Blogzine

Könnyített közbeszerzési szabályok segítik a kutatás-fejlesztési és innovációs források felhasználását

A kutatás-fejlesztésre és az innovációra (KFI) szánt források hatékony, gyors és rugalmas hasznosulását támogatják a 2021. január 1-jétől életbe lépett közbeszerzési előírások.

Az új rendelkezések lehetővé teszik, hogy a KFI tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó áru- és szolgáltatás-beszerzések az uniós közbeszerzési értékhatárig mentesülhessenek a közbeszerzési kötelezettség alól. A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs kezdeményezésén alapuló szabályozás révén fokozódik a magyar kutatói szféra versenyképessége.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta: „Hazai forrásból több mint 160 milliárd forintot fordítunk a kutatás-fejlesztés és az innováció ösztönzésére 2021-ben. Uniós társfinanszírozással pedig csak idén további több százmilliárd forintnyi pályázat nyílik meg a magyar KFI ökoszisztémában. A közbeszerzési szabályok könnyítése jóval hatékonyabbá teszi a jelentős többletforrások felhasználását. A támogató finanszírozási és szabályozási környezet hozzájárul az egyetemek és kutatóintézetek versenyképességének növeléséhez.”

A tárcavezető kiemelte: csökkenteni kell az államilag támogatott kutatás-fejlesztés és innováció adminisztratív terheit annak érdekében, hogy a közszféra intézményei is rugalmasan reagálhassanak a társadalmi-gazdasági kihívásokra, és dinamikusan tudják kezelni a piaci igényeket. A kutatási folyamatok speciális jellege miatt a projektekben sokszor nem tervezhető meg előre a különféle alapanyagok, eszközök és szolgáltatások felhasználása, gyakran van szükség egyes beszerzések azonnali, gyors lebonyolítására.

A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs által kezdeményezett változásoknak köszönhetően a kutatás-fejlesztés és az innováció még hatékonyabban tudja támogatni a gazdasági növekedést. A közbeszerzési törvény kapcsolódó módosításának szakmai előkészítését az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) végezte, arról az Országgyűlés 2020 decemberében döntött.

Megosztás