Blogzine

Miskolc is a kiválók közt – 400 milliós támogatás a felszín alatti természeti erőforrások kutatására

A Miskolci Egyetem kiválósági projektjei is támogatáshoz jutnak az NKFI Hivatal 2019. évi Tématerületi Kiválósági Programjának keretében.
(x)

Az egyetem 400 millió forintos támogatást nyert el a felszín alatti természeti erőforrások hatékonyabb kiaknázása és hasznosítása pályázatával. Európa jövőjét, gazdasági fejlődését jelentősen befolyásolhatja az ásványi nyersanyagok és különösen az ún. kritikus elemek hiánya.

Elsősorban a felszín alatti természeti erőforrások hatékonyabb kiaknázását és hasznosítását előmozdító kutatás-fejlesztésekre összpontosít a Miskolci Egyetem új projektje, amely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által hirdetett Tématerületi Kiválósági Program támogatásával valósul meg. A tervezett fejlesztések – reflektálva a 21. század gazdasági és társadalmi kihívásaira – a hazai vállalati szereplők versenyképességének fokozását, a fenntarthatóbb, élhetőbb környezet megteremtését, egyúttal az Északkelet-Magyarországi Régió felzárkóztatását egyaránt segíteni fogják – derült ki a minapi helyszíni tájékoztatón. Az egyetem által elnyert támogatás összege tehát 400 millió forint, a projekt futamideje pedig egy év.

Miért van szükség a kutatásra?
Európa jövőjét, gazdasági fejlődését jelentősen befolyásolhatja az ásványi nyersanyagok és különösen az ún. kritikus elemek hiánya, valamint a nyersanyag-, és energiaellátottság terén fennálló kiszolgáltatottság. E körülmények jócskán meghatározzák a gazdaság termelőképességét, sőt közvetve hatást gyakorolnak a mindennapi, társadalmi élet más területeire, beleértve az életminőséget is.
Ennek fényében a természeti erőforrás-készletek lehető leghatékonyabb hasznosítása napjainkban nemzetgazdasági stratégiai célt jelent, amelyhez a Miskolci Egyetem nyertes tématerülete jól illeszkedik – hangsúlyozta Dr. Birkner Zoltán, az NKFI Hivatal elnöke a sajtótájékoztatón.

Európai sikerek!
Az egyetem jelentős erőforrásokat rendelt a Fenntartható Természeti Erőforrás Gazdálkodás, valamint az Alkalmazott Anyagtudomány és Nanotechnológia Kiválósági Központjaihoz, megerősítve égiszük alatt mind a kutatói állományt, mind pedig a kutatási infrastruktúrát. Ennek eredményeként jelentősen nőtt a miskolci tudományos műhelyek nemzetközi elismertsége, amit sikeres, európai léptékű kutatási pályázatok, például Horizont 2020-as projektek is bizonyítanak.
Az újonnan indult program egyik legfőbb célja, hogy az egyetem még erőteljesebben csatlakozzon a K+F+I terén élenjáró nemzetközi trendekhez, s adaptálja, majd a hazai és a regionális fejlődés szolgálatába állítsa a legmodernebb tudományos módszereket, eljárásokat és tapasztalatokat.

Élhetőbb környezetet!
A nyersanyag-, és energiaellátás terén jelentkező nemzetközi kihívásokhoz és a hazai igényekhez illeszkedve a miskolci kutatók olyan innovatív eljárások és szolgáltatások kidolgozását tűzik ki célul, amelyek központjában a hazai felszín alatti természeti erőforrások hatékonyabb kiaknázása és hozzáadott érték-növelő feldolgozása áll. A projektben kitűzött fejlesztési célok megvalósulása a hazai gazdasági szereplők versenyképességét is erősíteni fogja, továbbá hozzá fog járulni egy biztonságosabb és élhetőbb környezet megteremtéséhez is.

Hatékonyabb kitermelést!
A Dr. Szűcs Péter egyetemi tanár által vezetett kutatási program olyan, a hazai gazdaság számára is releváns témakörökkel foglalkozik, mint például a felszín alatti természeti erőforrások kutatása, hatékonyabb kitermelési és hasznosítási eljárások fejlesztése, továbbá másodlagos nyersanyagok hatékonyabb kiaknázása, valamint hozzáadottérték-növelő anyagtechnológiák fejlesztése és előkészítése.

Hat kutatócsoport
A tervezett fejlesztéseket a Miskolci Egyetem hat kutatócsoportba szervezve valósítja meg, amelyek a következőek:
– Közepes-, és nagy mélységű geotermikus rendszerek vizsgálata és kockázat csökkentő eljárások fejlesztése
– Stratégiai nyersanyagok fenntartható ellátottságának biztosítása körkörös gazdaságban:
– Konvencionális és nem-konvencionális szénhidrogén forrásokhoz kapcsolódó K+F+I feladatok
– Hazai ásványi nyersanyagok feldolgozása innovatív finomőrlési, szemcsetervezési technológiákkal (smart minerals)
– Funkcionális kompozit struktúrák költséghatékony előállítása
– Környezettudatos-, tiszta energia átalakítási technológiákhoz kapcsolódó fejlesztések

Javult az egyetem nemzetközi „láthatósága”
Dr. Deák Csaba, az egyetem kancellárja a tájékoztatón elmondta: a felszín alatti erőforrások kiaknázásáról szóló pályázattal elnyert 400 millió forint mellett a Miskolcon zajló kimagasló szakmai munkát, az alap- és alkalmazott kutatások magas színvonalát számos nyertes pályázat, köztük több európai uniós projekt is visszaigazolja.
Hozzátette: az elmúlt évek munkájának eredményeképpen jelentősen javult az egyetem nemzetközi „láthatósága”. A kancellár hangsúlyozta azt is: a tématerületi kiválósági program komoly támogatást nyújt számukra ahhoz, hogy hatékonyan tudják szolgálni a nemzetgazdaság érdekeit és a régió felemelkedését.

(x)

Megosztás