BRÉKING NYÚZ – nagy deal – exit – Elkelt a Tresorit – a Svájci Posta vette meg

A Tresorittal erősít a Svájci Posta: az iparágán belül technológiai éllovasnak számító Svájci Posta többségi tulajdont szerzett a magyar alapítású IT-biztonsági cégben.

Többségi tulajdont szerzett a Svájci Posta kommunikációs szolgáltatásokért felelős üzletága a titkosított, felhőalapú fájlmegosztó és kollaborációs szolgáltatást kínáló svájci-magyar cégben, a Tresoritban.

A Tresorit sztori dióhéjban

A siker nem a semmiből jött: a 2011-ben alapított hazai startup rendszeresen szerepel a Financial Times 1000 leggyorsabban növekvő európai vállalati listáján, több mint tízezer nagyvállalat és cég használja világszerte technológiáját, és olyan nemzetközi befektetők látták meg benne a fantáziát az elmúlt években, mint a 3TS Capital Partners, a PortfoLion, a DayOne Capital, Anka Márton LogMeIn-alapító, vagy Andreas Kemi és Szőke Márton magánbefektetők.

A világ egyik legmegbízhatóbb vállalataként és saját iparágában világszinten is technológiai éllovasként számontartott Svájci Posta többségi tulajdont* szerzett a magyar kötődésű IT-biztonsági startupban, a Tresoritban. A megállapodásnak köszönhetően a Svájci Posta a jövőben a Tresorit technológiájával bővíti portfólióját, amellyel célja, hogy meglévő szolgáltatásait digitalizálja és könnyen használható, biztonságos digitális szolgáltatásokat nyújtson felhasználóinak.

„Az érzékeny információk biztonságos kezelése a Svájci Posta DNS-ében van. Célunk, hogy 170 éves történelmünk során lefektetett minőségi elvárásaink alapján működjünk az online térben is, az emberek, vállalatok és hatóságok közötti digitális interakciók világában. A Tresorit az elmúlt évtizedben forradalmasította a végpontok közötti titkosítás technológiáját a szoftveriparban. A mostani megállapodásnak köszönhetően jelentősen bővülnek digitális adatbiztonsági és adatvédelemi kompetenciáink” – mondta el Nicole Burth, a Svájci Posta ügyvezető tanácsának tagja és Kommunikációs Szolgáltatások üzletágának vezetője.

Határokon átívelő magyar sikertörténet

A Tresorit storyja több szempontból is igazi hazai sikertörténet: egyrészt óriási elismerés, hogy egy olyan patinás cég stratégiai céljait erősíti, mint a Svájci Posta, de befektetői oldalról is igazi kuriózumról van szó. “A Tresorittal nagyon intenzíven dolgoztunk együtt az elmúlt 3 évben, aminek most lett meg a gyümölcse. A managementtel történő kiemelkedően jó együttműködésnek köszönhetően ez a tranzakció tökéletes példája a sikeres scale-up befektetéseknek 2021-ben” – emelte ki Nieder Jenő, az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Capital Partners vezérigazgató-helyettese.
“A 3TS Capital Partners cégépítési tapasztalattal és széles nemzetközi szakértői kapcsolatrendszerrel segítette a Tresoritot kiemelkedő technológiai és üzleti eredményei elérésében. Örülünk, hogy részesei lehetünk a sikernek.” – tette hozzá Kövér József, az Európa egyik vezető növekedésitőke-befektetőjeként számontartott 3TS Capital Partners partnere.

“Küldetésünk a kezdetektől, hogy segítsünk az embereknek visszaszerezni a kontroltt a digitális értékeik felett és lehetővé tegyük a biztonságos információmegosztást egyéni és üzleti felhasználóink számára. Büszkék vagyunk arra, hogy a Svájci Postával való megállapodás révén egy olyan nemzetközileg elismert partnert találtunk, akivel közösek az alapvető értékeink: az adatbiztonság és adatvédelem számunkra elsődleges fontosságú” – mondta el Lám István, a Tresorit alapítója, ügyvezető igazgatója.

„Az elmúlt évtized sikeres volt számunkra: ma már több mint 10,000 szervezet és ennél nagyságrendekkel több egyéni felhasználó adatait védjük a Tresorit felhőszolgáltatással. Izgalommal várjuk, hogy a tranzakció révén a Svájci Posta digitális ökoszisztémájának meghatározó tagjaivá váljunk” – tette hozzá Szilágyi György, a Tresorit alapítója és termékfejlesztési igazgatója.

