Blogzine

3D lézercsarnok és digitalizációs támogatás

Egészség, kultúra és család, biztonságos társadalom és környezet, valamint ipar és digitalizáció – ilyen témákra lehetett pályázni az NKFIH és az ITM Tématerületi Kiválóság Programjában. Most a Bay Zoltán Kutatóintézet kapott nem kevesebb, mint 760 millió forint támogatást kapott. Átadnak


Egészség, kultúra és család, biztonságos társadalom és környezet, valamint ipar és digitalizáció – ezekre a fókuszterületekre lehetett pályázni az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) Tématerületi Kiválósági Programjában. A támogatott tématerületekből a Bay Zoltán Kutatóintézet kettőt is jegyez, amelyekre nem kevesebb, mint 760 millió forint támogatást kapott.

Igen különleges helyszínen, egy hosszú ideje precíziós lézervágó-kutató csarnokként funkcionáló, számos egyedi lézervágó-gépet tartalmazó csarnokban jelentették be, hogy 760 millió forint támogatást kapott a Bay Zoltán Kutatóintézet. Az intézet az NKFI Hivatal által koordinált és az ITM által támogatott úgynevezett Tématerületi Kiválósági Programban pályázott sikeresen.

E program négy részterületre oszlik:

Biztonságos társadalom és környezet
Ipar és digitalizáció
Egészség
Kultúra és család

A Bay Zoltán Kutatóintézet az első és a második témakörben is ígéretes kutatásokkal pályázott, és összesen 760 millió forint támogatást nyert el a 2019-es Tématerületi Kiválósági Programban – jelentette be Szigeti Ádám, az ITM innovációért felelős helyettes államtitkára. Mint elmondta, a Tématerületi Kiválóság Program idei költségvetése 14,6 milliárd forint volt. Ebből a keretből 26 egyetemen és állami kutatóintézetben összesen 55 projekt megvalósítását támogatják.

A Tématerületi Kiválósági Program alapvető célja, hogy a támogatott intézményekben erősödjön az alkalmazott kutatás-fejlesztési és innovációs fókusz és a kutatómunka produktivitása. Hosszú távon azt várjuk az új programtól, hogy növelje a kutatási tevékenységek nyitottságát, ösztönözze a kutatás-fejlesztési és innovációs ökoszisztéma szereplőinek együttműködését, segítse a kutatási eredmények társadalmi, gazdasági és környezeti hasznosítását, a kutatási kapacitások optimális kihasználását, valamint kiszámítható, versenyképes, vonzó kutatói életpályát kínáljon az intézményekben – mondta el Szigeti Ádám.

Fontos, hogy a kutatások a legégetőbb társadalmi-gazdasági kihívásokra keressenek gyakorlatban is hasznosítható válaszokat, ezért a Tématerületi Kiválósági Programra benyújtott szakmai programoknak, tématerületeknek illeszkedniük kellett a megadott négy nagy kutatási terület valamelyikéhez. A Bay Zoltán Nonprofit Kft. két támogatott tématerületét Grasselli Norbert ügyvezető igazgató mutatta be.

Az ügyvezető igazgató elmondta: az intézet a megalakulása óta olyan alkalmazott kutatás-fejlesztési tevékenységekkel foglalkozik, amelyek ipari vállalatok, köztük kis- és a közép vállalkozások (kkv-k) mérnöki problémáinak megoldásában nyújt segítséget. A most elnyert 760 millió forintos támogatásnak köszönhetően – egyéves futamidejű projektek keretében – két újabb témában fognak naprakész kutatás-fejlesztési szolgáltatásokat kialakítani a kkv-k számára.

Az „Alkalmazásorientált anyag-, technológia-, elméleti és vizsgálati módszerek fejlesztése” tématerület a korszerű anyagokat és mérnöki technológiákat kutatja, többek között a 3D fémnyomtatási technológiák ipari alkalmazásának lehetőségeivel is foglalkozik. Mindez az ügyvezető igazgató szerint prototípusok előállításánál lehet hasznos, például a járműiparban.
Az intézménynek a fémmátrixú kompozitok (fém és valamilyen más anyag összevegyítése), fémhabok és fémemulziók területén folytatott alapkutatásokból már több szabadalma is született, többek között ezeket kívánják a kutatók az iparban alkalmazható technológiákká fejleszteni. Emellett az üzemelési biztonsággal, az üzemelő berendezések károsodási folyamataival, azok modellezési és vizsgálati módszereinek fejlesztésével foglalkoznak.

A másik tématerület biológiai kötődésű. A kutatóintézet a kezdetek óta végez mikrobiológiai kutatásokat, algákkal és baktériumokkal összefüggésben. Az „Új, termékorientált, biológiai alapú fejlesztések a körkörös gazdaságban” tématerületük a mikrobiológiai folyamatok hatásának multispektrális, analitikai és DNS-alapú nyomon követésére, valamint drónokkal nagy területekről begyűjtött adatok tudományos feldolgozására és új összefüggések keresésére koncentrál, ami elsősorban a környezetvédelem és az agrárium számára lesz hasznos. A kutatók vizsgálják a meddőhányók és ipari melléktermékek mikrobiális viselkedését, valamint a különböző értékes nyersanyagok – pl. ritkaföldfémek – mikrobiális úton való kioldásának, visszanyerésének lehetőségét is.

A Bay Zoltán Kutatóintézet 26 éve működik, közel 200 embert foglalkoztat, a dolgozók nagy része mérnök, laboráns és technikus. A kutatóintézetnek Budapesten, Miskolcon, Egerben, Szegeden és Kecskeméten is van telephelye. Ez utóbbiba nemrég vásároltak egy modern LED-es lézerrel vágó, egyedi berendezést.

Grasselli Norbert kiemelte: a most elnyert támogatás a fókuszált kutatómunkán túl korszerű kutatási eszközök, szoftverek beszerzésére, hálózati együttműködések építésére és fejlesztésére, valamint az elért eredmények széleskörű terjesztésére is lehetőséget teremt.

(x)

Megosztás