Blogzine

Napelem rendszer, avagy a villanyszámla lenullázója

Most, a klímaváltozás idején egyre többször hallani a megújuló energiaforrások felhasználásának fontosságáról. Az úgynevezett zöld energia elterjedése azonban nem csak környezeti szempontból jelentős, hanem rezsicsökkentés szempontjából is. Ma már egyre több épület tetején láthatunk napelem paneleket, nem véletlenül. Magánszemélyek és vállalkozások egyaránt előszeretettel használják ki a napelem rendszer előnyeit, különösen most, a folyamatosan növekvő energiaárak idején. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan képes a napelem akár teljesen kiváltani a villanyszámlát.
Hogy működik a napelem rendszer?
A technológiai részletekben nem elmerülve, a teljesség igénye nélkül először is fontos, hogy tisztázzuk, hogyan is működik pontosan a napelem. Röviden és egyszerűen a háztetőn található panelek gyűjtik be a napenergiát, amiből egyenáramot termelnek. Ezt azonban nem tudnánk felhasználni, hiszen a háztartásban váltóáramot használunk. Ehhez van szükségünk az inverterre, ami átalakítja az egyenáramot a konnektorban is megtalálható váltóárammá.

A napelemhez is tartozik egy mérőóra, sőt a kétirányú mérőóra nemcsak a felhasznált, de a megtermelt energiát is méri. A Kazán WebShopon külön-külön is megvásárolhatók a rendszer egyes részei, de komplett napelem rendszer megrendelésére is van lehetőség.

Hogy kaphatunk 0 forintos villanyszámlát?
Amikor napelem rendszer telepítése mellett döntünk, a kivitelező általában felméri a helyszínt, valamint meghatározza, hogy az adott épület áramellátáshoz milyen teljesítményű rendszer és hány darab panel szükséges. Jó esetben a napelem rendszer évközben megtermeli azt az árammennyiséget, amire az adott háztartásnak szüksége van. Ebben az esetben ez az egyszerű magyarázat a 0 forintos villanyszámlára. Saját magunknak termeljük meg a villamosenergiát ahelyett, hogy azt a szolgáltatótól vennénk.
Még ha nem is sikerül teljesen lenullázni a számlát, a napelem rendszer akkor is jelentősen csökkenti azt, így csak kiegészítésképp kell a szolgáltatótól áramot vennünk.

Nem beszélve arról, hogy mennyit emelkedtek az energiaárak. Régebben 10-15 év alatt térült meg a beruházás, a mai árakkal azonban ez az idő a töredékére csökkent. A teljes megtérülés után pedig gyakorlatilag hasznot termel a rendszer.

Mi történik többlettermelés esetén?
Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi történik abban az esetben, ha a napelem rendszer több áramot termel, mint amire szükségünk van. Ilyenkor két lehetőségünk van. Az egyik, hogy a szolgáltatónk hálózatán tároljuk / eladjuk a szolgáltatónak a többletenergiát. A másik lehetőség egy saját akkumulátor beszerzése, amin a szolgáltatótól teljesen függetlenül, magunk tárolhatjuk a saját rendszerünk által termelt energiatöbbletet, és azt szabadon, ingyen felhasználhatjuk, amikor szükséges.

Megosztás