Blogzine

Autós koronavírus tesztállomást nyitott a DriveCell és a BNG Family Project az Angyalföldi Sportközpontban

A világ számos országában alkalmazzák már sikerrel az autós, áthajtásos koronavírus tesztelést, melynek nagy előnye, hogy a vizsgálaton résztvevő személy a mintavétel során végig autójában maradhat. A XIII. kerületi a negyedik helyszín, ahol így elérhetővé vált az autós koronavírus szűrés.

A tesztallomas.hu új helyszínén elérhető a PCR alapú influenza teszt is, aminek a legnagyobb előnye, hogy egy mintavétellel szűrhetünk mindkét betegségre, nem kell kétszer elvégezni hozzá a kissé kellemetlen eljárást. Az influenzának és a koronavírusnak hasonló tünetei vannak (magas láz, izomgyengeség, fejfájás stb.), ezért könnyen összetéveszthetőek. Továbbá, az influenzának is viszonylag magas a terjedési sebessége, ami az évnek ebben az őszi-téli időszakában veszélyt jelenthet több csoport számára is (idősek, krónikus betegek). Így, ha valaki szeretne tisztábban látni, vagy megnyugtatni magát, érdemes elvégezni a kombinált tesztet. A kizárólag koronavírus PCR teszt, a hatósági ár értelmében 19 500 Ft-ba kerül, a kombinált PCR teszt, ami koronavírusra és influenzára egyaránt szűr, 24 980 Ft-ba kerül. Az Angyalföldi Sportközpontban megnyílt tesztállomás (behajtás a Rozsnyai utca 4. szám alatti parkoló felől, a „Bejárat” feliratnál) hétfőtől szombatig, reggel 8 és délután 2 óra között várja azokat, akik előzetesen regisztrálnak és időpontot foglalnak a tesztelésre a tesztallomas.hu oldalon.

A tesztallomas.hu oldalon történő regisztráció folyamata a kombinált szűrések esetében annyiban változik, hogy a teszttípusnál a kombinált tesztet kell választani. Fontos, hogy a szolgáltatás egyelőre csak a XIII. kerületi és a Groupama állomásunkon elérhető!

Fontos kiemelni, hogy a Tesztállomások nem tartoznak az államilag fenntartott Szűrőbuszos állomások közé. A Tesztállomás egy magánszolgáltató, május óta biztosítunk autós PCR koronavírus teszteket a nagyközönség számára, térítés ellenében. Hozzánk bárki jöhet, aki regisztrál időpontot (https://www.tesztallomas.hu/), nem szükséges háziorvosi beutalás, sem másmilyen rögzítés az egészségügyi rendszerben.

A fentieken kívül antigén gyorsteszt + PCR kombinált szűrések is igénybe vehetők az új szűrőállomáson. Az antigén gyorsteszt a PCR teszthez képest alacsonyabb érzékenységű, de annál gyorsabb vizsgálati módszer a vírus jelenlétének kimutatására, akár már a betegség korai szakaszában is. A vizsgálat az orrgaratból levett mintából történik a piacon elérhető egyik lejobb minőségű német gyorsteszttel, az eredmény pedig 15 percen belül elkészül. Ezt a kombinációt elsősorban azoknak ajánljuk, akik gyorsan szeretnék megkapni az első eredményt és a megerősítést is, hiszen a gyorsteszttel kombinált PCR tesztek esetében 24 órán belül megérkezik az eredmény. Az antigén gyorsteszttel kombinált koronavírus PCR teszt ára 30 900 Ft, ez a csomag influenza PCR teszttel kiegészítve 34 900 Ft-ba kerül.

A tesztállomáson alkalmazott antigén és PCR vizsgálatot szakképzett egészségügyi dolgozók végzik, a levett orr- és garatnyálkahártya mintákat speciálisan felszerelt, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által akkreditált laboratóriumban elemzik ki. A teszt alkalmas arra, hogy kimutassa a koronavírus jelenlétét a szervezet hámsejtjeiben, vagyis az aktív fertőzöttséget. A Tesztállomás által küldött negatív eredmény alkalmas a Nemzeti Népegészségügyi Központ által elrendelt karantén alóli mentesség igazolására. A tesztállomás laboratóriumi szakmai partnere egy hazai, évtizedes tapasztalattal, illetve minden szükséges hatósági engedéllyel rendelkező, NNK által akkreditált mikrobiológiai laboratórium. A XIII. kerületi nyitást követően a közeljövőben további mintavételi pontokat is létre szeretnének hozni a fővárosban és vidéken. Cél az országos lefedettség biztosítása, amivel a napi tesztelési kapacitás is növekedni fog.

Megosztás