Három nap alatt kell válaszolnom az adóhatóságnak. Mit tehetek?

Az adóhatóság egy adóeljárás során sok esetben hívja fel, kötelezi az adózókat nyilatkozat- vagy vallomástételre, illetve különféle iratok átadására. Ezekre nagyon rövid, jellemzően csak néhány napos határidőt szokott biztosítani. Mit tehetünk ilyen esetekben, ha nem elegendő a kapott határidő?
A NAV a legtöbb adóellenőrzés és jogkövetési vizsgálat során hosszú kérdéslistákat küld az adózóknak, és sokszor rengeteg iratot is bekér tőlük. Ezek kezelése, határidőre történő megküldése nem kis fennakadást okozhat egy cég mindennapi ügymenetében. A válaszok következetes megfogalmazása már önmagában is tetemes időt és energiát emészthet fel. Ezen kívül az is nehézséget okozhat, hogy egy-egy kérdés megfelelő megválaszolásához sokszor évek óta érintetlenül heverő iratokat, bizonylatokat kell megkeresni és átnézni.

Megnehezíti a helyzetet az is, hogy a NAV a válaszadásra jellemzően nagyon rövid, tipikusan csak néhány napos határidőt biztosít. Ez a legtöbb esetben egész egyszerűen nem elegendő ahhoz, hogy kellően megfontolt, viszont mégis az adóhatóság munkáját segítő válaszokat adjunk. Eközben a dolognak nagy a tétje: ha ellentmondásos vagy pontatlan válaszokat adunk, akkor a NAV a terhünkre értékelheti azokat. Ha pedig nem reagálunk határidőn belül, a NAV meg is bírságolhat minket, ráadásul elveszíthetjük jóindulatát is.

A jogszabályokban nincs külön nevesítve, talán a köztudatban emiatt is van kevésbé jelen, pedig életmentő lehet, hogy az adózók kérelmezhetik az adóhatóságtól a határidők meghosszabbítását ilyen helyzetek esetén. Ez a kérelem nem köti az adóhatóságot, de megfelelő indokok, bizonyítékok mellett a NAV jellemzően el szokta fogadni, és az eredeti határidőt észszerű időtartammal meg szokta hosszabbítani.
De milyen indokok jöhetnek szóba? Ilyenek lehetnek például: szabadság, betegség, a bevallási időszakok okozta extra leterheltség, külföldi út, ügyvezető- vagy könyvelőváltás, járványhelyzet, folyamatban lévő reorganizáció, stb. Arra minden esetben kiemelten figyelni kell, hogy még az eredeti határidő lejárta előtt kell kérni a határidő meghosszabbítását, hiszen  a NAV sem tud már meghosszabbítani egy lejárt határidőt.
Célszerű a fenti lehetőséget észben tartania minden pénzügyi vezetőnek és könyvelőnek, szükség esetén pedig egy adójogász tanácsadását igénybe venni. Ellenkező esetben könnyen belefuthatunk abba, hogy a NAV a hallgatásunkat bírsággal fogja „díjazni”.

Cége ellen adóeljárás, vagy adóper folyik? Keresse tapasztalt kollégáinkat a következő elérhetőségeken:
Web: kopogtatanav.hu
Telefon: +36 1 889 2800E-mail: info@kopogtatanav.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .