Blogzine

Egyedülálló magyar vegyipari technológia az ökológiai lábnyom csökkentéséért

A természetben akár több száz évig is fennmaradó műanyagok okozta környezeti problémák kezelése és a műanyaghulladékok hasznosítása egyre égetőbb kérdésként jelennek meg Európa-szerte.

A világméretű COVID-19 járvány okozta válságos helyzetben az Európai Unió kiemelt jelentőséget tulajdonít a körforgásos gazdasági modell minél szélesebb körű alkalmazásának környezetvédelmi és gazdaságpolitikai szempontból egyaránt. A modell lényeges része a környezetbarát terméktervezés (ökodizájn), amelynek köszönhetően az egyes termékek élettartama számottevően növekszik, könnyebben lesznek javíthatók, újrahasználhatók, emellett hulladékként újrahasznosíthatóvá válnak,ezáltal nem keletkezik szemét.
A közelmúltban egy olyan technológiai vívmány született Magyarországon, amely a körforgásos gazdasági megoldás egyik zászlóshajója lehet világviszonylatban.

Az évtizedeken át uralkodó és az ömlesztett reklámok által is mesterségesen táplált “dobd el és vegyél újat” fogyasztói mentalitás háttérbe szorítása komoly kihívást jelent a kormányzatok és a gazdaság meghatározó szereplői számára; felmérések szerint, jelenleg a világban zajló tevékenységeknek csupán a 8,6%-a zajlik a körforgásos gazdaság alapelvei mentén. Mivel a teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátás fele, valamint a biológiai sokféleség csökkenésének és a vízhiánynak több mint 90%-a az erőforrások kitermeléséből és feldolgozásából származik, az EU új vezetősége több lépésben és összehangolt módon az „Európai Zöld Megállapodás” keretében stratégiai változást indítványozott az éghajlatsemleges, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdaság érdekében.

Forradalmi vívmány

A felelős piaci szereplők nem kevés forrást áldoznak az energiahatékonyság, az alapanyagok és a gyártási folyamatok területén carbon lábnyomuk csökkentése érdekében. Világszerte ismert márkák tulajdonosai és az érteklánc csúcsán elhelyezkedő cégek közül egyre többen köteleződnek el a részben vagy teljes egészében bio -, vagy újrahasznosított műanyag alapanyagokból való termékek gyártása mellett. Az EU a Covid-19 gazdaságélénkítési program keretében 2021 január 1-től egy ún. „műanyag adót” szándékozik kivetni azon csomagolóanyagokra, amelyek nem megújuló vagy újrahasznosított műanyagból készülnek. Ezzel a műanyag termékek jelentős mértékben drágulni fognak, így versenyelőnyhöz jutnak azok, akik újrahasznosított műanyagból gyártanak termékeket.

Egy magyar kutató-fejlesztő cég, a New Energy Kft. több, mint egy évtizedes munkájának eredményeként sikerült nemzetközi szinten olyan innovatív technológiát kifejleszteni, amelyre a világ vezető vegyipari konszernjei, többek között a BASF is felfigyelt: Az eljárásnak köszönhetően először vált az eddig kezelhetetlen autógumi hulladék “körforgásossá”, melynek során a gumi 80-85%-át teljes egészében újrahasznosítják. (A technológiai folyamat során olaj, korom és acél keletkezik. Az olajból újra műanyag készül, a koromból gumi, az acélból pedig ismét acél.)
A két fél között létrejött friss kereskedelmi és kutatás-fejlesztési megállapodás értelmében a New Energy évi mintegy 4000 tonna, gépjármű gumiabroncs hulladékból származó pirolízis olajat szállít a BASF-nek. Az első nagyüzemi kísérletek alapján a pirolízis olajat már sikeresen felhasználták a BASF integrált vegyipari gyárában, a németországi Ludwigshafen-ben. Jelen megállapodás egy fontos része a BASF két éve indult ChemCyclingTM projektjének, amelynek középpontjában a műanyaghulladékok ipari méretű kémiai feldolgozása áll. A BASF mindemellett a hasznos élettartamuk végét elért gumiabroncsok újrahasznosítási arányainak növelésében is komoly lehetőséget lát. A teljes gyártási folyamat által a carbon lábnyom jelentős mértékben csökkenthető.

A két cég közti együttműködési struktúra kialakítását és a projekthez kapcsolódó üzletfejlesztési feladatok megvalósítását a DBH Group tőkebefektetésre szakosodott leányvállalata, a DBH Investment irányította. A vállalat a fenntartható fejlődést, mint üzleti lehetőséget megközelítve olyan technológiákra és megoldásokra fókuszál, melyeknek mérhető és kimutatható hatásai vannak a gazdaságra és a környezetre nézve. A DBH Investment jelenleg egy új Fenntartható Fejlődési Kockázati Tőkealapot épít, melynek kulcsterületei a klímaváltozás hatásai elleni küzdelem, a klímastratégia és a körforgásos gazdaság.
A BASF és a New Energy között egy másik megállapodás is született: egy közös kutatás-fejlesztési program keretében a New Energy saját fejlesztésű pirolízis technológiáját a gumiabroncs alapanyag mellett más műanyag hulladék-áramok feldolgozásába is átültetik, mellyel a műanyag-hulladékok okozta globális méretű problémák csökkentését kívánják szolgálni.

Az Európai Bizottság 2020. márciusában napvilágott látott Körförgásos Gazdasági Akcióterve a terméktervezés és az élettartam teljes ciklusára vonatkozóan tartalmaz olyan új kezdeményezéseket, melyek lehetővé teszik, hogy mind az egyén, mind az üzleti szféra résztvevői a körforgásos gazdaság aktív szereplőivé váljanak. Mindez hosszú távon hozzájárulhat az ökológiai lábnyom jelentős mértékű csökkentéséhez, a klímasemlegesség 2050-ig való eléréséhez és a gazdasági növekedésnek az erőforrás-felhasználástól való elválasztásához, emellett biztosítja az EU hosszú távú versenyképességét.
E megállapodásoknak köszönhetően Magyarország bekerült az EU körforgásos gazdasági stratégiájában vezető szerepet betöltő országai (pl. Hollandia, Dánia, UK, Németország) közé.

Megosztás