Elektromos busz visz a termináltól a repülőgépig

Augusztus végén csatlakozott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kiszolgáló flottájához az az elektromos autóbusz, amelyet a földi kiszolgáló cégek használnak – egyelőre egy tesztidőszak keretében – az utasok szállítására a repülőgépek és a terminál között. Az autóbuszt a Komáromban elektromos autóbuszokat gyártó kínai tulajdonú technológiai vállalat, a BYD biztosítja. A Budapest Airport célja, hogy a repülőtér partnereit, különösen a repülőgépek földi kiszolgálását végző cégeket minél inkább környezetbarát működésre ösztönözze.

Augusztus 22. és 31. között tesztelhetik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér földi kiszolgáló cégei azt az elektromos autóbuszt, amelyet a Komáromban működő akkumulátor és elektromos járműgyártó BYD biztosít. A busz egyelőre teszt jelleggel csatlakozott a Budapest Airport flottájához.

A 12 méter hosszú, alacsonypadlós és teljesen elektromos autóbuszt az utasok szállítására használják a Budapest Airport földi kiszolgáló partnerei. A háromajtós buszt eredetileg városi használatra tervezték és mintegy 300 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik. Az akkumulátor 20%-os töltöttségi szintről a megfelelő töltőberendezéssel körülbelül 4 óra alatt tudja elérni a teljes töltöttséget. Mindez azt jelenti, hogy akár az éjszakai, forgalommentes időszakban történő töltéssel a következő napi használathoz szükséges teljes energia felvehető.

Temesváry Péter, a Budapest Airport környezetvédelmi és működésbiztonsági igazgatója kiemelte: „Az elektromos busz tesztelése kiváló lehetőség arra, hogy felmérjük a repülőtéri zöld flotta további fejlesztésének igényeit és feltételeit, valamint meghatározzuk a környezetbarát repülőtéri közlekedés lehetőségeit. A repülőtéri e-mobilitás fejlesztése egy fontos eszköze annak, hogy a légikikötő a már tavaly elért karbonsemleges minősítésén felül végül elérje a nettó zéró CO2 kibocsátást (net zero). A karbonsemlegességen túl a Greenairport Programunkban a repülőtéri partnereinkkel közösen dolgozunk a repülőtér fenntarthatóbb működéséért.”

A Budapest Airport büszke arra, hogy egy olyan, Magyarországon gyártott buszt tesztelhet, ami megtestesíti a csúcstechnológiát és hozzájárul munkahelyek létrehozásához. A repülőtér üzemeltetője elkötelezett a légikikötő fenntartható működése és a károsanyag-kibocsátás minimalizálása mellett. A Budapest Airport számos más kezdeményezést valósít meg az e-mobilitás terén, köztük a repülőtéri „zöld flotta” folyamatos fejlesztését, valamint a repülőtér közlekedési hálózatának modernizálását. A Budapest Airport munkatársainak napi munkavégzéséhez egyebek mellett rendelkezésre áll egy teljesen elektromos Smart, két Volkswagen eGolf, egy Nissan Leaf és egy Nissan e-NV elektromos kisbusz is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .