verseny keretében. A kihívás 2018 októberében, Brüsszelben indult útjára egy, az InnoEnergy és a Deloitte által közösen publikált jelentéssel, amely a légszennyezettség jelenlegi helyzetére és a fűtési és közlekedési technológiák környezetvédelmi fejlesztésére, használatára hívja fel a figyelmet.

A PowerUp! végén a leginnovatívabbnak ítélt startup nyeri az 50 ezer eurós fődíjat, azonban a befektetői szemszögből legígéretesebb vállalkozások is akár további 150 ezer eurós támogatást nyerhetnek az InnoEnergy Highway akcelerátor program keretében.

A verseny egyik kiemelt témaköre, a környezetgazdálkodás, a Széchenyi Tőkealap-kezelő számára is kiemelt terület. A Széchenyi Tőkebefektetési Alaptól kapott befektetést többek között a Biopolus, amely legújabb bio-szennyvíztisztítója Hollandiában kezdte meg nemrég működését Áder János köztársasági elnök jelenlétében, a szennyvíz- és iszapkezelés területén tevékenykedő Cyclator, valamint a szennyvíztisztító telepek tervezésével, építésével és fejlesztésével foglalkozó INWACOO Kft. is.

Megosztás