Az adesso megvásárolja a budapesti LeanNet startup 51%-os tulajdonrészét

Az adesso Hungary egy hazai cloud native technológiákkal foglalkozó cégben vásárol részesedést, miután megveszi a budapesti LeanNet startup 51%-os tulajdonrészét, ezzel beruház a legújabb cloud native technológiákba; igaz a hazai vállalat teljes felvásárlása majd csak 2023-ban ér véget.

Az adesso megvásárolja a cloud native technológiák terén úttörőnek számító budapesti LeanNet startup vállalkozás 51%-os tulajdonrészét. Az akvizíció révén a vállalat informatikai szolgáltatóként tovább bővíti technológiai kompetenciáinak körét. A cloud native technológiák és szolgáltatások lehetővé teszik a modern felhőalapú számítási architektúrák előnyeinek még hatékonyabb kiaknázását, amely a megnövekedett hálózati sávszélességnek köszönhetően egyre inkább megvalósítható, és még nagyobb keresletet teremt az üzleti életben.

A LeanNet technológiai startupként meghatározó szerepet játszik a felhőalapú technológiák terén: támogatja a szervezetek informatikai architektúrájának rugalmas, felhőalapú infrastruktúrákba való költöztetését. Ennek előnye a vállalati informatika jobb skálázhatósága és megbízhatósága mellett hosszú távú költségmegtakarítást is jelenthet. Az egész Európát lefedő adesso csoport leányvállalataként 2019-ben alapított adesso Hungary szakértelme jelentős a mesterséges intelligencia, az adattudomány, a felhőalapú számítás és a transzformáció területén. Az adesso Hungary informatikai tanácsadást és szolgáltatásokat nyújt a banki, a biztosítási, az autó- és feldolgozóipari, valamint az élettudományi iparágak területén.

A vállalatok nagy része még nem feltétlenül rendelkezik a felhő alapú átalakuláshoz szükséges megfelelő készséggel. Az adesso Hungary gyakorlati tapasztalatával és jelentős szakmai tudásával támogatást nyújt ezekben az esetekben, amelyet már számos hasonló projekt során bizonyított, többek között microservice alapú rendszerek kialakítása, skálázhatóság növelése vagy monolitikus rendszer felhőbe költöztetése. A LeanNet-ben szerzett tulajdonhányadával az informatikai szolgáltató most olyan technológiai szakértelemmel bővíti portfólióját, amely a teljes adesso vállalatcsoport számára hasznos lesz a jövőben.

Prof. Dr. Udo Bub az adesso Hungary ügyvezető igazgatója egyben az ELTE Informatikai karának intézetigazgató kutatóprofesszora is, szakterülete a felhő architektúrák és módszerek, a mesterséges intelligencia, az adattudomány és az ipar 4.0. Udo Bub az egyetemi tevékenysége során figyelt fel Dr. Megyesi Péterre és dr. Szabó Dávidra, a startup két társalapítójára.
„Lenyűgözött a LeanNet szakértelme. A startup igazán szemléletformáló a digitalizálás innovatív területén, amely ígéretes jövő előtt áll. Alig várjuk az adesso-nál, hogy a LeanNet szakembereivel karöltve formálhassuk tovább a »cloud native korszakot«” – tette hozzá Udo Bob.

Prof. Dr. Volker Gruhn, az adesso alapítója és felügyelőbizottságának elnöke maga is tanítja és kutatja az üzleti életben, valamint a társadalomban végbemenő digitális átalakulást. Így nyilatkozott az adesso hazai akvizíciójának stratégiai és tartalmi vonatkozásáról: „A LeanNet nagy lehetőségeket rejt magában, hiszen a felhőalapú alkalmazások és a megfelelő infrastruktúra-technológiák ismerete egyre több üzleti lehetőséget kínálnak. A felhőalapú alkalmazások fejlesztéséhez szükséges szakértelem elengedhetetlen ahhoz, hogy valóban ki tudjuk aknázni a technológia nyújtotta előnyöket. A szoftver megfelelő strukturálása nélkül a felhő valójában drágábbá is válhat, ahelyett, hogy költséget tudnánk megtakarítani általa.“

A jelenlegi megállapodás szerint a LeanNet 2023 végére teljes egészében az adesso Hungary tulajdona lesz.

Az adesso Hungary Software Kft. egyébiránt a németországi központú, teljes körű IT szolgáltatást nyújtó adesso SE leányvállalataként annak termék- és megoldásportfólióját képviseli a hazai piacon. Az adesso Hungary erősíti a német anyavállalat stratégiai jelenlétét a régióban azzal a céllal, hogy helyi ügyfeleknek nyújtson kiemelkedő színvonalú szolgáltatást.

A tőzsdén jegyzett adesso SE, a közép-európai térség egyik vezető informatikai szolgáltatója, 1997-ben alakult Dortmundban, és jelenleg hozzávetőlegesen 4 500 alkalmazottat foglalkoztat 8 európai ország 38 városában. Az adesso tanácsadási és szoftverfejlesztési tevékenységeit az ügyfelei alapvető üzleti folyamataira összpontosítja. A cég stratégiája három pillérre épül: mély iparág-specifikus tudásbázisára, átfogó technológiai szakértelmére és kipróbált, gyakorlatban igazolt módszerek alkalmazására a szoftverbevezetési projektek során.

Ezt a megközelítést követve az adesso által fejlesztett informatikai megoldások nagyban javítják ügyfelei versenyképességét. Az adesso fő iparági szegmensei közé tartozik a biztosítás és viszontbiztosítás, a banki és pénzügyi szolgáltatások, az egészségügy, a szerencsejáték, az energiaellátás, a közigazgatás, az autóipar, a közlekedési vállalatok és a kiskereskedelem. A legfontosabb ügyfelei közé tartozik a banki szegmensből a Commerzbank, DZ Bank, Helaba, BayernLB és DekaBank; a biztosítási szektorból a Munich Re, Hannover Re, DEVK, DAK, Zurich Insurance, az ágazatközi üzletág ügyfelei között pedig megtalálható többek között a Daimler, a Bosch, valamint a TÜV Rheinland.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .