Blogzine

Pénzügyi tudatosságot fejlesztő fintech cégbe fektetett a Széchenyi Tőkealap-kezelő

175 millió forintot fektetett a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. a fiatalok pénzügyi tudatosságát digitális banki termékekkel segítő Family Finances-be. A fintech cég digitalizálja a fiatalok pénzügyeit, a termékeken keresztül a felhasználók elméleti és gyakorlati tudásra egyaránt szert tehetnek.

A vállalkozás olyan innovatív megoldásokat biztosít banki ügyfelei számára – könnyen integrálható módon –, amelyek segítik a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztését. Az átfogó szolgáltatások a junior termékek kutatásától kezdve egészen a design és az IT fejlesztési fázisig terjednek.

Az ígéretes fintech cég gyakorlatilag digitalizálja a fiatalok zsebpénzét és pénzügyeit, banki szolgáltatásokon keresztül ugyanis lefedi az Y és Z generációs felhasználók, illetve szüleik igényeit különböző tranzakciós, megtakarítási, illetve személyes pénzügyek menedzsmentjét elősegítő funkciókkal. A fiatalokat jövőjét nagyban meghatározhatja a tudatos költséggazdálkodás, ennek leghatásosabb eszköze pedig a vállalkozás szerint, ha a család bevonja a családi költségvetés kezelésébe őket. A szülők és a fiatalok egyszerűen visszakövethetik pénzügyeiket, egyéni és családi megtakarításaikat, az elméleti ismeretek bővítése mellett – bekapcsolódva az e-kereskedelembe – pedig gyakorlati tapasztalatra is szert tehetnek. Valós időben hajthatnak végre tranzakciókat, emellett egyéni vagy akár közös célokra is gyűjthetnek.

A cég 2018-ban részt vett az OTP Bank akcelerációs programjában, a tőkebefektetés és az erős iparági kapcsolatok révén a partnerbankok számának növelése mellett a termékportfólió bővítése is jelentős növekedési potenciált jelent.

A vállalkozás a fentebb bemutatott családi zsebpénzkezelő alkalmazás mellett jelenleg 3 dobozos termékkel rendelkezik. A drops. névre hallgató, chat-alapú applikáció a hazánkban július 1-jén életbe lépő azonnali fizetési rendszer kiaknázására épül, amely segítségével a felhasználók bankszámláról bankszámlára történő utalásai azonnal, 5 másodpercen belül teljesülnek. Az alkalmazásba építhető chatbotokon keresztül a számlák befizetése is könnyebbé válhat, egyszerűsödhet a szolgáltatókkal való kommunikáció.

A cég nemzetközi bankoknak is fejleszt, jelenleg az Y generációt célzó mikrobefektetési alkalmazásának testreszabásán dolgozik. Az eszköz a fiatalok tranzakciós előzményei alapján személyre szabott befektetési termékeket ajánl, melyekkel a felhasználók az általuk kedvelt márkákba fektethetnek, de megtakarításaik megóvása érdekében kockázataikat is fedezhetik.

A 175 millió forintos befektetés az Irinyi II. Kockázati Tőkealapon keresztül valósult meg, amely így 30 százalék tulajdonrészt szerzett a vállalkozásban. A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Irinyi Kockázati Tőkealapok célja, hogy a Magyarország iparfejlesztési stratégiájában, az Irinyi Tervben meghatározott kiemelt iparágak versenyképes és ígéretes vállalatainak növekedését támogassa – ilyen kiemelt iparágnak számít az IT, de a jármű- és gépipar, valamint az egészségipar is.

A versenyképességi tőkeprogram öt alapján keresztül az alapkezelő több mint 70 milliárd forint forrást menedzsel, mellyel a hazai vállalkozások széles skálájának adhat lendületet – különös tekintettel a kisvállalkozásokra, melyek a finanszírozás és pénzügyi, üzleti tanácsadás révén erős középvállalatokká válhatnak. Az alapkezelő a 2018-as meglapozást követően 2019-ben aktív kihelyezési folyamatokkal igyekszik a hazai vállalkozások versenyképességét támogatni.

Megosztás