A magyar technológia

A Tresorit által szabadalmaztatott, végpontok közötti titkosításra épülő szolgálgatás a legmagasabb szintű biztonságot nyújtja vállalati felhasználóinak a felhőalapú fájltároláshoz és megosztáshoz, ami többek között olyan elismeréseket érdemelt ki az elmúlt években, mint a Gartner Peer Insights Customer Choice 2020. A technológia lényege, hogy még azelőtt titkosítja az adatokat, hogy azok a felhőbe kerülnének, és a “zero knowledge” elvnek köszönhetően a titkosítást feloldó kulcs nem kerül a felhőbe.

Tresorit történelem részletesen

A Tresoritot 2011-ben alapította Lám István, Szebeni Szilveszter és Szilágyi György. Lám és Szebeni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnök informatikus hallgatóiként a CrySyS Adat- és Rendszerbiztonság Laboratóriumban dolgoztak, a Tresoritot technológiájának alapötlete is az ott folytatott kutatómunka során született. Hozzájuk csatlakozott Szilágyi György, aki a Budapesti Corvinus Egyetem diákjaként a közgazdasági, üzlet- és termékfejlesztési ismereteket hozta. Az első körös tőkebevonásra 2012-ben került sor, amikor nagyságrendileg 1,7 millió dollárt fektetett a cégbe az Euroventures, illetve 9 angyalbefektető, köztük Szőke Márton sorozatvállalkozó, Fejes Balázs, az EPAM akkori alelnöke, valamint a svájci üzletember, Andreas Kemi, és akikhez 2017-ben csatlakozott Anka Márton, a LogMeIn alapítója. A Tresorit legnagyobb befektetési körét 2018-ban zárta: ekkor 11,5 millió euró tőkét vont be a 3TS Capital Partners és a PortfoLion fémjelezte szindikátustól. A Tresorit értékesítésének köszönhetően a PortfoLion fél éven belül a második sikeres nemzetközi exitjét tudhatja magáénak.
A Tresoritról
A 2011-ben alapított Tresorit végpontok közötti titkosításra épülő, felhasználóbarát felhőalapú fájlmegosztó szolgáltatás. A Tresorit jelenleg több, mint tízezer vállalati ügyfelet szolgál ki, valamint többszázezer egyéni ügyfélnek nyújt szolgáltatást. Végpontok közötti titkosítása garantálja, még a Tresorit mérnökei sem férnek hozzá a felhőben tárolt adatokhoz. A Tresorit Budapesten, Zürichben és Münchenben is rendelkezik irodával.

A Svájci Postáról
A Svájci Posta szerteágazó tevékenyégi körrel rendelkezik: kommunikációs, logisztikai, lakossági pénzügyi és közlekedési szolgáltatásokat nyújt. A kommunikációs piacon belül levélküldemény és újságkézbesítés, direkt marketing és dokumentumkezelés-szolgáltatásokkal van jelen. A svájci és nemzetközi logisztikai piacon küldemény, csomag és expressz kézbesítési szolgáltatást nyújt. Banki működési engedéllyel rendelkező leányvállalata, a PostFinance Ltd. sokrétű lakossági pénzügyi szolgáltatást nyújt (többek között befektetési, tranzakciós, nyugdíj, megtakarítási és egyéb pénzügyi szolgáltatások), közlekedési leányvállalata, a PostBus Ltd. pedig regionális és városi buszközlekedést kínál. A 25 országban aktív vállalat 54 ezer munkavállalót alkalmaz, 2020-ban 7 milliárd svájci frank árbevételt ért el. 2020-ban az ENSZ Egyetemes Postaegyesület szervezete sorozatban negyedik alkalommal választotta a világ legjobb postai szolgáltatásának.

A PortfoLionról
A PortfoLion budapesti székhelyű, korai fázisú startupokat és értett vállalkozásokat egyaránt lefedő kockázati- és magántőke befektető vállalat. A cég a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb bankcsoportja, az OTP Csoport tagja. A PortfoLion több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik vállalkozások növekedési elképzeléseinek támogatásában. Jelenleg több, mint 20 aktív befektetést kezel, és olyan cégek tartoznak a portfóliójába, mint a SEON, Novakid, OneSoil, Tresorit, Starschema és a CodeCool. A PortfoLion 400 millió euró feletti kezelt vagyonnal Európa-szerte keresi a következő jelentős befektetéseit. További információ: http://portfolion.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .