Blogzine

Itt az elektromos autók közvéleménykutatási eredménye

Elektromos járművek témakörben egy átfogó piackutatást indított, melyben 704 fő vett részt, továbbá elemezte a 2020. évi elektromos töltőhálózati adatokat is, amit egy infografikában foglalt össze. A kutatásból kiderült, hogy 41 millió kilométer megtételére elegendő áramot vételezett a hazai töltőhálózaton a 12.597 elektromos autó tulajdonos.

Az elektromos meghajtású járművekkel 77%-kal csökkenthető a CO2 kibocsátás, így összesen 5,1 millió tonna CO2 kibocsátás csökkenést sikerült elérni a nyilvános töltőhálózaton vételezett elektromos töltéseknek köszönhetően. Fontos kiemelni, hogy az otthon töltött elektromos autók nagy része éjszaka vagy napenergiával kerül feltöltésre, így az elektromos járművek használatával a fenntarthatóság és a környezet védelme biztosítható.

A válaszadók 69%-a már vezetett elektromos járművet és az elektromos autózással kapcsolatos élményeiket az 5-ös skálán 4,6-ra értékelték, ami kiemelten jó. A válaszadók 41%-ának a következő autója biztosan elektromos lesz, 30%-ra reméli, hogy az lesz és csupán 15%, aki még bizonytalan.

Az elektromos járműveket vezetési élmény szempontjából 70% kiemelten jónak, 23% jónak minősítették. Az elektromos meghajtású járművek előnyei közül a válaszadók 77%-a kiemelte, hogy helyben nem növeli a légszennyezettséget, 73%-a a csendesebb és rezgésmentes üzemmódot emelte ki, míg 71%-uk az alacsony üzemeltetési költségeket sorolták a legfőbb előnyök közé, de a válaszadók közel 70%-a a megújuló/zöld energiával tölthető, és az otthoni töltés lehetőségét is kiemelte.

Munkába járáshoz 11%-ban elektromos robogót, 14%-ban elektromos biciklit és 81%-ban elektromos autót vásárolnának a kutatásban résztvevők.

Kiderült, hogy a vásárlás visszatartó tényezője a kérdőívet kitöltők 60%-ánál az, hogy nincs módja a munkahelyén tölteni elektromos meghajtású gépjárművét, 87%-uknál pedig az autók magas vételára.

A kutatásban résztvevők hagyományos meghajtású autóval 52%-a közlekedik, elektromos meghajtásúval 38%, gyalog 21%, tömegközlekedéssel 17%, nem elektromos biciklivel vagy rollerrel 15%.

A kutatás további részletei a Jövő Mobilitása Szövetség weboldalán a www.jovomobilitasa.hu címen tekinthető meg.

Kutatás linkje: https://www.jovomobilitasa.hu/kutatas-elektromos-jarmuvek

Elektromos töltés 2020 – Magyarországon Infografika linkje: https://www.jovomobilitasa.hu/infografika

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük