Hiventures: plusz 31 milliárdnyi tőke hagyományos kkv-knek!

Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő új vezetője az eddigi vezérhelyettes, Katona Bence lesz, a helyettese pedig Mikesy Álmos lett, aki eddig a kisebb tőkeprogramok területét vezette. A Hiventures 31 milliárdos új kkv alapot indít (a termék neve: KKV PRO), melyből 50 millió és 3,1 milliárd közti befektetéseket finanszíroznak. Három fő fókusszal: generációváltás, felvásárlások és külföldi felvásárlások (kifektetés) finanszírozása.

Az új stratégia értelmében új, a kis- és középvállalatokra indít 31 milliárd forint értékű tőkealapot a cég, amelynek részleteiről Katona Bence vezérigazgató és Mikesy Álmos vezérigazgató-helyettes számolt be egy mai, online, a YouTube-on közvetített sajtótájékoztatón. Az eseményen az is elhangzott, hogy a 14 fős, új KKV-s részlegen már 10 ügylet esetében folytatnak tárgyalásokat tőkebevonásról és terveik szerint ez év végéig meg is valósulhat az első nagyobb tranzakció.

Katona Bence tehát nemrégiben kinevezett vezérigazgató lett, a sajtótájékoztatót pedig azzal indította, hogy igen jó pozícióban vették át idén augusztusban a cég vezetését. Közép-Kelet-Európa egyik legaktívabb befektetőjévé vált a kockázati tőkealap-kezelő – írja a Portfolio.hu.

Jelenleg 102,5 milliárd forintot kezel a Hiventures. Eddig már több mint 300 befektetési döntést hozott meg a tőkealap-kezelő. Az elmúlt 2,5 év alatt több mint 3000 startup jelentkezését szűrte meg a Hiventures – sorolta az eddigi eredményeket Katona Bence, aki hozzátette: a saját befektetéseik mellé közel 3 milliárd forintnyi társbefektetés csatlakozott. A Hiventures 227 vállalatba invesztált indulása óta, ezek közül 25 cég esetében van piaci társbefektető – ismertette. Európa legaktívabb befektetői közé kerültünk, a top3 legaktívabb kockázati tőkebefektetővé váltunk – tette hozzá.

Az elmúlt 3 éves tevékenység során számos kkv-val találkoztunk és láttunk, akik a hagyományos iparágban dolgoznak, szép múlttal rendelkeznek, de óriási kihívást jelent bizonyos tranzakciók finanszírozása, mivel nem állt a piacon rendelkezésre tematikus finanszírozás. Ilyen például a generációváltás problémája – vezette fel az új stratégiai irányt Katona Bence.

Erre dolgozott ki a Hiventures egy új tőkebefektetési terméket. Emellett a kifektetésre és az összeolvadások finanszírozására dolgozott ki terméket a kockázati tőkealap-kezelő – mondta. Ez egy új divíziót jelent a társaságnál, ugyanazt a tevékenységet szeretnék megvalósítani, amit a startupok esetében megvalósítottak.

Ennek keretében egy 31 milliárd forintos keretösszegű tőkealapot állított fel a Hiventures és szeptemberben megvalósítják az első nagyobb tranzakciókat

  • jelentette be Katona Bence.

Idén szeptemberben indul az új kkv-tőkealap, az új üzletág neve KKVPRO – húzta alá Mikesy Álmos.
Eddig az innovatív technológiai cégekre fókuszáltunk, rengeteg tudás halmozódott fel nálunk, és erre tudunk építeni az új üzletág esetében – magyarázta a vezérigazgató-helyettes, aki szerint 3 fókusza lesz az új tőkealapnak.

A Hiventures annak idején piaci igényekre építve jött létre, és most is piaci felmérésekre alapoztuk meg az új irány bevezetését – ismertette Mikesy Álmos, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy azzal, hogy egy kkv kapcsolatba kerül a Hiventures-szel, azzal az egész MFB Csoporthoz közel kerül az adott vállalat, hiszen a Hiventures az MFB Csoport része.

Ebből a tőkealapból 50 millió forinttól 3,1 milliárd forintig tudunk végrehajtani tőkeági befektetéseket – fogalmazott.

A hazai kkv-k jelentős részénél a tulajdonosok most érkeztek el a generációváltás kérdéséhez. Legtöbbjük nem rendelkezik olyan utóddal, aki átvenné a céget. Mi elsősorban olyan cégeknek tudunk segíteni, ahol nincs lehetőség a családon belüli átadásra. Ebben az esetben lép be a Hiventures finanszírozása, amely például a management-nek nyújthat forrást – mondta Mikesy Álmos.

Már jelenlegi is 10 ügyletnél tárgyal a Hiventures a generációváltás segítésében. Nem egy-egy szektorra fókuszál ez a tőkealap – mondta.

A Portfolio-val közösen szervezünk október 17-én egy KKV Tőkefinanszírozás konferenciát – válaszolta Katona Bence arra a kérdésre, hogy az érdeklődők, hol találkozhatnak az új program részleteivel.

A másik Hiventures-esemény a harmadik alkalommal megrendezett november 7-i regionális startup nap, amely egy nemzetközi rendezvény lesz a Szépművészeti Múzeumban – folytatta.

A várakozás az, hogy ipari, feldolgozóipari cégeket fogunk finanszírozni, főleg a generációváltás témakörben – válaszolta az újságírói kérdésekre Mikesy Álmos. Az ipari cégeknél, ahol van saját eszközpark, megrendelés, piaci kapcsolat, ott a cégérték jobban független tud lenni a cég tulajdonosától – magyarázta a vezérigazgató-helyettes. Ezek a cégek már most is azért sikeresek, mert beszállítóként működnek. Ha a generációváltás sikeresen megvalósul, akkor fennmarad a cég és magyar tulajdonban is marad, ami nemzetgazdasági szempontból is kulcsfontosságú – mutatott rá.

Célunk az, hogy a kkv-szektor ezen a programon keresztül versenyképesebb is legyen. Például egy új menedzsment új változásokat hoz a cég életébe egy generációváltást követően, és a finanszírozás segítheti a fejlesztéseket, bővítéseket – magyarázta Katona Bence, aki aláhúzta:

a teljes növekedési pályát tudja finanszírozni a Hiventures és az MFB Csoport.

Az új igazgatóság, üzletág 14 fős szervezeti egység lesz – válaszolta egy újabb kérdésre Katona Bence.

Egy olyan cég már van, ahol megtörtént a finanszírozási döntés – árulta el a vezérigazgató. Mikesy Álmos ezzel kapcsolatban annyit jegyzett meg, hogy speciális területen működik a cég, egyelőre sem a nevet, sem a szektort nem lehet közölni, mert üzleti titok.

Célunk az, hogy már az idén megvalósuljon tranzakció – tette hozzá Mikesy Álmos. Arról is beszélt a vezérigazgató-helyettes, hogy a Hiventures akkor léphet be egy adott tranzakcióba, amikor már egy cégeladás esetén megvan a vevő és lehetőleg a vételi ár is.

Aki hitelből meg tudja oldani a tranzakciókat, azok a cégek nem a Hiventures a célcsoportja – fejtette ki Katona Bence. Ha mi a tranzakció egy része mögé be tudunk állni tőkével, akkor nagyobb valószínűséggel kapnak hitelt a cégek a bankoktól, vagy akár az MFB-től is – fejtette ki Mikesy Álmos, aki szerint egy ideális finanszírozási mixet érdemes kialakítani minden ügylet esetén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .