Magyar startupot díjaztak a nemzetközi energetikai versenyen (frissítve)

Magyar szempontból hatalmas sikerrel zárult a technológiai innovációkra szakosodott startup vállalkozások legnagyobb kelet-és közép európai energetikai versenye.

Az idén ötödik alkalommal, az EIT InnoEnergy szervezésében megvalósult PowerUp! május 21-ei krakkói döntőjében a harmadik helyet szerezte meg a V-Chiller csapata, amely hazánk legjobb energiaipari fejlesztéssel foglalkozó kezdő vállalkozásaként jutott be a nemzetközi fináléba. Ők olyan környezetbarát, gyors hűtéses technológián dolgoznak, amely képes egy percnél rövidebb idő alatt lehűteni az italos palackokat. Ezzel pedig több mint 50 százalékkal csökkenthetik a felhasználók áramköltségét. A dobogós helyezés mellé a csapat 5.000 euro nyereményben részesült, és lehetőséget is kaptak arra, hogy a termékfejlesztést immár szélesebb körben, az európai befektetők, lehetséges jövőbeni üzleti-és együttműködő partnerek bevonásával folytassák.

„Egy igencsak erős nemzetközi versenyben sikerült a harmadik helyen végezni. Köszönettel tartozom az InnoEnergy és a Startup Campus kollégáinak, továbbá a mentoroknak és partnereinknek, akik a felkészítés hónapjai alatt példa értékű összefogással hozzájárultak ehhez az eredményhez.” – mondta díj átvétele után a V-Chiller ügyvezetője, Amir Wasily.

A korábbi években a PowerUp versenyeken több magyar startup is sikerrel szerepelt. 2016-ban az áramfogyasztást csökkentő innovációjával nevező Greenergizer szintén harmadik lett, míg 2017-ben az új és hatékony energiatárolás megteremtését megcélzó, a fázisváltós hőtárolási megoldást bemutató HeatVentors már a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

A 2019-es PowerUp döntőjében a második helyet, és vele együtt a 10.000 eurós díjat a lettországi Atlant 3D Nanosystems nyerte el, amely egy sokoldalú 3D-s nyomtatót hozott létre a mikro- és nanochipek gyártásához. Technológiai innovációjuk nagy előnye, hogy az a mikro-és nanovezérlők, illetve rendszerek prototípusainak előállítását töredék idő és jóval kisebb költség mellett képes produkálni, mint a piacon most elérhető megoldások.
Az idei megmérettetés győztese a Danubia Nanotech lett, ahol a hőmérsékletmérést forradalmasították egy olyan ultra vékony, filmréteg bevonatú szenzor kifejlesztésével, amelynek használatával jelentősen meghosszabbítható többek között az elemek, akkumulátorok élettartama. A szlovák vállalkozás megkapta az 50.000 eurós fődíjat, továbbá bekapcsolódhat a legígéretesebb startupok felkarolására létrehozott InnoEnergy Highway® programba, amely az elindítása óta eltelt nyolc évben nem kevesebb, mint kétmilliárd eurót fektetett be különböző projektekbe. A támogatásukkal eddig több mint nyolcvan termék került piacra.

Idén először jutalmazták külön a verseny résztvevői között a „Clean Air Challenge”-témában indulókat, miután az InnoEnergy kulcsfontosságú résztvevője a 2018 októberében, Brüsszelben útjára indított Clean Air Challenge programnak. Az elismerést az a startup vállalkozás kapta, amelynek megoldása leginkább hozzájárul a légszennyezés és a szmog csökkentéséhez. Ebben az évben ennek a kategóriának a díját a Roofit.solar érdemelte ki. Az észt startup új típusú napelemes rendszer kifejlesztésére vállalkozott, ami kombinálja a mindennapokban használt tetőfedő anyagokat és a napelemes blokkokat.

A május 21-én Krakkóban megrendezett nemzetközi döntőn 14 startup vállalkozás egymás után mutathatta be technológiai innovációját a szakmai zsűri, számos befektető és a média képviselői előtt. A megmérettetésen a magyarországi, a lengyelországi, a csehországi, a szlovákiai, a szlovéniai, a litván, a lettországi, a szerb, a törökországi, az észtországi, a romániai, a bulgáriai, a horvátországi és a görögországi helyi döntők nyertesei vehettek részt. A versenyre idén összesen 24 európai ország közel 300 startup vállalkozása nevezett be, amelyek közt megtalálhatóak voltak az energiaiparban, az elektromos mobilitás és az okos városok kiépítésén munkálkodó vállalkozások is.
Az InnoEnergy-t az EIT, az Európai Unió testülete támogatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .