Blogzine

Nyunyóka és pocoknyúl: kiderült, hogy mik Magyarország kedvenc becézései

Toplista készült a leggyakoribb szerelmes és gyerek beceneveiből.

Kicsim? Szívem? A számok alapján szinte biztos, hogy már Önt is szólította így a párja, egy friss felmérés szerint ugyanis ez a két becézés a legnépszerűbb a szerelmesek körében. Ugyanakkor az is könnyen előfordulhat, hogy valaki olyan párkapcsolaton átívelő becenevet kap, mint a Cicatábor vagy a Nyuffika. Mutatjuk a leggyakoribb megszólításokat.

A kapcsolatok nagy részében a párok nem csupán a keresztnevükön szólítják egymást, hanem kedveskedő szavakkal becézik a másikat. A Pölöskei szörp Valentin-nap alkalmából közel 3000 főt kérdezett meg arról, hogy mi a kedvenc becézése. Ezúttal azonban nemcsak a szerelmes párok, de az anyukák, apukák is a kitöltők között vannak, ami azt jelenti teljes a körkép: a gyermekek becézése és a felnőttek egymás közti becézése is kiderült.

A tipikus szerelmes kedvencek

Az emberek többsége mindig az adott kapcsolathoz illő, egyedi nevet ad párjának. A felmérés eredménye szerint a magyar párkapcsolatok kiemelkedően nagy százalékában van legalább egy Szívem és egy Kicsim – ezen két becenév ugyanis mindkét nem toplistáján szerepel. Egyeseket azonban olyan különös neveken szólítanak, mint a Cicatábor, Nyuffika, Nudli, Nyunyóka, Mazsolám vagy a Gombóc. Persze ők vannak kisebbségben.

A női becenevek esetében a három nyertes egyértelműen a Kicsim, Szívem, Kincsem, míg a férfiaknál a Szívem, Kicsim, Drágám. Nincs tehát túl nagy különbség a két nem válaszai között, ezért a 10-es listát a legjobbakról már a nők és férfiak becézgetéseinek összevonásából láthatjuk:

1. Szívem
2. Kicsim
3. Drágám
4. Édesem
5. Életem
6. Nyuszi
7. Szerelmem
8. Kincsem
9. Maci
10. Manó

Tökitől a Tündérkéig

A Pölöskei által február elején végzett friss felmérés összegyűjtötte a legelterjedtebb gyerek-becézéseket is. Az eredmények alapján a szülők sokszor egészen megmosolyogtató becézésekkel nyilvánítják ki csemetéik iránt érzett szeretetüket. A teljesség igénye nélkül előfordult Zsebibaba, Prücsök, Bambi, Pocoknyúl, de még Bébispenót megszólítás is.

És hogy mik a leggyakoribbak? Mivel az anyukák és apukák bámulatosan sok kedves és ötletes becézgetést írtak, ezért a gyerekek esetében megér egy külön listát a lányoké és a fiúké is! Íme:

Lány gyermekek becézései:

1. Kincsem
2. Kicsim
3. Hercegnőm
4. Cica
5. Csillagom
6. Nyuszika
7. Manó
8. Szépségem
9. Babám
10. Tündérkém

Fiú gyermekek becézései:

1. Manó
2. Kicsim
3. Kincsem
4. Kicsikém
5. Életem
6. Kisfiam
7. Bogyó
8. Töki
9. Hercegem
10. Manócska

A felmérésben résztvevők számából és a szólítgatás ezerféle megnyilvánulásából azt mondhatjuk, hogy akármelyik szeretnyelvet is beszéljük, a becézgetés nagy eséllyel részét képezi a mindennapjainknak. Ha nem használjuk, akkor pedig épp itt az ideje. A Pölöskei Szörp csapata arra buzdít mindenkit, hogy mutassuk meg ezzel is, mennyire szeretjük a másikat!

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük