Budapestre érkeznek a világ legfejlettebb digitális társadalmának megalkotói

Mi köze a digitalizációnak az államhoz? Hogy bíznak az emberek a digitális kormányzás megoldásaiban és hogy lehet ezt a bizalmat erősíteni? Miért jobb elektronikusan ügyeket intézni? Milyen előnyökkel jár a digitális társadalom létrehozása és miért lenne fontos ennek megteremtése Magyarországon is? Hol tartunk mi ebben és miben lenne fontos fejlődni? Az észt digitális társadalom megteremtői Magyarországon először osztják meg tapasztalataikat és tudásukat ilyen és ehhez hasonló kérdésekben 2021. október 14-én, a think.BDPST konferencián.

Észtország élen jár a digitális megoldások alkalmazásában, nem csak az EU-n belül, de a világon is egyedülálló elektronikus kormányzási rendszerének köszönhetően.

Új szintre léphet az állam és a kormányzat kapcsolata
A világ legnagyobb technológiai kezdeményezésének számító e-Estonia megalkotói szerint az állam és a kormányzás teljesen új értelmet nyer az által, hogy az ügyintézés néhány kattintással kivitelezhető, és az állampolgárok élete sokkal egyszerűbb és gördülékenyebb. E kezdeményezés ma már a világ számos országában talált érdeklődőket, és a kormányok azon igyekeznek, hogy minél több előnyös oldalát ki tudják használni ezeknek a megoldásoknak.

Az e-kormányzás előfeltétele a digitális kormányzás
A digitalizáció, bár önmagában hatékony, költségkímélő és egyszerűsíti a mindennapi életet, számos kihívással és veszéllyel is jár. A kormányzás digitalizáltsága például megváltoztatja az állam és a polgár közötti viszonyt, hosszú távon pedig átalakítja azt is, ahogy az államról gondolkodunk. Ezzel együtt a digitális infrastruktúra kiépítése, fenntartása és védelme is komoly erőfeszítéseket igényel, hiszen egy rendkívül érzékeny rendszerről van szó, melyet számos olyan veszély fenyeget, amiket nehéz kivédeni. Az adatfeldolgozás és adatvédelem kérdése egy egyre bővülő kérdéskör, mely kapcsán nem csak az adatokat feldolgozóknak, hanem az adatokat megadó egyéneknek is ismerniük kell lehetőségeiket. A digitális tudatosság mélyítése és általánossá tétele épp ezért számos szereplő együttműködését kívánja meg mind a piaci, mind a kormányzati szektorból. E tudatosság azonban nem szabad, hogy adatkezelési kérdésekben kimerüljön: az álhírek, a hoaxok, az interneten látottak és olvasottak tudatos kezelése mind rendkívül fontos készség, melyek nélkül a digitális átállás nem lehet hosszú távon sikeres.

Hosszú távra nyúlnak vissza az észt-magyar kapcsolatok
Az október 14-én megrendezendő think.BDPST konferencia ezeket a kérdéseket járja körül, olyan világhírű szakemberek bevonásával, akik részt vettek a világ legfejlettebb digitális társadalmának kialakításában és fenntartásában. „Februárban volt 100 éve, hogy Magyarország de jure elismerte az Észt Köztársaságot, megalapozva ezzel a Magyarország és Észtország közötti diplomáciai kapcsolatokat. Az elmúlt évszázadban mindkét állam rengeteget fejlődött, a jó kapcsolat pedig mindvégig megmaradt. Örülünk annak, hogy a 21. században a tudásmegosztásra már rengeteg platform rendelkezésre áll, így számunkra nem volt kérdés, hogy az idei think.BDPST konferencia vendégországaként Észtországot kérjük fel. Az idei esemény lehetőséget ad arra, hogy az észt kollégáinkat meghallgatva ismerjük meg az e-kormányzás legfrissebb innovációit” – mondta el Antall-Horváth Veronika, az Antall József Tudásközpont igazgatóhelyettese.

Világhírű szakemberek, akik letették a világ legfejlettebb digitális társadalmának alapjait
A konferencia keretein belül először tart Magyarországon előadást Taavi Kotka, Észtország első Chief Information Officere, akinek kiemelkedő érdemei vannak az e-Estonia kialakításában. Taavi Kotka olyan kérdéseket fejt majd ki, hogy hogyan hat a digitalizáció az állam és az állampolgár kapcsolatára. Az észt kormány nemzeti digitális tanácsadója, Marten Kaevats, akinek meggyőződése, hogy az ipari forradalom és az, ahogy az utóbbi időben átalakul az ahhoz való viszonyunk, hogy honnan végezzük munkánkat, változásokat fognak okozni az emberi viselkedésben és társadalmi kapcsolatokban is. Merla Maigre, az e-Governance Academy vezető kutatója arról fog beszélni a konferencián, hogy mi szükséges ahhoz, hogy kormányok és önkormányzatok digitális átalakulása úgy történjen, hogy azáltal egy fenntartható és hatékony e-kormányzás és e-demokrácia jöjjön létre. Észtország kibernagykövete, Heli Tiirmaa-Klaar a kiberdiplomácia jelentőségéről beszél majd.

A konferencia online stream keretében élőben kerül közvetítésre, amely regisztrációköteles. Regisztrációért, valamint bővebb információért látogassanak el az esemény weboldalára.

A konferenciát a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, a Konrad-Adenauer Stiftung budapesti irodájával és a Philip Morris Internationallel együttműködésben, a Nemzetközi Visegrádi Alap és az MVM támogatásával szervezi meg immáron hatodik alkalommal az Antall József Tudásközpont. Az esemény médiapartnere, az ORIGO. A konferencia Magyarország V4-es elnökségének hivatalos programja.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .