Mesterséges intelligenciával vadásszák le a parlagfüvet

A november végi Agtech Summit eseményen zárult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2021-es inkubációs programja, mely során a programban résztvevő startupok bemutatkozása mellett kiválasztásra került az év leginnovatívabb agrárstartupja is. A címet idén a kultúrnövények és gyomnövények mesterséges intelligenciával támogatott felismerését segítő Proofminder kapta. A cég egy, a Corteva Agriscience-szel közös, három hónapos projektben tesztelte megoldását, ami drónfelvételek elemzésével akár több ezer hektáron is lehetővé teszi a parlagfű célzott irtását.

A gyomosodás problémája minden növényt érint, komoly károkat okoz a mezőgazdasági termelésben. A parlagfű ráadásul rendkívül allergén, az előrejelzések szerint 77 millió ember életét érintheti Európában 2050-re. Ez az agráripar és az élelmiszerellátási lánc egyik nagy kihívása. A parlagfű irtása más kétszikű növények környezetében, főként a napraforgóban különösen nagy kihívás. Habár a Corteva új innovációjának köszönhetően már rendelkezésre áll olyan megoldás, ami lehetővé teszi a parlagfű elleni hatékony védekezést a napraforgóban, de a parlagfű fertőzés légi úton történő pontos területi azonosítását – eddig – nem tudták megoldani. Ebben hozott áttörést a Proofminder.

A platform lehetővé teszi a gazdaságilag és környezetileg ideális védekezés meghatározását a parlagfű és egyéb gyomnövények azonosításával. Az eredményeket a szakemberek digitális környezetben, térképen értékelhetik, és a rendszer segítségével pontos kijuttatási tervet készíthetnek akár precíziós szántóföldi permetezőgéppel, akár drónnal történő kezeléshez.

„A területről készült speciális drónfelvételeket betöltjük a Proofminder rendszerébe, amit betanítottunk, hogy felismerje és megkülönböztesse a hasznos növényeket és a káros gyomokat. A parlagfűvel borított területek azonosításával kiszámítja a fertőzöttség mértékét. A projekt során az egyik mintaterületen azt tapasztaltuk, hogy a parlagfű a terület 71,45%-át fedte le, ami beavatkozás nélkül jelentős károkat okoz a termésben.” – magyarázta el a nyertes projekt lényegét Havas Norbert, a cég technológiai vezetője.

A gyomnövények felismerése lehetőséget ad a területek gyomborítottságának becslésére, a gyomösszetétel meghatározására, így környezetkímélőbb védekezéssel érhetőek el ugyanolyan termésátlagok.

„Agrárgazdasági szempontból megkerülhetetlen kérdés, hogy a hatékony és fenntartható gazdálkodás érdekében minden növény maximális gondoskodásban részesüljön, a lehető legalacsonyabb környezeti terhelés mellett. A Proofminder legmodernebb technológiával támogatja a növénytermesztőket, ezzel is elősegítve a hazai gazdálkodók eredményességét.” – emelte ki Holán Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöki kabinetfőnöke.

„Az inkubációs program egyrészt egyedülálló lehetőséget biztosított a tesztelésre, másrészt megmutatta, milyen irányban kell tovább fejlődnünk a következő egy-másfél évben.” – osztotta meg Havas Norbert, hozzátéve – „A csapatunk most befektetőt keres, hogy megvalósítsuk a termékfejlesztési terveket és megismertessük a megoldásunkat a szélesebb magyar, illetve nemzetközi piacokon is, valamint ezek elérése érdekében bővítsük a csapatot.”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .