Blogzine

23 startup kapott mentorálást a hazai Accelerator programban

Május 28-án és 29-én kétnapos programsorozat keretében zárul le a Duna Régió nyolc országára kiterjedő ACCELERATOR projekt Magyarországon. Szerdán, a konferencia második napján, amely egyúttal a HUNBAN nevével fémjelzett Angel Investment Day programjait is magában foglalja, a résztvevők közelebbről is megismerkedhetnek az inkubátor két fordulója során összegyűjtött tapasztalatokkal, később pedig a piacon aktív üzleti angyalok osztják meg a befektetésben alkalmazott legjobb gyakorlatokat. Írásunkban a szerdai programokat vizsgáljuk meg részletesebben.

Május 29-én első ízben az ACCELERATOR projekt tapasztalatait ismerhetik meg részleteibe menően a jelenlévők, az Akvárium Klub Kishalljában. A projekt elsődlegesen a Duna Régió nyolc országának startupjait. korai fejlődési szakaszban lévő kis- és középvállalkozásait célozta, különösen olyan cégeket, amelyek tőkebevonás előtt álltak, de még nem rendelkeztek az ehhez szükséges ismeretekkel. A két hónapos program során a résztvevő csapatok a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. és a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség szakértőitől, valamint külsős szakemberektől kaptak mentorálást olyan területeken, mint a szellemi tulajdon, az üzleti tervezés, a piackutatás, a vállalkozásindítással kapcsolatos jogi kérdések és a marketing.

Az egyes akcelerátorkörök végére a vállalatok összeállítottak egy stabil üzleti koncepciót, illetve a programot követő fél évre szóló, részletes akciótervet is, amelyet a mentorok és külsős szakemberek közreműködésével alkottak meg közösen. Az akciótervet a program végén professzionális módon be is mutathatták több, a hazai piacon aktív tőkebefektetőnek, hiszen a résztvevők segítséget kaptak a potenciális tőkebefektetőkkel folytatott tárgyalásokhoz, a felkészüléshez is, mind a tartalom, mind az előadási technika tekintetében. A projekt keretein belül két kör zárult le: az első fordulót 14, a másodikat 9 csapat teljesítette sikeresen. A rendezvényen mind a résztvevő startupok, mind a mentorok, mind a környező országok ACCELERATOR programjainak képviselői beszámolhatnak az élményeikről.

Üzleti angyalok akcióban

A tőkeinjekciót igénylő startupoknak, kis- és középvállalkozásoknak minden esetben mérlegelniük kell, honnan és hogyan terveznek igénybe venni anyagi forrást. Ez nagyban függ attól, milyen szakaszban jár az adott projekt – az early stage, azaz korai életszakaszban elsősorban a 3F (Friends, Family, Fools), az inkubátorok és az angyalbefektetők finanszírozási együttműködésével számolhatnak a vállalkozások. Ez utóbbi csoport, az üzleti angyalok egyre fontosabb szerepet töltenek be a kockázati tőkepiacon.

Bár sokáig nem volt bevett gyakorlata hazánkban a bevonásuknak, szerepük az utóbbi évek óta folyamatosan nő. 2016-ban megalakult a Hungarian Business Angel Network (HUNBAN), amelynek célja, hogy folyamatosan bővülő befektetői körével képes legyen segíteni a hazai induló vállalkozásokat. A terjeszkedés nem kizárólag magyar befektetőkre vonatkozik, a szervezet különböző eseményein más országokból származó, korai fázisú angyalbefektetőket is befogad – a határokon átívelő üzleti kapcsolatok kiépítése a startupok számára is fontos előnyökkel jár.

A konferencia záró előadássorozatában az üzleti angyalok tevékenységébe nyerhet betekintést a publikum. A HUNBAN által szervezett Angel Investment Day keretében szó esik az angyalbefektetők workflowjáról, a német befektetési piacról, nemzetközi jó gyakorlatokról és a sikeres exitek titkáról is. Az eseményen nem akármekkora szaktekintélyt köszönthet a közönség: a legnagyobb európai angyalbefektető hálózat, a European Business Network (EBAN) elnöke, Peter Cowley tart beszámolót a több mint 60 befektetése során felhalmozott tapasztalatairól. Cowley könyve az angyalbefektetések világáról „The Invested Investor” címmel 2018-ban jelent meg, a szakember az előadást követően dedikálást is tart.

A szakma hazai oldaláról Károlyi Antal, a HUNBAN elnöke a Hungarian Pitch Night koncepcióját ismerteti. A HUNBAN által szervezett esemény hidat képez a startupok és az angyalbefektetők között, ezzel elősegítve a két oldal egymásra találását.

Balogh Péter, a Baconsult társalapítója igazi veterán a startup és befektetői közegben: azok után, hogy megjárta a Nokia finnországi központját és fejlesztett sikeres számítógépes játékot is, az iGo navigációs rendszer révén ismertté váló NNG vezérigazgatójaként tevékenykedett. Kiszállása után feleségével megalapította a Baconsult inkubátor céget, amely angyalbefektetőként 30 startupot segített eddig. Balogh Péter nevét a szélesebb közönség az RTL Klubon nemrég véget ért üzleti műsor, a Cápák Között befektetőjeként ismerhette meg.

A kétnapos konferencián való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.

Megosztás